Przeróbka konsol psp art.118/1

• Autor wątku Autor wątku YNOS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak słyszałem o Gwintonie. U mnie jest trochę inaczej ponieważ ja kupowałem konsole które były już przerobione (patrz pierwszy post). Będę odrazu pisał jeśli coś się wydaży nowego ponieważ chcę wyjaśnić to do końca gdyż przez nadinterpretację prawa z normalnych ludzi robi się kryminalistów i nabija pagony.
Nie dowiedziałem się od Was co w przypadku gdy z konsolą przyszły jakieś niezamówione płyty CD/DVD z kopiami i karty pamięci też z tym samym. Sprzedający, jeżeli były to jego legalne kopie bezpieczeństwa to i tak nie powinien ich przysyłać.
Tak jak napisałem na początku karty formatowałem a płyty wyrzucałem ale tych kilka nie zdążyłem.

Witam, mam pytanie w podobym temacie.

Jak ma się sprawa programatorów do Nintedo DS ? Programator zawiera własne oprogramowanie, nie ingeruję w oprogramowanie konsoli. Czy jest legalne jego używanie do użwanie darmowych programów i gier homebrew ? Oczywiście nie mówie o nielegalych kopiach gier, tylko o darmowym oprogramowaniu, które można legalnie pobrać z internetu. Niestety bez programatora ich uruchomienie jest nie możliwe. Na przykład DS classic nie ma odtwarzacza mp3, ani przeglądarki zdjęć, natomiast w internecie są one w postac aplikacji homebrew. Jak ta sprawa wygląda w świetle prawa ?

Ludzie pomóżcie!!! To jest jakaś Bialoruś!!!

Dziś miałem kolejne przeszukanie w firmie po 3 miesiącach od pierwszego tylko zamiast czterech ludków było sześciu. Nie zgodziłem się i zarządałem zatwierdzenia przeszukania. Operacja ta sama. Sprawdzanie konsol ok. 150 sztuk, zabrali dwie plus karty pamięci plus dyski przenośne plus peny i dwa laptopy. Zabrali wszystko bez sprawdzania. Co wpadło w ręce to wzieli. Konsole uruchamiali ale reszty już nie.
Na lapkach soft oryginalny plus raty i fakturowanie zrobiony oczywiście legalnie po ostatnim przeszukaniu. Legalność programów ich kompletnie nie interesowała tylko ZABRANIE DO SPRAWDZENIA?
W zamian za żądanie zatwierdzenie przeszukamia dostałem kontrolę osobistą z protokołem zerowym.:x
Można tak przeszukiwać świadka? Bo dalej mam taki status.
Zero zarzutów, jakieś niezrozumiałe twierdzenia (przekomarzania się co jest legalne a co nie 118/1) chyba oni nie są od tego?
Jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc proszę pisać.

Heh, dotarłem do Twojego postu no i widzę, porażka :/.

Ja jako iż sprzedawałem na drugim koncie Allegro, DUŻO WCZEŚNIEJ, miałem z tego powodu drugą kontrolę. Cały efekt wygląda tak :
- laptop SONY Z1 ( wart ok 9000zł NOWY ) zatrzymany, strup Lenovo - oczywiście zabrane w celu jak wyżej kolega z branży SPRAWDZENIA LEGALNOŚCI - ja rozumiem, pierwszy laptop nie był w całości legalny, miał tam WinRar po terminie i Total Commander po czasie 30 dni, drugi laptop był czysty ( efekt 1 nalotu )
- zepsuty xbox, dysk zew. x2, pendrive, 50 kart pamięci
- chcieli zabrać NOWĄ konsolę ps3, kupioną dzień wcześniej, szczęście miałem, ponieważ chciałem zmienić dysk HDD na SSD, i jako konsola bez dysku, to została, zabrano HDD, NOWY DYSK HDD świeżo wykręcony z konsoli :)
- z dowodów w sprawie - 15 baterii pandora

Efekt ? Czekam 4 miesiąc ! Jedyne o co mnie poproszono to o to abym się zgłosił w międzyczasie na komendę i czy nie dostarczę dobrowolnie listy klientów, który owy towar sprzedałem ( lista dwóch lat ) to dostanę łagodniejszy wyrok, ale nie jestem oskarżony tylko PODEJRZANY wg papieru jaki otrzymałem :rolleyes:.

