Przeróbka konsol psp art.118/1

• Autor wątku Autor wątku YNOS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
hojlo1 napisał:
Czyli "kradnę" i jeszcze mam pretensję że łup nie zniknął(?) ;)

-----------------------
Ps - a generalnie chyba nie znasz dość dobrze możliwości TC i chwała autorowi za to że jak ktoś: wypróbował i skonfigurował ustawienia może w ciągu 30dni dokupić tylko plik rejestracyjny, który nie niszczy konfiguracji.

Tak kradnę darmowy program:D
Tak mój darmowo ukradziony łup (cholera) zniknie po terminie:D

Ad. ps. To Ty nie znasz chyba programu i licencji!
Skoro zarejestrowałeś przed upływem 30 dni masz swoje ustawienia!
Jak przekroczyłeś termin to program by się wyłączył i je straciłeś BO CHCIAŁEŚ UKRAŚĆ GO PO TERMINIE!

Co Ty wypisujesz za bzdury o rejestracji po terminie z istniejącymi ustawieniami?
Czyli przez te kilka dni jednak KRADŁEŚ PROGRAM?

Dalej twierdzę że lepszym rozwiązaniem byłoby wyłączenie funkcjonalności po terminie.

Podejrzewam, że pachnie mi tu "biegłym" z zakresu informatyki.

Ostatnia edycja:
Mam nadzieje że w sądzie lepiej odczytasz sens ewentualnych "zarzutów". ;)
Czytanie ze zrozumieniem treści jest jednym z ważniejszych argumentów przy prawidłowej obronie.
Twierdź co chcesz - nie zmieni to nic.

Nie przedłużam (szkoda by ktoś zainteresowany sprawą "od strony zarzutów" tutaj zajrzał i miał dodatkowe argumenty.) ;)

"hojlo1" przecież rozmawiamy teoretycznie czemu program nadal działa po terminie. Bo ja tu nie widzę żadnej logiki w tym oprócz "zarobku" na odszkodowaniach.
Chociaż autor TC gdzieś się wypowiadał, że nie interesują go odzszkodowania za przekroczenie terminu.

Ja po prostu twierdzę, że byłoby lepiej gdyby po terminie ograniczona była funkcjonalność lub nawet wyłączenie programu i tyle.

Ostatnia edycja:
To funkcjonalność programu teoretycznie jest. WYŚWIETLA SIĘ komunikat, aby wcisnąć 1,2,3 :D w zarejestrowanej wersji tego NIE MA.
Nie pamiętam tylko, ponieważ mam pełną wersję czy tam w ogóle coś pisało o odliczaniu, który dzień korzystasz z programu.

Jeszcze jedna dobra sprawa. Biegły napisał iż działałeś na jego szkodę używając jego programu. To aby było kompletnie to nie musi on zarządzić ( właściciel programu ) wniosku o odszkodowanie ?
No chyba, że poza odszkodowaniem samo UŻYWANIE tego programu podchodzi pod jakiś paragraf :D. Zakręcone to.

Tak o tym 1,2,3 wiem ale to się pali cały czas od początku darmowego zainstalowania a mnie chodzi o działanie po terminie.

i nie chodzi mi tylko o TC ale ogólnie o programy tego typu z darmową licencją na jakiś okres.

Nie nic nie pisze który dzień korzystasz z TC.

Ostatnia edycja:
To niegrzeczne z mojej strony zakładam, ale czy mógłbyś mi YNOS podać jakiś np. LINK do strony www, na której opisana była cała ta afera z Tobą związana ?

Nie mogę edytować, nie wiedzieć czemu więc piszę dalej.

YNOS - do Ciebie mam pytanie.
Szukałem i znalazłem na forum iż komputery czasem czekają długo w kolejce na powołanie biegłego. Jak było u Ciebie ?
Przy pierwszym jak i drugim zatrzymaniu pismo o wysłaniu do biegłego otrzymałem maks 3 dni po całym zdarzeniu. Myślałem, iż natychmiastowe wysłanie, oznacza natychmiastowe działanie biegłego, ale jak widać chyba nie, bo danych dużo nie było a czekania jest sporo.

