Przerejestrowanie samochodu wbrew woli właściciela wpisanego w dowodzie rejestr.

• Autor wątku Autor wątku cubygl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cubygl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam. W listopadzie 2014 moja mama wzięła ślub z polakiem mieszkającym od 25 lat w Niemczech. Po wzięciu ślubu, jej mąż sprzedał dom w Polsce, który miał i za część tych pieniędzy kupił samochód marki Mercedes warty około 20 tysięcy euro. Samochód zarejestrował na moją mamę, która nie jest kierowcą. W wyniku kilku wiadomości tekstowych i "widzimisię" jej męża, szybko się rozstali. Moja mama rzuciła pracę aby móc tam wyjechać i poświęcić się domu, wróciła ze mną i moją dziewczyną do Polski. Ja posiadam rentę rodzinną w Polsce, natomiast mama jest bez pracy. Z powodu wzięcia ślubu jej mąż dostaje do wypłaty w Niemczech prawie 200 euro miesięcznie więcej, tymczasem pomieszkuję z mamą u babci w Polsce. Jej mąż twierdzi, że owy samochód przerejestrował na jedną z córek bez zgody właściciela z dowodu rejestracyjnego czyli mojej mamy. Chciałbym się dowiedzieć czy prawnie moja mama jako właściciel ma prawo wziąć ten samochód i zabrać do Polski, gdyby upoważniła mnie jako kierowcę do odbioru go oraz czy jej można powiedzieć były mąż miał możliwość przerejestrowania go bez jej zgody ? Pozdrawiam i liczę na odpowiedź.

Jest w stanie ktoś mi pomóc ?

Dokladnie, na wlasna reke tu nic nie mozna robic. Prawnym wlascicielem pojazdu jest osoba wpisana w karte pojazdu (Brief). Jesli to wpisanie nastapilo z naruszeniem prawa, to najpierw trzeba jed odkrecac odpowiednimi posunieciami prawnymi, a nie "porywac" auto na wlasna reke, bo tak jest "slusznie".

W posiadaniu dowodu rejestracyjnego jak i kluczyków do samochodu jest jej mąż, który wniósł o separację w Niemczech natomiast z tego co kojarzę to w Brief'ie oraz Dowodzie jako właściciel widnieje moja mama.

Z czystej ciekawości co by było gdyby w Brief jednak widniał mąż, a w dowodzie rejestracyjnym moja mama, jak wtedy wygląda prawo do pojazdu ?

Jakie posunięcia prawne w przypadku naruszenia prawa ewentualnie w Niemczech mogę dokonać oraz jakim przepisem zgodnym z prawem niemieckim można "go" poinformować o obowiązku zwrotu pojazdu lub możliwości zaistnienia przestępstwa ?

Ostatnia edycja:
Wlasicielem samochodu jest osoba wpisana w Briefie, ale musisz go posiadac, zeby to udowodnic. Nie wyobrazam sobie takiej mozliwosci, zeby w Briefie byl ktos inny niz w dowodzie rejestracyjnym

Powrót