przerobienie swiadectwa pracy

• Autor wątku Autor wątku spark1971
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spark1971

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam Szanowne Forum! Jestem tu nowy i nie wiem, czy w dobrym dziale pisze swoj post ale mam wielki problem, otóz: jestem emerytowanym policjantem i obecnie mieszkam poza granicami kraju, kilka dni temu zlozylem swoje CV w sprawie pracy w Norwegii i dolaczylem scan swojego swiadectwa pracy, w ktorym uprzednio przerobilem stanowisko swojej pracy. Nie bede szczegolowo opisywal jakie to bylo stanowisko, bo byc moze ktos czytac to forum i skojarzyc to z moja osoba. Otoz przyjmijmy, ze wlasnorecznie przy pomocy edytora tekstu przerobilem to swiadectwo pracy i wyslalem do tej firmy. Personel tej firmy chcac potwierdzic sobie prawdziwosc tych informacji skonatktowal sie z moja byla komenda Policji i wtedy wszystko wyszlo na jaw, gdyz posiadaja dwa rozne od siebie swiadectwa pracy i czarno na bialym jest widoczne przerobienie. Wiem, ze wiele osob nie pochwali tego czynu, ale bylemu policjantowi bez doswiadczenia w innych dziedzinach bardzo ciezko jest znalezc prace. Nie przypuszczalem, ze firama ta bedzie sprawdzac prawdziwosc tego dokumentu. Teraz moje pytania:
Czy mamy do czynienia z przestepstwem przerobienia dokumentu??
Czy jest tu podstawa do wszczecia postepowania?
Co z zasada terytorialnosci, bo przeciez przestepstwo to popelnilem na terenie obcego kraju Unii Europejskiej??
Co z zawiadomieniem o przestepstwie bo chyba firma norweska nie jest zainteresowana zlozeniem takiego zawiadomienia?
Jakie sa mozliwosci mojej obrony? Czy moge jakos sie z tego wytlumaczyc aby nie otrzymac wyroku skazujacego??

Pozdrawiam i czekam na zrozumienie i merytoryczna pomoc.

[cytat="spark1971":e0yhlnej]
Czy mamy do czynienia z przestepstwem przerobienia dokumentu?? [/cytat:e0yhlnej] w myśl polskiego KK - Tak

[cytat="spark1971":e0yhlnej] Czy jest tu podstawa do wszczecia postepowania? [/cytat:e0yhlnej] w myśl polskiego KK - tak

[cytat="spark1971":e0yhlnej]Co z zasada terytorialnosci, bo przeciez przestepstwo to popelnilem na terenie obcego kraju Unii Europejskiej?? [/cytat:e0yhlnej] skoro przerobienie i użycie dokumentu było w Norwegii to należy cZyn rozpatrywać w kategorii i przy znamionach tamtejszego odpowiednika KK

[cytat="spark1971":e0yhlnej] Co z zawiadomieniem o przestepstwie bo chyba firma norweska nie jest zainteresowana zlozeniem takiego zawiadomienia? [/cytat:e0yhlnej] w Polsce jest to ścigane z urzędu - w Norwegii - nie wiem , a to czy firma norweska złoży zawiadomienie to proszę się pytać w tej firmie... [/cytat]

Dziekuje Markiz za odpowiedzi na moje pytania, aczkolwiek pytanie co z zawiadomieniem o przestepstwie mialem na mysli, co w sytuacji, gdy takiego zawiadomienia nie ma i nie bedzie, bo nie podejrzewam, by ktos byl w stanie takie zawiadomienie uzyskac.
Co do odpowiedzi na pytanie dotyczace, terytorialnosci, masz na mysli, ze Polska Prokuratura bedzie sie kierowac angielskim prawem i zostanie sporzadzony akt oskarzenia wedlug angielskiego kodeksu akrnego? A jesli zagrozenie kara w prawie angielskim bedzie np. do lat 3 to bede mial mozliowsc skorzystania z dobrodziejstwa warunkowego umorzenia postepowania?? NIe wiem czy dobrze rozumuje i prosze o sprostowanie.
Nie odpowiedziales rowniez na ostatnie moje pytanie, ale jak sie domyslam chyba ze wzgledow oczywistych :) Pozdrawiam

[cytat="spark1971":3hdvubw3] co w sytuacji, gdy takiego zawiadomienia nie ma i nie bedzie, bo nie podejrzewam, by ktos byl w stanie takie zawiadomienie uzyskac. [/cytat:3hdvubw3] żaden urząd w tym i Prokuratura nie zatrudnia na etacie jasnowidzów...