Nie dostałem żadnego pisma o wysłaniu sprzętu do biegłego ani żadnego innego skrawka papieru oprócz kopii: 2x protokół zabrania sprzętu.
Nie dostałem też zatwierdzenia przeszukań i zatwierdzenia zabrania sprzętu mimo iż o nie prosiłem w ustawowym terminie 7 dni.
Wiem, że one są ale nikt mi ich nie przesłał. Widocznie policja i prokuratura nie zawraca sobie głowy takimi nieistotnymi detalami jak jakieś tam prawo.
Nawet NIE pouczyli mnie o moim prawie do ZATWIERDZENIA zabranych rzeczy.
Pamiętali tylko o pouczeniu o zatwierdzenie przeszukania.

A musisz pamiętać, że był to cały wydział PG wraz z jego kierownikiem wspomagany gościem z FOTA.
To nie był jeden człowiek, który mógł coś przeoczyć lub zapomnieć.
Oni widocznie tak są wyszkoleni, nie posiadają elementarnej wiedzy.

Ja się już nie dziwię dlaczego NIE są rozwiązywane afery bo KTO TO MA ZROBIĆ?
Oni wolą "złapać" (jak się sam przyzna) użytkownika internetu i sztuka do premii jest. Nie trzeba takiego gonić, on nie ma broni, jest spokojny. Same plusy!

Mogę jedynie na to sobie skargę napisać.

No i teraz dostałem zacytowane wyżej zarzuty.

Ostatnia edycja:
U mnie nie mało, były 3 osoby z PG i przedstawiciel FOTA, pewnie ten sam, bo mówił, że jeździ po Polsce :).

Wiesz jak dużo sprzętu Ci jeszcze trzymają który powinieneś otrzymać, masz listę tych przedmiotów, porównałeś sobie ?

Następne kuriozum.
Nie NIE wiem z prostego powodu, iż NIE otrzymałem kopii protokołu zdawczego.:-o

Mecenas mówił, że "powinni" ale NIE DALI (sam odbierałem sprzęt).:serce:

Tak się zastanawiam czy TAM ktoś panuje nad czymkolwiek!:wow:

Ale co tu się dziwić jak dla nich NIE MA RÓŻNICY między "ADRES IP" a "KTO".

Ostatnio trochę tych przepisów poczytałem i nie spotkałem się aby było napisane, że : jeżeli ADRES IP - dajmy na to "rozpowszechnia" to podlega karze........, tylko pisze "KTO" rozpowszechnia....:o

Ciekawe ilu ludzi się do tej pory przyznało za to, że sąsiad się podpiął do wifi i porozpowszechniał?

Ja otrzymałem całą listę przedmiotów po zatrzymaniu, przyszło pocztą wraz z powiadomieniem o wysłaniu tych przedmiotów do biegłego.
Ciekawe to, iż było tam ok 50 kart pamięci 512MB, i każdej numery był dokładnie na liście opisany, ok 50 pozycji :). Tylko właśnie od momentu otrzymania tego pisma nic się nie działo do momentu aż..

..aż otrzymałem wezwanie. Na komendzie się dowiedziałem, iż jak będę współpracował, otrzymam mniejszy wyrok ( tylko na wezwaniu jestem jako świadek ). Jak sporządzę listę klientów - to będzie zaliczone na współpracę.
Przy okazji kazali wydrukować na ich komputerze wyciąg z konta za 4 ostatnie miesiące - efektem czego była kolejna wizyta 3 dni później z nakazem przeszukania :D. Ponowne zabranie komputera, drugiego już, oraz jak poprzednio kartka po 2 dniach iż poszedł do biegłego - spisane wszystko, numery seryjne itd.

Od tego wydarzenia - mija 2,5 miesiąca i CISZA ! Taki głupi żart z mojej strony, że może Twoja masa sprzętu tak spowalniała pracę nad moim u tego samego biegłego :mad:..hehe, żartowałem ;).

