Przeróbka konsol psp art.118/1

• Autor wątku Autor wątku YNOS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
YNOS ma racje :).

Ja pisałem o INSTALKACH, którę po prostu "LEŻĄ" na dysku, nie są zainstalowane i użytkowane, ani PRZED ani PO TERMINIE.

YNOS, przecież nadinterpretacja tych Państwa to nic nowego. Jeśli Pawluś będzie wiedział, że w tym punkcie dochodzi do nadinterpretacji to pomorze mu to w obronie.
Jak widzę Pawluś wie i bardzo ważne jest to co napisał Colder.

Ostatnia edycja:
Dokładnie "Colder" to wyłożył i ja nie przyznałbym się w życiu do takich rzeczy.

"Pawluś" to że sobie jak piszesz "leżą" nie ma znaczenia, znaczenie ma JAK JE UZYSKAŁEŚ i czy miałeś z tego korzyść majątkową.

Korzyścią majątkową w prawie karnym NIE jest POSIADANIE jakiegoś programu a jego sprzedawanie (tzw. piratów) bez odpowiednich uprawnień.

Zauważ że, ściągam OBRAZ ISO np. FIFA 10 na PSP bo płytka UMD się uszkodziła.
Po ściągnięciu okazuje się że to jest FIFA 10 ale na PS3 a ja nie mam wcale konsoli PS3 to jaką korzyść uzyskałem?
Albo i mam PS3 ale ono nie czyta obrazów ISO więc jaką korzyść z tego mam?

Ale jak sprzedam ten obraz ISO (wszystko jedno czy mam PS3 czy nie) nie posiadając do niego praw to wtedy robię to "w celu uzyskania korzyści majątkowej".

Ostatnia edycja:
To pisałem ;).

Wszystkie programy jakie posiadam pobierałem ze stron producenta, Eset, Allok, Winrar i tym podobne - są normalnie dostępne w wersji testowej lub TRIAL, jak nie np. na dobreprogramy.pl to na instalki.pl inne.
Ale i tak, mój program Allegro KOMENTATOR, Generator Aukcji, Licznik Allegro, i tak wszystko jest uzyskanie bez zgody niby autora wycenione na 20zł sztuka, iż tak na szkodę właściciela działałem :-).
I sam nie wiem, pierwotne było moje pytanie - co w momencie jak jutro się nie zgodzę ( na co mnie naciskają ) na proponowaną karę ?
Wtedy to sądu ?
Ale czy sprawa jest z moim udziałem - jeżeli tak - to skąd mam otrzymać obrońcę, mnie na prywatnego nie stać :-).

To Ty masz jutro sprawę czy co?

Dzisiaj mam otrzymać propozycję prokuratora. I albo ją biorę albo Sąd.

Ostatnia edycja:
Te triale to pryszcz, niedokładnie opisałeś swoje zarzuty a szczegóły są ważne bo teraz jeszcze piszesz masz jakieś filmy udostępniane.

Ja osobiście odrzuciłem wszystkie układy i idę do Sądu bo nie zamierzam być karany za coś co jest dozwolone.

U mnie to wygląda tak.
  • Udostępnianie na programie DC++ w mojej sieci osiedlowej dwóch filmów o wartości 160zł.
  • Uzyskanie bez zgody autora programów, o których pisaliśmy.
  • Sprzedawanie na Allegro baterii Pandora wraz z kartami pamięci służącym m.in. do wgrywania zmodyfikowanego oprogramowania oraz Jaibreak, pendrivów do PS3 ( łącznie wymienione iż sprzedałem 300 sztuk na 30 kartkach ).

To Ci powiem tylko tyle, że muszą chyba nie być pewni swego w Sądzie skoro przy takich zarzutach (a masz wększe niż ja bo nie mam udostępniania) idą na samoukaranie i oddali Ci część sprzętu.

