Przerejstrowanie auta, szkoda całkowita a sprzedaż auta

• Autor wątku Autor wątku anjab89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anjab89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
samochód był na współwłasność z mamą po 50 %. W sierpniu 2022 roku mama darowała mi 50 % auta (umowa darowizny) i zgłosiłam w Wydziale komunikacji nabycie auta. Złożyłam wniosek o przerejestrowanie samochodu, zachowałam dotychczasowe tablice rejestracyjne, dowód jest w trakcie wyrabiania, gdyż byłam jako 2 osoba w dowodzie.
Po tygodniu miałam wypadek samochodowy, jest szkoda całkowita i samochód nie jest do naprawy. Ubezpieczalnia z oc sprawcy zaproponowała, że wypłaci mi całość odszkodowania i sprzedadzą samochód za pośrednictwem firmy. Mam podpisać umowę zlecenie do sprzedaży auta.
W Wydziale Komunikacji stwierdzili, że nie mogę sprzedać samochodu nikomu, gdyż nie odebrałam nowego dowodu rejestracyjnego, a postępowanie zostało już wszczęte. Nowego dowodu nie wydadzą, gdyż poprzedni dowód jest zabrany elektronicznie przez policję. Ubezpieczalnia twierdzi, że mogę sprzedać samochód na podstawie starego dowodu rejestracyjnego i umowy darowizny. Czy mogę sprzedać samochód? Wydział komunikacji twierdzi, że sprzedaż tego auta grozi karą, jednak nie wskazali żadnego artykułu, gdy poprosiłam o wskazanie. Stwierdzili, że mogę tylko oddać samochód na złom.
Ubezpieczalnia chce sprzedać samochód do kogoś na części, gdyż nie opłaca się go naprawiać.

Nie jestem prawnikiem, ale z tego co wiem, można sprzedać samochód nawet bez dowodu - gdy został zabrany. Więc brak dowodu rejestracyjnego, nie jest tu przeszkodą. Jeśli masz umowę z drugą współwłaścicielką, że samochód jest twój, to masz prawo go sprzedać.

anjab89 napisał:
Wydział komunikacji twierdzi, że sprzedaż tego auta grozi karą, jednak nie wskazali żadnego artykułu, gdy poprosiłam o wskazanie.

Powinnaś zapytać, do kiedy nie wolno ci go sprzedać.

"Jedynym skutkiem sprzedaży pojazdu z „miękkim” dowodem rejestracyjnym wynikającym z tego przepisu jest wygaśnięcie decyzji o czasowej rejestracji, co nie ma wpływu na przejście prawa własności i możliwość rejestracji pojazdu na nowego właściciela. Do wygaśnięcia decyzji znajduje zastosowanie art. 162 Kodeksu postępowania administracyjnego, w związku z czym musi zostać wydana odrębna decyzja stwierdzająca wygaśnięcie decyzji o rejestracji czasowej. W takiej sytuacji (nowy) właściciel pojazdu pozostaje wprawdzie bez jego rejestracji, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby “od nowa” auto zarejestrował otrzymując najpierw decyzję o rejestracji czasowej. Niemniej jak wspomnieliśmy, nie ma to absolutnie wpływu na przejście prawa własności i zarejestrowanie auta na nowego właściciela."

źródło: stowarzyszenie prawników rynku motoryzacyjnego
https://sprm.org.pl/aktualnosci/dys...sprzedac-auto-w-trakcie-rejestracji-czasowej/

Powrót