Przerejestrowanie samochodu będącego aportem rzeczowym

• Autor wątku Autor wątku ananka16
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ananka16

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
W 1992 roku została zarejestrowana spółka z o.o., gdzie jeden z dwóch wspólników wniósł do spółki zamiast wkładu pieniężnego aport rzeczowy w postaci samochodu osobowego, który został na tę spółkę zarejestrowany. Chciałabym przerejstrować samochód na osobę fizyczną bez konieczności likwidacji spółki. Spółka nie prowadziła działalności gospodarczej, posiada numer KRS, ale nie posiada NIP-u.W jaki sposób mogę wyprowadzić z niej ten samochód?Czytałam o umorzeniu udziałów, ale nie jestem pewna, czy w tym przypadku może mieć to zastosowanie. Podobno można to załatwić protokołem przekazania, ale też nie jestem pewna. Do rejestracji nowego właściciela niezbędna jest umowa sprzedaży - ale takiej umowy chyba napisać nie mogę ze względu na brak NIP-u. Spółka nie posiada konta bankowego, ponieważ było martwe, bank wypowiedział umowę. Jak mogę tę sprawę załatwić? Zaznaczam, iż obaj wspólnicy wyrażają zgodę na przerejestrowanie samochodu.
Będę wdzięczna za wskazówki.

Tak, tak umorzenie udziałów objętych za aport (czyli w praktyce obniżenie kapitału zakładowego, skoro spółka nie ma zysku). Jeśli miałoby być obniżenie poniżej minimalnego kap. zakł. musi być dokonane z jednoczesnym podwyższeniem kapitału zakładowego do pierwotnej wysokości i nowe objęcie udziałów np. za wkład pieniężny. W tym ostatnim przypadku nie trzeba robić ogłoszeń w MSiG o obniżeniu kz.
Ponadto umowa spółki musi zezwalać na umorzenie udziałów.

A może taniej wystąpić o NIP i po prostu autko sprzedać????

Powrót