Przeróbka konsol psp art.118/1

• Autor wątku Autor wątku YNOS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Od czasu zabrania sprzętu nie powinno być żadnych zmian w sofcie.
Jeżeli jakieś pliki były modernizowane - choćby rejestr, traci to znaczenie dowodowe.

No tak, ale kopia plików została zrobiona. No i mnie straszyli, że albo bez dysku albo pusty wróci. YNOSowi oddali całe ;).

Poruszasz dość istotny problem (procesowo).
Nie interesują "mnie" kopie plików (Policja powinna miec specjalny soft do robienia "kopiii") , ale zatrzymany sprzęt.
Od daty zatrzymania nie ma prawa nic się w nim zmienić :!:

Oddadzą ci pusty - znaczy że problemu nie było (chociaż dla upartego problem jest, odwrotny - można zaryzykować wycenę strat utraconych p-lików).
"Problem" ma wady - masz pretensje do"instytucji" , a ona ma sporo możliwości "obrony". :(

Ostatnia edycja:
No dobrze, a na jakiej podstawie miałbym nie otrzymać swojego drogiego dysku ?
Pan Policjant mówi iż - jeżeli jest tam coś nielegalne, nie wróci w ogóle. Czy więc programy po terminie, oraz 1-2 crackowane za 50zł to coś nielegalnego ? :what:

Pawluś napisał:
Przepadnie sprzęt za 9000zł bo miał 2 programy za 50zł :D. No podzielę się wynikiem....:confused:

Miałem na myśli dysk,ale można orzec całkowity przepadek (tj. całego sprzętu).

To zostaje mi jedynie czekać na wynik sprawy. Do tego czasu nie mam co tutaj pisać - nic nowego do sprawy nie wniosę :).

Do napisania mam nadzieję W TYM ROKU... ;)

"hojlo1" mógłbyś to rozwinąć?

Czyli odbieram np. laptopa i pamiętam że był tam np. trial po terminie i teraz go nie ma bo ktoś odinstalował (policja, biegły) to jest już wtedy po dowodach bo zmieniono dane?
Czy raczej nie, bo mają zrobioną kopię danych z tego dysku?

Czy policja lub biegły ma obowiązek powiadomić mnie o zrobieniu kopi danych?

Chyba się nie rozumiemy.(?).

To sąd ustala "co dalej" (nie policja, biegły) na podstawie dowodów.
Dowodem w sprawie może być w tym przypadku choćby "trial po terminie".
Jak sąd ustali np. przepadek "mienia" = nie otrzymasz nic.
Jednak w czasie procesu masz prawo do obrony (jak "trial" był modernizowany, nie powinien być dowodem przeciwko Tobie).
To jednak jest na etapie procesu sądowego.

Mam sformułowane zarzuty z 278 § 2 oraz 181 § 1.
Programy to triale po terminie (Total, Winrar - wpisane kilka razy) i dodawane do nagrywarki PowerDVD, NERO (wpisane kilka razy), kopie zapasowe gier i win XP PRO oraz usuwanie zabezpieczeń w konsolach psp i posiadanie "narzędzi".

Mój prawnik zalacił że w ogóle nie wypowiadamy się czyli odmawiamy składania jakichkolwiek wyjaśnień NIE PRZYZNAJEMY SIĘ i wnosimy o uzasadnienie zarzutów oraz dostęp do opinii biegłych i innych materiałów.

Jak widać policja i prokuratura ma w nosie to że w przepisie chodzi o moment uzyskania danego programu i że jak najbardziej można zrobić sobie kopię zapasową a także i to że mogę sobie usunąć zabezpieczenia z konsoli albo płytki AUDIO.:brawo:

Mnie w pierwszy dzień oferowano dobrowolne poddanie się karze, bo to będzie dla mnie LEPIEJ. Jak widzę, Twój prawnik twierdzi inaczej.

Mnie na prawnika nie stać, ale skoro Twój mówi, w niemal identycznej sprawie - NIE PRZYZNAJEMY SIĘ, ODMAWIAMY - to jak przyjdzie moja kolej, zrobię to samo :).

Z niecierpliwością czekam na dalszy rozwój wydarzeń.

Wiesz mnie też nie stać ale jak policja głosem rzecznika ogłosiła swój "WIELKI SUKCES" w prasie to chyba nie miałem innego wyjścia no nie?
A teraz przeliczając sam odzyskany sprzęt to się opłaciło!

