Przeróbka konsol psp art.118/1

• Autor wątku Autor wątku YNOS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
YNOS napisał:
Czy to jest normalny tryb rozstawania się Sądu ze swoim biegłym sądowym?
Czy coś z tego wynika dla mojej sprawy?

Biegły mógł sam zrezygnować/zrzec się swojej funkcji.
Pismo które widziałeś mogło być standardową odpowiedzią Prezesa Sądu.

Około roku temu zakupiłem takową baterię (pandorę) na allegro, zostałem wezwany na przesłuchanie w charakterze świadka. Czy mam się spodziewać zarzutów?

No tak oczywiście chyba mógł sam zrezygnować ale w kontekście tego, że to są bracia to chyba tu jakaś spółdzielnia jest.

Co o tym sądzisz "Ripper"? Jak to w sądzie wykorzystać?

Długo nikt nic nie pisał. Helid powinieneś napisać jak po przesłuchaniu, może zeznawałeś w mojej sprawie :D.

Edit.

Na przesłuchaniu się pytają, w jakim celu kupiłeś, co z baterią otrzymałeś, pewnie co dalej z nią się stało. Najlepiej mów, że nie pamiętasz a baterie kupowałeś dla sąsiada co się przeprowadził, bo jeszcze odszukają Twoje PSP, i będzie nieciekawie ;).

Ostatnia edycja:
Mam trochę czasu to napiszę jakie papiery widziałem w teczce z zakończonym dochodzeniem. Napiszę z pamięci bo ksera nie mogliśmy zrobić.

Były dwie opinie tego samego biegłego z dwóch przeszukań i dwie opinie EKSPERTA FOTA i ich zeznania jako świadków (oni to bracia).
Były też zapytania do allegro o Klientów i do właścicieli praw z zapytaniem ściganie.:(
Portal odpowiedział "NIE" - gdyż nie wykazano złamaia prawa!
SONY (za 118.1) odpowiedziało, że konsole są ORYGINALNE a NIE ICH soft (chodzi o np. GEN-C, HEN, Prometheus) ich nie interesuje bo NIE ONI są jego właścicielami a jak policja chce pytać to musi zapytać GEN-a C o jego prawa.:D
Napisali też, aby policja NIE przysyłała żadnych wezwań sądowych do SONY bo NIKT tą sprawą NIE będzie się zajmował.:)
Właściciel praw do kilku filmów odpisał, że z uwagi na to że filmy te są BEZ WARTOŚCI oraz na to, że jest DOZWOLONY UŻYTEK PRYWATNY a filmy nie były udostępniane proszę NIE ZWRACAĆ SIĘ WIĘCEJ W TEJ SPRAWIE! Prosimy NIE przysyłać wezwań sądowych gdyż nikt nie przyjedzie.:o
Jedynie organizacja PRO WZYWA POLICJĘ DO ŚCIGANIA MNIE za gry komputerowe, które były z crackiem na dysku domowym (komputer zabrany dzieciakom i stał jakiś czas u mie na sklepie wyłączony czekał na skasowanie). Systemy operacyjne (win XP i win 7, office2007, antywirusy, Nero, PowerDVD) wszystko legalne. Gry dzieciaki dostają legalne ale ostatnio jest moda na granie z obrazu (a laptop mojej córki NIE MA napędu DVD a gry ma na płytach) więc crackują a ponadto dostęp do tego kompa miało pół szkoły moich dzieci.

Akta te przekazano do prokuratury celem sporządzenia aktu oskarżenia.
Na razie nic nie wiem o AO ale jak będę miał ksera to zrobię skany i dla chętnych udostępnię.

Ostatnia edycja:
Co za wspaniała wiadomość :).

U mnie poproszono mnie o to, aby znaleźć baterie pandora ( jako urządzenia ), oraz oprogramowanie ( gen i m33 ), oraz oprogramowanie JAILBREAK ( elektroniczny program, NIE urządzenia ).

Więc wg tego co opisałeś to za bardzo to nie ma na mnie nic :). Gier PSP nie posiadałem, ani żadnych innych ( nie gram ), 98% programów oryginalne, pomijając Total Commandera i Winrara po terminie i podobne pierdoły.
Zapytania do klientów są - klienci pisali.

Podsumowanie : mogę spać spokojnie, tylko, że czasu straconego, i dwóch laptopów i czasu oczekiwania na nie nikt mi nie zwróci. Heh... Ciekawe kiedy ja będę się mógł podzielić takimi dobrymi wiadomościami.