[cytat="spark1971":3hdvubw3] Co do odpowiedzi na pytanie dotyczace, terytorialnosci, masz na mysli, ze Polska Prokuratura bedzie sie kierowac angielskim prawem i zostanie sporzadzony akt oskarzenia wedlug angielskiego kodeksu karnego? [/cytat:3hdvubw3]
Polska Prokuratura kieruje się prawem obowiązującym na terenie RP....

[cytat="spark1971":3hdvubw3] A jesli zagrozenie kara w prawie angielskim bedzie np. do lat 3 to bede mial mozliowsc skorzystania z dobrodziejstwa warunkowego umorzenia postepowania?? [/cytat:3hdvubw3]o to pytaj na angielskim odpowiedniku naszego Forum lub osoby znającej angielskie przepisy karne.

ps. I skoro czyn (podrobienie i użycie) był w Wielkiej Brytanii to tamtejsza prokuratura będzie prowadziła postępowanie...

Posiadam jeszcze kilka pytan odnosnie mojej sprawy, gdyz zostala sporzadzona noataka urzedowa z przeprowadzonej rozmowy z pracownikiem norweskiej firmy:

1. Jak bedzie wygladac procedura w tej sprawie? Czy zostanie wszczete postepowanie? (czyn nastapil na terenie UK), czy zostana przeprowadzone czynnosci sprawdzajace???

Cala operacja przerobienia dokonana zostala na scanie oryginalnego dokumentu, poprzez wklejenie tekstu.

2. Czy scan dokumentu jest dokumentem w sensie procesowym?
3. Czy posluzenie sie scanem jest rownoznaczne z posluzeniem sie dokumentem w rozumieniu art. 270kk???
4. Jaka moc dowodowa posiada faks???Gdyz Komenda dysponuje jedynie faksem zeskanowanego dokumentu jaki przeslala norweska firma do Komendy Policji.

Przepraszam, jesli niektorzy uznaja temat za wyjasniony przez kolege Markiza32, jednak chcialbym otrzymac odpowiedzi na nurtujace mnie pytania

>1. Jak bedzie wygladac procedura w tej sprawie? Czy zostanie wszczete postepowanie? (czyn nastapil na terenie UK), czy zostana przeprowadzone czynnosci sprawdzajace???

Wg procedury brytyjskiej.

>2. Czy scan dokumentu jest dokumentem w sensie procesowym?
3. Czy posluzenie sie scanem jest rownoznaczne z posluzeniem sie dokumentem w rozumieniu art. 270kk???

Wg polskiego prawa - tak.

W dalszym ciagu nie otrzymalem jasnej odpowiedzi na moje pytania lub moj problem:

Skoro Komendant polecil wszczecie postepowania w tej sprawie:
Jaka mial podstawe prawna ku temu???
Czy sama rozmowa z kobieta i przeslany do Komendy faks mojego zeskanowanego przerobionego swiadectwa pracy jest podstawa do wszczecia postepowania??
Co ma na celu w takim razie wszczecie tego postepowania?
Jaka moc dowodowa posiada faks zeskanowanego dokumentu?
Jesli potwierdzi sie fakt dokonania przestepstwa czy materialy dopiero wtedy zostana przeslane do UK czy na jakims innym etapie??
Jak mam rozumiec Art. 109. Ustawę karną polską stosuje się do obywatela polskiego, który popełnił przestępstwo za granicą.
czyli bede mogl byc pociagniety do odpowiedzialnosci karnej w mysl tego przepsiu przez Polska Prokurature???

Skoro jak piszesz jesteś byłym policjantem, to chyba powinieneś znać odpowiedź na postawione przez siebie pytania. Komendant miał podstawę do wszczęcia postępowania gdyż sfałszowałeś (przerobiłeś) dokument wydany przez komendę czyli popełniłeś przestępstwo. Skoro uzyskał informację o popełnionym przez Ciebie przestępstwie z wykorzystaniem dokumentu wytworzonego przez jego komendę musiał wszcząć postępowanie. Postępowanie to ma na celu ustalenie czy faktycznie doszło do sfałszowania i posłużenia się sfałszowanym dokumentem i w przypadku potwierdzenia ukaranie sprawcy przestępstwa (czyli Ciebie - powinieneś wiedzieć jako były Policjant jakie są cele prowadzonego postępowania). Faks skanu ma taką samą moc dowodową jak i inne dowody. Zapewne też Prokuratura wystąpi do firmy w której posłużyłeś się tym fałszywym dokumentem o przesłanie oryginału który otrzymali. Materiały mogą nie zostać przesłane do UK, równie dobrze (i nawet jest to bardzo prawdopodobne) sprawa będzie się toczyła w Polsce. Możesz być pociągnięty do odpowiedzialności przez Polską Prokuraturę.

Powrót