1. Udostępnianie - jakie są na to dowody że to Ty robiłeś? Wolno Ci udostępniać rodzinie i znajomym.
2. PANDORA - nie jest urządzeniem do obchodzenia zabezpieczeń bo sama niczego nie zdejmuje tylko wprawia konsolę w tryb serwisowy (używało takich SONY w swoich serwisach skąd zresztą wyciekła) dopiero karta z softem wprowadza różne tryby i testy.
Tylko, że w art.118.1 nie ma nic o oprogramowaniu tylko mówi o SAMYCH URZĄDZENIACH a program to nie urządzenie do obchodzenia zabezpieczeń. A i te urządzenia mają być TYLKO DO ŁAMANIA! o niczym innym artykół nie mówi a w prawie karnym nie można stosować interpretacji rozszerzającej.
BATERII tej też nie można uznać za KOMPONENT gdyż to jest ukończony produkt znajdujący się w każdej konsoli.

Widzisz wszystko zależy jak się spojrzy. Ripper mówi dobrze jak się nie czujesz winny to się nie przyznawaj i idź chociaż po poradę z zarzutammi do prawnika.

Ostatnia edycja:
YNOS napisał:
....Widzisz wszystko zależy jak się spojrzy. Ripper mówi dobrze jak się nie czujesz winny to się nie przyznawaj i idź chociaż po poradę z zarzutammi do prawnika.
Ale odpowiedniego prawanika.
Np. na stronie "Vagli" znajdziesz kancelarie biegłe w tym temacie.
Sąd raczej pójdzie po najmnieszej linii oporu i prawnik biegły w temacie daje duże szanse choćby i nawet o całkowite odrzucenie zarzutów.

Wada tej metody = koszty .:(

Witam, jestem po pierwszej rozprawie.

Jednak nie od razu przeszliśmy do ataku. Na razie konsekwentnie odmówiliśmy wyjaśnień i się nie przyznajemy gdyż sprawa toczyła się w trybie uproszczonym i nikogo nie było.
Na początku Sąd nie był zachwycony naszą obroną gdyż chcemy podważyć opinie biegłych (żaden z nich nie jest teraz sądowym). Sąd na początku stwierdził, że jeden jest przecież powołany przez prokuraturę więc jest "święty" a drugi też nie musi być biegłym sądowym bo biegłym może zostać przecież każdy.
Wszystko się niby zgadza ale to, że są to bracia już nie jest fajne oraz to, że jeden z nich był kiedyś biegłym sądowym ale za etykę poległ (zarządaliśmy wglądu). No i jeszcze to, że biegły musi posiadać odpowiednią wiedzę w danej dziedzinie, a oni twierdzą, że nie mogę używać Windowsa XP HOME w firmie i odmawiają mi zrobienia legalnej kopii co i Sąd zauważył, że ustawa daje mi taką możliwość.
Więc Sąd zawezwał tych biegłych aby odpowiedzieli na pytania i zmienił tryb na zwykły.

Teraz powiedzcie mi ile trzeba znaleźć nieścisłości (kłamstw) lub niewiedzy aby takiego biegłego wyłączyć?
Jak to dalej byście widzieli? Ripper? LeszekS?

Jeszcze nie rozumiem jednej rzeczy.

Skoro biegłym nie mogą być osoby powołane w sprawie w charakterze świadków, a także osoby, które były świadkiem czynu to co robi w AO ten z FOTA jako biegły.

Przecież to on przeszukiwał internet a potem mój dom i sklep (czynnie uruchamiał konsole, komputery i stawiał mi zarzuty - cytował paragrafy) był świadkiem? Czy od razu biegłym?
Biegły lub świadek może czynnie przeszukiwać i stawiać zarzuty?

W AO jest tak:
oskarżony - ja
świadek - żona
biegli:
1 - ekspert z FOTA (ten co to w firmie nie można używać Windy XP HOME)
2 - jego brat teraz już niezależny (gdyż już nie Sądowy) ale tytułujący się "biegły z zakresu informatyki, treści audiowizualnych, itp, itd.................... gotowania i sprzątania" :-) co to mówi, że kopia oryginalnej płyty instalacyjnej XP PROF to pirat gdy jest do tego komp z naklejką XP PROF.

Ostatnia edycja:
Jestem dosyć słaby w procedurach sądowych, więc nie będę mieszał - jeżeli człowiek z FOTA jest biegłym powołanym przez sąd w sprawie, w której FOTA jest stroną, to w moim mniemaniu, coś tutaj jest nie tak.
Sąd, z tego, co wiem, ma prawo powołać na biegłego osobę, która przedstawia opinie z ramienia strony postępowania, ale wydaje mi się, że coś takiego powinno mieć miejsce jedynie w szczególnych przypadkach, bo zasadniczo biegły powołany przez sąd powinien być osobą maksymalnie obiektywną.