Policja głosem rzecznika ogłosiła swój wielki sukces nie tylko w twojej sprawie.
Ale to niema się czemu dziwić.. muszą wykazać "sukcesy" swojej pracy.

No patrzac na ilosc Twojego sprzetu to na pewno sie oplacalo.

Mnie zabrali tylko dwa laptopy, przez co jeden ma swoje lata juz :). Mimo wszystko, nie stac mnie ;). Ale jak juz prasa o Tobie glosila - niezle namieszali.

W szkole się dziecka nauczyciele pytali czy to o mnie chodzi!
Brak słów, gdzie oni pedagogikę kończyli i za ile jajek?

Przyszło uzasadnienie ale TU NIE MA ŻADNEGO UZASADNIENIA albo ja nic nie rozumiem.

I. "w bliżej nie określonym czasie, lecz nie później niż do dnia .... , z góry powziętym zamiarem, działając czynem ciągłym, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej nabył nielegalnie zwielokrotnione programy komputerowe o łącznej wartości...
i w punktach są programy np.:

"w bliżej nie określonym czasie, lecz nie później niż do dnia .... , w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, po uprzednim skopiowaniu z oryginalnego nośnika bez zgody osoby uprawnionej uzyskał cudzy program komputerowy Total Commander o wartości 120 PLN na szkodę Ghisker, Christian ........................tj. o czyn z art. 278.2kk w zw. z art 12kk"

i tak identycznie są wymienione wszystkie programy znalezione na HDD i kompach czyli z adnotacją "PO UPRZEDNIM SKOPIOWANIU Z ORYGINALNEGO NOŚNIKA".

np. Winrar, Nero, Power DVD, org. gry PC, org. office, org. windows, org. gry z PSP

NIE JEST WYMIENIONY ŻADEN CRACK!

oraz konsole:

"w bliżej nie określonym czasie, lecz nie później niż do dnia .... , nielegalnie przerobił poprzez obejście skutecznych technicznych zabezpieczeń umożliwiając odtwarzanie pirackich gier i filmów konsolę PSP na szkodę Sony .....................tj. o czyn z art.118.1"

"w bliżej nie określonym czasie, lecz nie później niż do dnia .... , posiadał komponenty przeznaczone do niedozwolonego usuwania lub obchodzenia skutecznych technicznych zabezpieczeń w postaci programów GEN-C, Prometheus, ChickHEN, GEN-B, zapisanych na .... kartach pamięci oraz 1 sztuki tzw. "Baterii Pandora" na szkodę Sony reprezentowaną...................................................................tj. o czyn z art.118.2"

jeszcze parę filmów:

".....w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, nabył optyczny nośnik pamięci zawierający fijmy....... o wartści 80 PLN działając tym na szkodę.................tj. o czyn z art. 118.1"

a na końcu "uzasadniam":

"W toku prowadzonego postępowania przygotowawczego przeprowadzono szereg czynności procesowych i poza procesowych w postaci 4 opinii biegłych z zakresu informatyki. Zebrany w toku prowadzonego postępowania przygotowawczego materiał dowodowy wysoce uprawdopodabnia popełnienie przestępstwa przez podejrzanego.
Mając powyższe na uwadze wydanie postanowienia oprzedstawieniu zarzutu należy uznać za zasadne."

uffff...:serce:

Czyli jak rozumiem uzasadnienie tego, że jednak postawienie Ci zarzutów nie było bezpodstawne, bo o to chyba chodzi.

A dalej... to ja czekam na to co mnie wymienią :). Takie to trochę zakręcone. Wypisali no i co w związku z tym uzasadnieniem, grozi Ci kara grzywny ?

No a jakie jest wasze zadnie na temat pomagania jak przerobić ową konsolę PSP ? tzn. tworzenie poradników w których jest zawarta instrukcja oczywiście takowa instrukcja autorowi by nie przynosiła żadnych korzyści majątkowych. Za takie coś też grodzi taka karta i odnosi się do tego art?

Mnie zatrzymali za sprzedaż urządzeń jailbreak oraz posiadanie i sprzedaż baterii/urządzeń. Myślę, że takowy poradnik np. pisany na forum nie ma znaczenia. Jak jednak sprzedajesz na allegro gotowe linki typu przeróbka PSP to FOTA mnie pouczał o tym :).

Powrót