C
cubygl
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 19
Witam. W listopadzie 2014 moja mama wzięła ślub z polakiem mieszkającym od 25 lat w Niemczech. Po wzięciu ślubu, jej mąż sprzedał dom w Polsce, który miał i za część tych pieniędzy kupił samochód marki Mercedes warty około 20 tysięcy euro. Samochód zarejestrował na moją mamę, która nie jest kierowcą. W wyniku kilku wiadomości tekstowych i "widzimisię" jej męża, szybko się rozstali. Moja mama rzuciła pracę aby móc tam wyjechać i poświęcić się domu, wróciła ze mną i moją dziewczyną do Polski. Ja posiadam rentę rodzinną w Polsce, natomiast mama jest bez pracy. Z powodu wzięcia ślubu jej mąż dostaje do wypłaty w Niemczech prawie 200 euro miesięcznie więcej, tymczasem pomieszkuję z mamą u babci w Polsce. Jej mąż twierdzi, że owy samochód przerejestrował na jedną z córek bez zgody właściciela z dowodu rejestracyjnego czyli mojej mamy. Chciałbym się dowiedzieć czy prawnie moja mama jako właściciel ma prawo wziąć ten samochód i zabrać do Polski, gdyby upoważniła mnie jako kierowcę do odbioru go oraz czy jej można powiedzieć były mąż miał możliwość przerejestrowania go bez jej zgody ? Pozdrawiam i liczę na odpowiedź.