Wiesz u mnie tak odpisali a u Ciebie na razie to nie wiadomo później się dowiesz.

Zauważ, że mimo takich odpowiedzi od właścicieli praw nie przeszkadzało to policji w przepisaniu żywcem z opinii "biegłego" wszystkiego co tam wyskrobał w zarzuty!

Dokładnie robią tak jak napisał "Ripper" - biegły wyskrobał to my (policja) się nie znamy i przepisujemy żywcem wszystkie bzdury.:mad:

YNOS napisał:
SONY (za 118.1) odpowiedziało, że konsole są ORYGINALNE a NIE ICH soft (chodzi o np. GEN-C, HEN, Prometheus) ich nie interesuje bo NIE ONI są jego właścicielami a jak policja chce pytać to musi zapytać GEN-a C o jego prawa.:D
Napisali też, aby policja NIE przysyłała żadnych wezwań sądowych do SONY bo NIKT tą sprawą NIE będzie się zajmował.:)
To rzeczywiście bardzo interesująca informacja.
Pomijając kwestę tego, jak jest art.118/1 interpretowany przez organa ścigania, to tutaj mamy dodatkowe kuriozum.
Policja/prokuratura wykonują czynności operacyjne, dokonują przeszukań, zabezpieczają sprzęt, kierują AO, prowadzą rozwojową sprawę - bo skoro zależy im zdobyciu danych klientów, to ich pewnie też chcieliby "ściągnąć", a wszystko to w odniesieniu do przestępstwa, które nie jest ścigane z urzędu, a na wniosek pokrzywdzonego - który deklaruje, że nie zamierza brać w sprawie udziału i składać wniosku o ściganie.

w aktach mojej sprawy są podobne stwierdzenia jeśli chodzi o koncern SONY
(u mnie tylko gry PSX)
mimo tego prokurator wrzucił wszystkie te rzeczy do AO z dopiskiem "na szkodę stowarzyszenia PRO"

Rozmawiałem dzisiaj ze znajomym co miał sprawę za przeróbki konsol... WYNIK ?
Ano taki, iż podsumowano mu oprogramowanie, które nie legalnie posiadał ( crackowane gry i programy ) na odpowiednią sumę - zgodził się zapłacić w sumie śmieszny procent wartości oprogramowania i po sprawie... TAK PO PROSTU !
WSZYSTKO zwrócono. Nawet urządzenia, które początkowo były powodem przeszukania. I pytanie moje po co to WSZYSTKO ? Rok czasu zanim komputer wrócił. Na wartości stracił, a sprawa, która początkowo miała być głównym celem dochodzenia ( przeróbka konsol ) okazała się najmniej ważna, bo kara i tak została wyliczona ZA programy :x. Żenada...

Tak więc dostałem zawiadomienie o skierowaniu AO do sądu. Samego AO nie mam jeszcze ale w zawiadomieniu NIE było już wzmianki o 181.2, który w zarzutach był.

Skoro dowiedziałem się w końcu na co prokuratura się zdecydowała (278.2 i 118.1) to poszperałem i znalazłem pewne bardzo ciekawe opracowanie do 278.2 do którego link zamieszczam. Myślę, że nie jednemu rozjaśni on pewne rzeczy.:o

http://www.ii.pwsz.bialapodlaska.pl/~lz/prawo/Prawo_autorskie_i_karne_278.pdf

Bardzo warto go przeczytać!

Ostatnia edycja:
No ładnie...

A jak tak to czytam to najlepiej przy moim obecnym stanie. To żegnam się i przestaje obserwować wątek. Wg wyliczenia wychodzi, że jak się sprawa skończy dostanę 300zł kary, albo i na niczym się skończy mając na uwadze ile to tego "nielegalnego" oprogramowania kilka MB posiadam ;).

Jedno się tylko nie zmieni. Braku sprzętu nikt mi nie wynagrodzi i tego, iż musiałem dołożyć sporo aby zamienniki kupić :).

Powodzenia YNOS, Tobie będzie potrzebne. Bo walkę masz nieprzeciętną :). ;)

ok. ale nie dziękuję aby nie zapeszyć.

Dodam tylko, że AO został skierowany od razu do miasta wojewódzkiego (Sąd Rejonowy) a nie do miasta powiatowego, tylko nie wiem czemu?

No nic skoro się zaczyna to opracowuję teraz opinie "4-rech" (cytat z akt) biegłych a składają się na nie:

I. Pierwsze przeszukanie:

1) opinia specjalistyczna z zakresu informatyki dla ... wykonał Pan ... biegły (nie sądowy).
2) opinia wykonana przez pana ... ekpert "FOTA". (brat tego biegłego wyżej).

