Przerobienie LegitymacjiSzkolnejArt. 270 § 1

• Autor wątku Autor wątku danielll1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

danielll1989

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam pytanie w związku z przerobieniem ,sfałszowanie legitymacji Szkolnej. Zostalem złapany i w wyniku czego oskarżony o ww rzecz. Na policji powiedziano mi ,ze dzwoniono do prokuratury i skazano mnie na wyrok od 8 miesięcy do 3 lat. Przyjąłem ten wyrok. I nie wiem co w związku z tym bedzie. Czy oprocz tego bede mial jakas rozprawe ??? Tydzien pozniej przyszedl do mnie list polecony i nie było nic napisane o wyroku ani dacie rozprawy. Jest jakas mozliwosc zmniejszenia kary np. grzywna lub mniejszy wyrok ??? Prosze o pomoc. Pozdrawiam.

Z Twojego opisu wynika, iż dobrowolnie poddales się karze w trybie art. 335 1 k.p.k.
O tej instytucji więcej jest napisane pod poniższym linkiem, w związku z czym nie będe tego przepisywał:
http://forumprawne.org/prawo-karne/201-skazanie-bez-rozprawy-art-335-kpk.html

To że poddales sie takiej karze, nie oznacza bynajmniej że taka kara już zapadła. Musisz poczekać na akt oskarżenia, a następnie na to że Sąd kiedyś wezwie Cie na posiedzenie, na którym Sędzie zgodzi się (lub nie) na zaproponowaną karę.
Jeśli uznajesz że zaproponowana Ci kara z jakiś przyczyn Ci nie odpowiada, to możesz wycofać się z uzgodnień. Udaj się do policjanta prowadzącego Twoją sprawę i złóż do protokołu informację o wycofaniu się z uzgodnień, lub też złóż stosowne pismo w tej sprawie. Możesz też udać się do Prokuratora nadzorującego Twoją sprawę i z nim to załatwić. Z nim też możesz ponegocjowac karę, co bynajmniej nie oznacza że zgodzi się on na złagodzenie swojego wcześniejszego stanowiska.

Moja koleżanka kiedyś coś takiego zrobiła, miała ukończone 16 lat. Legitymacja była całkowicie fałszywa, z nieprawdziwymi danymi, nie to że np. tylko przeprawiła datę urodzenia. W dodatku złapano ją na kradzieży jakichś cukierków... i wylegitymowała się tą fałszywką.

Odbyła się sprawa i dostała nadzór kuratora - nic wielkiego. Ale to było dziesięć lat temu, teraz prawo może być bardziej surowe. :what:

Yordan, w wieku 16 lat - co do zasady - ponosi się odpowiedzialność za czyny zabronione na podstawie ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich. Odpowiedzialność ta ma zupełnie inny ciężar gatunkowy niż odpowiedzialność na podsatwie kodeksu karnego.

Fakt niezaprzeczalny - o ile mnie pamięć nie myli, ona w ogóle miała fart, bo w chwili popełnienia przestępstwa miała 15,5 roku, a więc nawet niepełne 16... Małoletnia, ot co.
Autor posta (wnioskując po dacie przy nicku) ma 18, jest dorosły. To rzeczywiście co innego i nie będzie tak miękko. :roll:

Powrót