Jak się coś zmieni w temacie, lub coś nowego się pojawi, napiszę natychmiast. Jednak jak się dowiaduję, to trzeba się PROSIĆ o otrzymanie własnego towaru. Wg mnie to wygląda jak normalne złodziejstwo. Ileż można trzymać cudzy sprzęt, miesiącami, który nie jest jeszcze w całości spłacony. :mad:

YNOS : a jaki jest Twój wynik ? Ile łącznie dysków, laptopów komputerów ?

U mnie też sporo tak z głowy to: 3 laptOpy, dwie stacjonarki, kilka HDD, kika HDD zewnętrzne, kilkanaście konsol PSP, kilka pendrivów i ponad 100 kart pamięci.

Na pewno masz status PODEJRZANEGO a nie ŚWIADKA? Masz zarzuty na papierze?
Bo ja zeznawałem dwa razy po przeszukaniu jako świadek i to wszystko.
Mój prawnik od razu porosił o postawienie mi zarzutów a jak po kilku miesiącach nie dali rady ich postawić to wystąpiliśmy o zwrot sprzętu.
Na tą chwilę nie mam żadnych zarzutów a sprawa ma być umorzona.

Ostatnia edycja:
Upss.... Baaaardzo dużo Ci zabrali :(.

Jako żadnego papieru nie otrzymałem. Dostałem tylko x2 pismo, postanowienie w sprawie dowodów rzeczowych, i tam pisało, iż zatrzymano urządzenia takie i owakie, a na sam koniec pisma - papier ten otrzymał x1 podejrzany, x1 urząd prowadzący czy coś podobnego, oraz iż dowody wysłano do biegłego celem zbadania.

Dwa razy zeznawałem, ale jako iż : co się znajduje na laptopie, iż sprzedawałem, co znajduje się na dyskach. Drugie zeznanie dotyczyło uzupełnienie pierwszego iż jednak sprzedałem dłużej niż to na początku ustalono. Nie pół roku a 1,5 roku...

Całość sprawy zaczęła się od momentu jak na granicy zatrzymano mi pendrivy z napisem PS i małą "trójką". Zostało to posądzone jako kopiowanie zastrzeżonego znaku towarowego PS3 :what:. Kancelaria SONY wysłała do mnie listem zwykłym pismo iż jeżeli opłacę 3,000zł oraz koszt zniszczenia towarów z podrobionym znakiem towarowym, zapomną o sprawie.

Poradziłem się prawnika - dowiedziałem się, iż mam w skrócie mówiąc - nic nie robić.

Miesiąc później zostałem wezwany na przesłuchanie do Urzędu Celnego. Jako iż nie zleciłem nikomu wytworzenia tego, jestem NIEWINNY, więc przeszło "bokiem", SONY zapłaciło za zniszczenie oraz pozostałe koszta.

Jednak nie dali za wygraną, 4 miesiące później przyszli do mnie z nakazem znalezienia programów typu JAILBREAK umożliwiających łamanie zabezpieczeń PS3, PONIEWAŻ sprzedawałem na aukcji urządzenia e3CARD - czytniki microSD z pamięcią FLASH które po skopiowaniu na owy flash ww. programu umożliwiały instalowanie programów HOMEBREW na konsoli w TYM MENADŻERA do robienia KOPII płyt na dysk konsoli. Zamiast Jailbreak, znaleziono PANDORY, i tak się toczy :).