II. Drugie przeszukanie:

1) opinia specjalistyczna z zakresu informatyki dla ... wykonał Pan ... biegły (nie sądowy).
2) opinia wykonana przez pana ... ekpert "FOTA". (dalej ci sami bracia:!:).

Już pisałem, że biegły nie jest żadnym biegłym sądowym a "ekpert" nie jest żadnym ekpertem w żadnej dziedzinie :!:

Ile w tych opiniach jest przekłamań, niedopowiedzeń, pobożnych życzeń i czego tam jescze to normalnie NIEOGARNIAM!

Ale jak je przeoram do końca to podam wyniki.

Opinia 1. biegły z zakresu informatyki:

- są podane przedmioty badań, cel, sprzęt badawczy oraz metody.
Zaznaczono, że NIE będą podane "aplikacje darmowe i oryginalne".
Zrobiono kopię 1 do 1 używając kieszeni zewnętrznej z funkcją "WriteProtect".
Nie podano czy HDD miał sumę kontrolną lub był w jakiś inny sposób zabezpieczony.

HDD1 (firmowy) :

- włamano się do GG podając całe jego archiwum (nie podawałem hasła dostępu) nie podając metody włamania oraz je wydrukowano i nagrano na DVD.
- "na dysku ujawniono bardzo duże ilości plików oraz aplikacji bezpośrednio związanych z przerabianiem konsol PSP i przystosowywaniem ich do odtwarzania pirackich kopii gier"
Nie podano o jakie pliki i aplikacje chodzi. Nie wymieniono żadnej nazwy, nie występują one w żadnym wykazie. Podano tylko, że pliki zabezpieczono na płytce DVD.
- ujawniono tabela:
1) "PowerDVD...+crack" - nie podano daty instalacji, ani daty zapisu na dysku.
2) "Nero 9 PL org. instalka+crack" - jest data zapisu na dysk.
3) "Total Comm...+crack" - jest data instalacji.
4) "WinRar... - wersja 40 dniowa" - jest data instalacji i ostatniego użycia.
KONIEC. Nic nie pisze o uzyskaniu tych programów.

Dla jasności podam, że były jeszcze zainstalowane org.: WinXP Home, NOD ESET, SUBIEKT, OFFICE 2007 BIZNES, OPEN OFFICE, NERO I POWERDVD z nagrywarki LG.

Zabrane płytki CD DVD:
- oddałem je sam gdyż były przygotowane do wyrzucenia, przybywały z zakupionymi konsolami i co jakiś czas je wyrzucałem.

1) "Na płytach o numerach .... ujawniono bardzo duże ilości plików oraz aplikacji bezpośrednio związanych z przerabianiem konsol PSP i przystosowywaniem ich do niedozwolonego obchodzenia skutecznych technicznych zabezpieczeń konsol SONY PSP.
Zawartość zabezpieczono w formie ISO i dołączono do opinii na płycie DVD.
- nie podano o jakie pliki i aplikacje chodzi nie ma ich w tabelach, wykazach.
Nie ma dat utworzenia tych płyt DVD.

Podam tylko, że właśnie TE płyty o tych właśnie numerach zostały mi zwrócone:!:

2) A na płytach o numerach ... ujawniono pirackie gry i filmy w tabeli:
- graPSP obraz+crack
- graPSP obraz+crack
- graPSP obraz+crack itd. itp.

Brak dat utworzenia tych płyt DVD, programu nagrywającego lub typu nagrywarki.
Aha i skąd są te "cracki" to nie wiem bo na PSP NIE MA CRACKÓW tych gier się nie instaluje.

I jeszcze jedno! Z oddanymi płytkami otrzymałem DVD nr.... z "pirackimi" grami!
Płyta o tym numerze wpisana w opinii jako pirat w pozycji numer..... z grami:
- graPSP obraz+crack
- graPSP obraz+crack
- graPSP obraz+crack itd. itp.

Wsadzam tą płytkę do napędu i TAM NIE MA TYCH OPISYWANYCH W OPINII CRACKÓW!!!! Jest obraz gry ale cracków NIE MA!
Jest jedna gra z obrazem i obok jest plik keys.bin doczytałem, że to jest jakaś emulacja gier z PSX-a na PSP.

3) AutoMapa.... - wersja instalacyjna. Brak daty utworzenia.
4) Win XP PRO - wersja instalacyjna (kopia org. płyty). Brak daty utworzenia.

