Przerejstrowanie auta.

• Autor wątku Autor wątku hero123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hero123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry.
Nie znalazłem odpowiedniego działu. Pytanie jest wielowątkowe. Otóż za namową znajomych kupiłem pierwsze auto w zyciu, i nie na wszystko zwróciłem uwagę na początku. W wielkim skrócie: Mam problem z przerejestrowaniem auta na siebie z powodu braku ciągłości umów. Prawdopodobnie brakuje mi tylko jednej umowy (mam nadzieję) pomiędzy osobą w widniejącą dowodzie rejestracyjnym a kolejną. Pozostałe umowy kupna sprzedaży, które mam dzielił około rok i odbyły się bez przerejestrowywania. Nie wiem też dlaczego pierwszy właściciel auta w kraju go nie wyrejestrował.
Obecnie zgłosiłem jedynie nabycie pojazdu, które uchroni przed karą (30 dni). Zgłoszenie nabycia polega między innymi na okazaniu umowy kupna/sprzedaży. Udało mi się ustalić, że umowa której mi brakuje musiała być podpisana w 2020 i jeśli zostało to zgłoszone, to musiało być zgłoszone w tym samym urzędzie co mój. Czy jest szansa, że urząd ma to w bazie i jakoś uda się zarejestrować? Dostałem informację by w tej sprawie zadzwonić do kierowniczki urzędu, ale tam zadzwonię dopiero wtedy, gdy nie uda mi się tej umowy zdobyć osobiście. Jakieś propozycje co poruszyć?
W internecie wyczytałem w wielu źródłach, że nie ma obowiązku rejestrować auta na siebie. Z tego wszystkiego zacząłem się zastanawiać, czy ja w ogóle potrzebuje rejestrować auto. Po czym zadałem sobie pytanie: Co zrobię jeśli nie uda mi się przerejestrować, a w przyszłości będę chciał się go pozbyć (zezłomować). Zadzwoniłem więc do firmy zajmującej się legalnie złomowaniem aut, i tam usłyszałem, że mam problem. Że jeżeli mam auto nie przerejestrowane na siebie, to najlepiej nim nawet nie jeździć, że nawet jak wykupie OC i będzie kolizja nie z mojej winy, to będę miał problemy, że najlepiej się takiego auta pozbyć itp.. Jeżeli pozbyc, to w jaki sposób? Wielki chaos w tym wszystkim. Nie wiem jakie działania mam poczynić. A co wy o tym wszystkim myślicie? Jakieś propozycje?

1. Nie musisz przerejestrować samochodu - grunt, że zgłosiłeś nabycie pojazdu.
2. Bez ciągłości umów nic nie zdziałasz przy złomowaniu bądź sprzedaży samochodu. Faktem jest również to, że ubezpieczalnia także nie wypłaci Tobie ewentualnego odszkodowania, ponieważ nie potwierdzisz dostatecznie, że jesteś osobą upoważnioną do jego odbioru.

Z doświadczenia i właściwie także na gruncie prawa - musisz w jakiś sposób (zazwyczaj przez wcześniejszych właścicieli) zdobyć brakującą umowę. Jednocześnie zadzwoń do kierowniczki urzędu, bo jeżeli rzeczywiście była to umowa z 2020 roku to jest jakaś minimalna szansa, że ktoś zgłosił nabycie lub zbycie pojazdu. Przy zgłaszaniu zbycia pojazdu trzeba im dostarczyć wszystkie umowy (a nie tylko tą ostatnią).

Ile tych poprzednich umów masz w zestawie z autem?

Miałem tylko ostatnią. W trakcie zakładania wątku brakowało mi tylko jednej. Od wczoraj mam wszystkie. Ale na wizytę w urzędzie muszę poczekać jeszcze 2 tygodnie. Oby się czegoś nie przyczepili i nie cofnęli mnie ponownie.

Powrót