W trakcie przeszukania NIE SPORZĄDZALI PROTOKOŁU z numerami seryjnymi urządzeń?
Tylko później po iluś tam dniach? Czy te rzeczczy zapieczętowali?
Lepiej idź do dobrego prawnika myślę, że się opłaci.
A skąd mniej więcej jesteś?

No ja to tak na szybkiego opisałem.

Przyszli, to spisali dokładnie co zabrali - później dostałem pismo iż to samo co zostało spisane, zostało wysłane do biegłego i kopię pisma otrzymuje podejrzany ( jako chyba ja ).

Zaznaczyli ze laptop dobry, to można zabezpieczyć na poczet kary jaką mi wyznaczą.

Jestem z południa polski. Blisko Katowic :).

aha no ja drugi koniec, koło Gdańska.
Też miałem baterię pandory i na kompach, dyskach, kartach programy do przeróbek.
I co z tego, skoro one NIE SŁUŻĄ TYLKO I WYŁĄCZNIE DO uruchamiania gier.
Program UMD DUMP też pozwala na skopiowanie gry i na to pozwala mi prawo a aby go zainstalować trzeba odblokować konsolę.
Tak samo jak pisał "Ripper" kupujesz zabezpieczoną płytkę audio i chcesz tego posłuchać na swoim odtwarzaczu mp3 i co?
Wywalasz zabazpieczenia, zgrywasz i słuchasz bo tak pozwala Ci nasze prawo.
Producent może sobie zabezpieczać i nikt mu na razie tego nie broni jednak nie może żądać przez to ograniczenia Twoich praw.

Tak samo konsole. Chcę wgrać do niej inny program np. HOMEBREW to wywalam zabezpieczenia i wgrywam najwyżej stracę gwarancję. Licencja czyli to co sobie producent wymyślił nie może być ważniejsza od naszych praw a to właśnie próbują nam udowodnić.
A zdejmowanie SIMLOCK-ów z telefonów czym jest jak nie złamaniem zabezpieczenia?
Wszyscy którzy nas próbują oskarżyć (PG i FOTA) sami pewnie złamali nie raz ZABEZPIECZENIE jakim są simlocki.:D

No tak ja coś o tym wiem :D. Rozmowa na policji jaką podsłuchałem dotyczyła tego iż policjant chciałby oglądnąć sobie np. film, ale jeszcze nie ma na torrencie :D....

Ja nazywam te przeszukania po imieniu czyli że są to sponsorowane napady z bronią w ręku mające na celu zastraszenie bo prawnie jak nie znajdą czegoś innego to leżą.
Tak próbują rządzić KORPORACJE.
W STANACH im się udało to próbują dalej ale tu jest inaczej inny naród.:ok:
A to dla nich w prezencie :razz:

Dużo osób kupuje konsole w necie czy przerobione , czy też nie , jak nie przerobione to je przerabia wgrywa kilka programów i cena wzrasta o 100zl czasami 150zl .
A jak przerobione a kupione w dobrej cenie to tylko dobry opis przeróbki i co konsola może i mozna do 100zl dostać wiecej .

Ja nie ukrywam, kokosy na tym były soczyste :cool:. Na bateriach pandora na samym początku można było zarobić na nowy "samochód" - malucha :P.

A tak na poważnie. Nie wyobrażam sobie grania na PSP bez modyfikowanego softu. Uruchamianie emulatora ARCADE CPS1, pluginów takich jak Makrofire ( no zdecydowanie łatwiej niż trzaskać po konsoli ręcznie w gry arcade :). Uruchamianie gier z karty pamięci ( buczenie moich płyt UMD doprowadzało do szału zanim wprowadzili PSStore. ). Wgrać kolorowe tematy graficzne do pamięci FLASH. Wgrać język polski ( sam osobiście spolszczyłem z kolegą z branży ).

Dla porównania Ps3. Buczenie płyt w napędzie - KOSZMAR ! Zdecydowałem wolałem osobiście użytkować jailbreak i kopiować gry na dysk ( SSD ) gdzie odczyt był z prędkością światła.