Pozwolę się Ciebie zapytać DLACZEGO JESZCZE NIE MASZ PRAWNIKA?????????
Dlaczego w ogóle z nimi rozmawiasz?????????
Przeczytaj jeszcze raz posty od "Rippera" - koniecznie!

Ode mnie też chcieli listę Klientów!!!!!! Figa z makiem!:ooo:

No też się uśmiałem, że przyblokowałem trochę innych spraw. W końcu u mnie kilku biegłych było zajętych.:help:

Ha ha, mi się humor poprawił. :)

Byłem się poradzić prawnika przed tą sprawą ( dotyczyło ugody jaką SONY proponowało, w kwocie 3,000zł he he :cool: ). No i taka porada kosztowała mnie 100zł.
Pomyślałem po tym iż skoro PORADA kosztuje 100zł - to pewnie z jedno zero więcej na koniec, a patrząc na to jak pisałeś, że sprzęt jaki wrócił ( kilkanaście konsol oraz 3 komputery ) to się wróciło - to postanowiłem - ZDECYDOWANIE mnie nie stać :D.

Wszystko tak naprawdę zależy od zebranych dowodów w sprawie i argumentacji prokuratury oraz opinii biegłego. Wtedy można starać się ją podważyć, ale dowody na różnego rodzaju "braki" należy zbierać przez wszystkie etapy postępowania.

W tym sprawach dużą rolę odgrywa ocena dowodowa dokonywana przez Sąd, ponieważ prokuratura, mimo chęci - nie zawsze jest w stanie udowodnić na 100% niektórych czynności. Dlatego tak ważne jest składanie dodatkowych wniosków i "pilnowanie", aby nie doszło do żadnych przekłamań.

Czy na sprawie sądowej dobrym posunięciem byłoby:

zgłoszenie sprzeciwu wobec przeprowadzania dowodu
z opinii biegłego w oparciu o art. 170 § 1 pkt 3 – dowód jest bowiem nieprzydatny do
stwierdzenia danej okoliczności.

Chodzi mi o ekspertyzę jaką wystawił biegły (programy shareware/trial)
Oskarżenie z art. 278 § 2 kk w zw. z art. 12 kk

Chodzi mi o t, że ekspertyza ta nie dowodzi że oskarżony:
1. uzyskuje program komputerowy
2. bez zgody osoby uprawnionej
3. w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.

Tak, ten aspekt był już też podnoszony tutaj wielokrotnie. Mianowicie nie uzyskuje się bez zgody osoby uprawnionej programu w sytuacji, gdy korzystamy przez np. 30 dni z triala. Po tym czasie dochodzić może ewentualnie do naruszenia licencji i odpowiedzialności cywilnej w stosunku do właściciela praw autorskich majątkowych.

Dzięki "Colder" Twoje posty też uważnie czytam.;)
"Freud567" też dzięki za podpowiedź.

Już myślałem, że tylko dwóch podejrzanych będzie Tu sobie dyrdymały wypisywać.

My nie jesteśmy prawnikami a także nie mieliśmy kontaktu z prawem więc opisujemy te rzeczy tak jak je czujemy.
Bardzo przydaje się Wasza pomoc w "ogarnięciu" tego!
Co prawda mam prawnika ale co kilka głów to nie jedna!

Ostatnia edycja:
Mam takie pytanie do Was.
Przeglądaliśmy dokumenty i okazało się, że biegły który przeglądał i opiniował zabrany sprzęt NIE JEST BIEGŁYM SĄDOWYM.
Tzn. posługuje się pieczątką "biegły z zakresu informatyki, teleinformatyki, legalności treści audiowizualnych, satelitarnych i telewizji cyfrowych" ale nie figuruje w rejestrze BIEGŁYCH SĄDOWYCH od roku 2010 do 2014. SPRAWDZONE!