KONIEC DVD.

HDD2 (domowy):

- ujawniono tabela:
1) WinRar... - wersja 40 dniowa - jest data instalacji i ostatniego użycia.
2) TotComm....+crack - jest data instalacji.
3)
- graPSP obraz+crack
- graPSP obraz+crack
- graPSP obraz+crack itd. itp. naprawdę nie wiem skąd te cracki przy grach PSP. Jest tylko data zapisu na dysku.
4) 2x graPC obraz+crack - jest tylko data zapisu na dysku.
5) TotComm...instalka+crack - jest tylko data zapisu na dysku.
6) TotComm...instalka+crack - jest tylko data zapisu na dysku.
7) Ontrack...instalka+crack - jest tylko data zapisu na dysku.
8) 3xNERO...instalka+crack - jest tylko data zapisu na dysku.
9) 3x graPC obraz+crack - jest tylko data zapisu na dysku.
KONIEC.

To była pierwsza największa opinia biegłego z zakresu informatyki.

Ostatnia edycja:
Aha na domowym były jeszcze dla ścisłości Window 7 beta, Win XP HOME, NOD ESET, OFFICE 2007 x3 stanowiska i cała reszta oryginałów.

We wnioskach końcowych biegły napisał, że:
"z materiału dowodowego wynika jednoznacznie iż zabrany sprzęt posiadał w swoich zapisach cyfrowych oprogramowanie chronione prawami autorskimi na terenie Polski! Ujawnione oprogramowanie wyszczególniono w tabelach 1, 2, 3.. a dodatkowo ujawniono bardzo duże ilości plików i aplikacji związanych z przerabianiem konsol PSP i przystosowywaniem ich do odtwarzania pirackich kopii gier. Wszystkie ujawnione pliki mogą posłużyć do niedozwolonego obchodzenia skutecznych technicznych zabezpieczeń konsol PSP."
Uparcie pisze o plikach nie podając o jakie pliki i aplikacje chodzi (NIE MA ICH W ŻADNEJ TABELI), nie podaje metody badawczej czy choćby porównawczej nie mówiąc już nawet o ich datach zapisu/instalacji na nośnikach albo ICH PRAWACH AUTORSKICH.

Pawluś napisał:
Wg wyliczenia wychodzi, że jak się sprawa skończy dostanę 300zł kary, albo i na niczym się skończy mając na uwadze ile to tego "nielegalnego" oprogramowania kilka MB posiadam ;).

Tu muszę niestety Cie zmartwić.
Jeśli przegrasz sprawę karną (o takiej w tym wątku rozmawiamy) to masz jak w banku pozwy cywilne firm poszkodowanych (stowarzyszenia PRO i innych na których szkodę miałeś oprogramowanie według AO).

W przypadku gdy prokuratura "wypycha" sprawę do sądu i wystawia oskarżenie, powiadamia podmioty "zainteresowane".

YNOS, sprawdź akta po wystawieniu AO, na pewno będą kopie pism, powiadomienia o akcie oskarżenia dla "zainteresowanych poszkodowanych".
To co znalazłeś, ten artykuł jest ciekawy i wyjaśnia wiele rzeczy. Nie sądzę jednak, żeby to był "gotowiec" dla obrony w sądzie.

Ostatnia edycja:
"freud567" tak wiem, trzeba wszystko jeszcze raz posprawdzać, dzięki.

Ale ja czekam na analizę opinii od Was a tu nic.

Ja sobie na tych opiniach ołówkiem popisałem obok pytania ale co Wy sądzicie?

Przykładowo:

- czy można tak sobie włamać się do archiwum GaduGadu nie podając celu, metod i wyników (nazw czegokolwiek) a potem napisać w opinii, że dajmy na to napewno kogoś zabiłem bo uczyłem przez GG ostrzyć noże.

albo:

1) "PowerDVD...+crack" - nie podano daty instalacji, ani daty zapisu na dysku.

- co to ma być? ani to nie było zainstalowane ani zapisane na dysku, CHYBA ŻE MAZAKIEM NA OBUDOWIE HDD :D a może w notatniku w pliku *.txt pisało "PowerDVD...+crack" jako dokument tekstowy?:what:

O takie uwagi mi chodzi bo chciałbym porównać z moimi notatkami.