Koniec końców przerzuciłem się na gry PC :). Nie dość, że
a) PO POLSKU, to jeszcze
b) dodawane co miesiąc pełne wersje do CD-ACTION ( takie samo jak na PS3 i Xbox - Resident Evil, Tomb Raider, Devil May Cry ).
c) wszystkie można instalować na hdd/sdd :D
d) można uruchamiać z wirtualnego napędu ( starsze tytuły )

Dziękuje wygadałem się miałem taką potrzebę...

A co do przebiegu sprawy. Mam wątki w obserwowanych, jak się coś zmieni w mojej sprawie, na pewno powiadomię.

No i wreszcie są nowe wieści! I to jakie!

Zadzwonił Pan policjant i grzecznie poprosił czy odpowiada mi taki to a taki termin na okoliczność odbioru zabranego sprzętu!:tuptup:

Długo czekałem no i doczekałem się i nie ukrywam że bardzo pomogło mi to forum a zwłaszcza wymienię tu Pana o nicku "Ripper". Dzięki Tobie i innym użytkownikom mogłem zweryfikować twierdzenia policji i stać po prostu przy swoim.

Zapytam jeszcze tylko gdzie ten SUKCES policji? Ogłoszony przecież w prasie przez rzecznika!
A tak naprawdę mam status świadka i złożyłem dwa zeznania przy przeszukaniach i to wszystko prawie przez rok. A teraz mi sprzęt oddają?

Zobaczymy co dalej czy oddadzą wszystko? Czy część? Jak myślicie?

Cóż, cieszę się, że mogłem pomóc i jeszcze raz gratuluję wytrwałości.
Szkoda tylko, że tyle tej wytrwałości potrzeba i nerwów, i czasu, i pieniędzy tracić na walkę z instytucjami, które w teorii powinny być po "naszej" stronie.

Tak! Udało się!
Większa część została odzyskana!:)
Jak mi powiedziano "te rzeczy gdzie nie stwierdzono naruszeń".
Było to kilka laptopów, kilkanaście konsol, kilkadziesiąt kart, kilka penów, kilka HDD zewn. itp. Cały sprzęt był u KILKU biegłych!

Ale chłopaki z PG też nie poddadzą się bez walki i pomimo tego, że kiedyś mówili iż soft ich nie interesuje tylko konsole to dostałem zarzuty za posiadanie oprogramowania po okresie próbnym. Zaznaczam, że dostęp do tych kompów był ogólny a jeden stał całkiem wyłączony bardzo długo.:confused:

NIE PRZYZNAŁEM SIĘ DO WINY.:D
NIE PODPPISAŁEM ZARZUTÓW.:mad:
Zabrałem sprzęt.

To tak pokrutce wszystkiego całkiem nie mogę na razie naświetlić.

No dobrze.

Ale jak laptopy i dyski, wróciły na maksa sformatowane bez danych ?

Da się otrzymać sprzęt bez podpisywania tych papierków o których wspomniałeś :cool: ?

Osobiście miałem już kupić sobie "kopię" laptopa jaki mi zabrali, ale jak jest szansa na powrót, widzę po Twoim przypadku, to czekam dalej :). CIESZEEE sie, ze udalo sie odzyskac TAK DUZO, mimo, ze nie wszystko, to jest to i tak BARDZO DUZO :). :ok:

Nie nic nie zostało sformatowane.
Odinstalowano chyba tylko te programy testowe po terminie, tak mi się wydaje bo to było prawie rok temu i ręki to sobie uciąć za to niedam.

To świetnie. Zostaje nadzieja, że moje zdjęcia i najważniejsza dokumentacja wróci w całości. Tylko jak to za 3 miesiące ma wrócić to pewnie nie będzie aktualne :). Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, już wiem więcej niż chciałem.

Powodzenia w dalszej rozprawie :winko::winko:

Powrót