Czy on też ma takie same uprawnienia jak BIEGŁY Sądowy wpisany do rejestru?
Czy on musi spełniać jakieś wymogi? Musi mieć jakieś potwierdzone uprawnienia?
Musi przejść jakąś weryfikację wiedzy? Moralności? Zaufania?

Nie bez podstaw pytam o moralność gdyż jest to rodzony BRAT (rodzina) pana z prywatnej firmy FOTA, który ten sprzęt podczas przeszukania zabierał do tej właśnie analizy. SPRAWDZONE!

Czy w postępowaniu dowodowym, sądowym dopuszczalne są takie koligacje?

Ostatnia edycja:
Otworzyć Kodeks postępowania karnego w takich sprawach.

Art. 195. Do pełnienia czynności biegłego jest obowiązany nie tylko biegły sądowy, lecz także każda osoba, o której wiadomo, że ma odpowiednią wiedzę w danej dziedzinie.

Art. 196. § 1. Nie mogą być biegłymi osoby wymienione w art. 178, 182 i 185 oraz osoby, do których odnoszą się odpowiednie przyczyny wyłączenia wymienione w art. 40 § 1 pkt 1-3 i 5, osoby powołane w sprawie w charakterze świadków, a także osoby, które były świadkiem czynu.
§ 2. Jeżeli ujawnią się przyczyny wyłączenia biegłego wymienione w § 1, wydana przez niego opinia nie stanowi dowodu, a na miejsce biegłego wyłączonego powołuje się innego biegłego.
§ 3. Jeżeli ujawnią się powody osłabiające zaufanie do wiedzy lub bezstronności biegłego albo inne ważne powody, powołuje się innego biegłego.
Art. 40. § 1. Sędzia jest z mocy prawa wyłączony od udziału w sprawie, jeżeli:

1) sprawa dotyczy tego sędziego bezpośrednio,
2) jest małżonkiem strony lub pokrzywdzonego albo ich obrońcy, pełnomocnika lub przedstawiciela ustawowego albo pozostaje we wspólnym pożyciu z jedną z tych osób,
3) jest krewnym lub powinowatym w linii prostej, a w linii bocznej aż do stopnia pomiędzy dziećmi rodzeństwa osób wymienionych w pkt 2 albo jest związany z jedną z tych osób węzłem przysposobienia, opieki lub kurateli,

5) brał udział w sprawie jako prokurator, obrońca, pełnomocnik, przedstawiciel ustawowy strony, albo prowadził postępowanie przygotowawcze,

Art. 197. § 1. Biegły składa przyrzeczenie następującej treści: „Świadomy znaczenia moich słów i odpowiedzialności przed prawem, przyrzekam uroczyście, że powierzone mi obowiązki wykonam z całą sumiennością i bezstronnością”.

FOTA zapewne nie ma statusu pokrzywdzonego, ale można próbować z art. 196. §3 to ruszyć.

Ostatnia edycja:
"Colder" dziękuję Ci za przytoczone zapisy prawne.

Zapomniałem jeszcze dodać, że "Sąd okręgowy w ...... informuje, że Pan ..... prawomocną decyzją Prezesa Sądu Okręgowego w ....... z dnia ....... został zwolniony z funkcji biegłego sądowego z zakresu informatyki." (to było nie tak dawno temu).

Czy to jest normalny tryb rozstawania się Sądu ze swoim biegłym sądowym?
Czy coś z tego wynika dla mojej sprawy?

I jeszcze jedno, jego brat z firmy FOTA występuje w sprawie jako świadek ale równocześnie wykonywał też czynności procesowe jako "EKSPERT FOTA" podczas przeszukania (przeszukiwanie pomieszczeń, analiza konsol i komputerów, formułowanie zarzutów, decydowanie co zabierają).

Czy to jest normalny tryb postępowania świadka?
Jakie on ma uprawnienia jako "EKPERT FOTA" w przeszukaniu jeśli w pracy w FOTA cytuję "Pan ...... nie zajmuje żadnego stanowiska związanego z informatyką"?

Czy mam jeszcze coś sprawdzić albo na coś zwrócić uwagę?

Powrót