Opinia 2. ekpert "FOTA":

- są podane przedmioty badań ale tylko konsole mają podane numery seryjne a karty pamięci już NIE.
NIE podano ani celu, ani sprzętu badawczego ani metod. NIE podano czy użyto "blokera",
Nie podano czy zapisy elektroniczne na kartach i konsolach miały sumę kountrolną lub były w jakiś inny sposób zabezpieczone przed zapisem i czy po zakończonych badaniach się one zgadzały. Ten aspekt taki sam jak w opinii powyżej. Ponadto karty pammięci były ponumerowane zwykłymi pociętymi "cenówkami", które można było SWOBODNIE PRZEKLEJAĆ między kartami pamięci.:winko:
Wiem bo większość kart odzyskałem jako niby puste i tak właśnie były oznaczone a ponadto w opinii pisze tak: "KARATA 1GB SONY Nr.4 z woreczka numer 3".

ANALIZA kilkunastu konsol, które ekspert FOTA zabrał jako przerobione wykonując czynności procesowe podczas przeszukania:

1) 3x "Konsola PSP ... została nielegalnie przerobiona poprzez obejście skutecznych technicznych zabezpieczeń umożliwiając odtwarzanie pirackich gier i filmów. Przeróbka ta polega na wgraniu na kartę pamięci konsoli odpowiedniego programu (sposób ten dotyczy konsol z odpowiednią płytą główną) i za jego pomocą usunięcie org. firmware konsoli zapisanego w wewnętrznej pamięci urządzenia na oprogramowanie (w tym wypadku 5.50 PRO) sterujące z rozbudowanymi funkcjami, umożliwiające odtwarzanie pirackich gier i filmów z karty pamięci w formatach nie stosowanych przez legalnie działających dystrybutorow na terenia Polski.

Najpierw zabrał kilkanaście konsol twierdząc, że są przerobione a teraz tylko trzy? A resztę mi oddali bo się okazało, że NIE są przerobione!
Z opisu wynika też, że ekpert poprostu konsole URUCHAMIAŁ BEZ BLOKERA i sobie przeglądał na nich soft a co za tym idzie DOKONAŁ ZMIAN W ZAPISIE CYFROWYM PO DACIE przeszukania. Nie podał też żadnej daty instalacji softu w żadnej konsoli.

2) 6x "Konsola PSP .... nie została nielegalnie przerobiona".

Chmmm...... czyli można przerobić tylko trzeba to zrobić legalnie?

3) "Woreczek strunowy nr 1 z zawartością 9szt. kart pamięci:"

"- na karcie pamięci nr 1 o poj. 1GB firmy SONY brak jest programów służących do obchodzenia skutecznych technicznych zabezpieczeń konsol do gier."

"- na karcie pamięci nr 2 o poj. 1GB firmy SONY zapisane są programy (GEN-C, PRO) służące do obchodzenia skutecznych technicznych zabezpieczeń konsol PSP. Oraz 2 gry przeznaczone na konsolę PSP w formatach nie stosowanych przez legalnie działających dystrybutorów na terenie Polski.
Wykaz gier:
NFS MOST WANTED dystrybutor Electronic Arts Polska
F1 2009 dystrybutor Sony Codemasters Software"

"- na karcie pamięci nr ... o poj. .... firmy .... brak jest programów służących do obchodzenia skutecznych technicznych zabezpieczeń konsol do gier i znajdują się puste katalogi."

"- karta pamięci nr.... poj. .... jest pusta.

Powyższy model się powtarza w różnych konfiguracjach.

NIE MA dat zapisu plików na karcie. Nie podaje metody i sprzętu badawczego.
Nie są podane formaty plików ISO, CSO, DAT, PBP bo przecież SONY sprzedaje gry cyfrowo (albo DEMO) które są zapisywane właśnie na karcie pamięci a w samym MENU/GAME konsoli ich NIE ODRÓŻNISZ.

Widać, że karty są po prostu odczytywane w komputerowym czytniku co chyba NARUSZA ICH INTERGALNOŚĆ DOWODOWĄ?

Na końcu brak jest jakchkolwiek wniosków.:what:

Opinie są sformułowane tak, żeby przekonać sąd, że przeróbki konsol są nielegalne zgodnie z art.118/1.
Ty musisz przekonać sąd, że tak nie jest.
Moim zdaniem wystarczające do tego powinno być wykazanie, że możliwość uruchamiania nielegalnie skopiowanych gier (jak je odróżnić od kopii zapasowych?) jest tylko jedną z wielu funkcji przeróbki - nie można więc mówić o "przeznaczeniu". Ale to oczywiście jedynie moje zdanie.

Powrót