Co do wyłączenia biegłego - nie mam pojęcia, ale sądzę, że wykazanie, jak niekompetentna jest jego opinia i wytknięcie podstawowych braków wiedzy powinno mieć dla sądu znaczenie.

Co do wyłączenia takich biegłych:
KPK Art. 196. § 1.Nie mogą być biegłymi osoby wymienione w art. 178 (tajemnica adwokacka, tajemnica spowiedzi), 182 (najbliżsi, współsprawca) i 185 (szczególnie bliski stosunek osobisty, np. konkubinat) oraz osoby, do których odnoszą się odpowiednie przyczyny wyłączenia wymienione w art. 40 § 1 pkt 1-3 (sprawa go dotyczy, małżonek strony, małżonek pokrzywdzonego, albo ich obrońcy, pełnomocnika, przedstawiciela ustawowego, konkubenta; krewny, bliski powinowaty, związany przysposobieniem, opieką lub kuratelą) i 5 (brał udział w sprawie jako prokurator, obrońca, pełnomocnik, przedstawiciel ustawowy strony, albo prowadził postępowanie przygotowawcze), osoby powołane w sprawie w charakterze świadków, a także osoby, które były świadkiem czynu.
§ 2.Jeżeli ujawnią się przyczyny wyłączenia biegłego wymienione w § 1, wydana przez niego opinia nie stanowi dowodu, a na miejsce biegłego wyłączonego powołuje się innego biegłego.
§ 3.Jeżeli ujawnią się powody osłabiające zaufanie do wiedzy lub bezstronności biegłego albo inne ważne powody, powołuje się innego biegłego.

Widać, że biegli w Twojej sprawie nie mają pojęcia o licencjach. Co do wyłączenia biegłego, który jest pracownikiem podmiotu pokrzywdzonego, to stanowisko SN nie jest jednolite - raz uznał, że wyłączenie nie ma podstaw (SN IV KR 166/81), a innym razem odwrotnie, w tym drugim przypadku biegły był autorem opinii wstępnej, która była używana na etapie postępowania przygotowawczego (SN II KR 262/77). Doktryna jest na stanowisku, że wyłączenie powinno być oczywiste gdy dwóch biegłych łączą bliskie stosunki, np. pokrewieństwa. Jeżeli Sąd nie wyłączy ich na podstawie § 1 to staraj się maksymalnie osłabić ich opinie wykazując nieścisłość, niejasność i nierzetelność.

Okoliczności osłabiające zaufanie do biegłego albo owe inne ważne powody, tej samej co najmniej wagi, mogą zostać ujawnione zarówno w wyniku analizy treści opinii pisemnej, jak i w toku ustnego jej przedstawiania. Okoliczności tego rodzaju mogą dotyczyć także sposobu wykonywania czynności badawczych, w tym np. zachowania w stosunku do stron czy innych uczestników postępowania. Do ważnych powodów w rozumieniu art. 196 § 2 należą tylko te, które w rzeczowy sposób rozważone prowadzą do wniosku, że istniejące okoliczności podważają obiektywność biegłych lub podważają zaufanie do ich wiedzy i doświadczenia (SN: I KR 12/80, OSNPG 1980, nr 11, poz. 135; IV KK 171/02, LEX nr 56916). Osłabienie zaufania do jednego z biegłych, którzy wydają opinię wspólnie (art. 193 § 3), dyskwalifikuje, z tego punktu widzenia, całą opinię, co nakazuje powołanie innego zespołu biegłych, także z udziałem tego biegłego z poprzedniego zespołu, którego nie dotyczyły powody osłabiające zaufanie.
9. Fakt, że w opinii biegłego zawarte są wypowiedzi w kwestiach, które podlegają wyłącznej ocenie sądu, sam przez się nie osłabia zaufania do wiedzy lub bezstronności biegłego ani nie stanowi innego ważnego powodu (art. 196 § 2) nakazującego powołanie innego biegłego (SN: III KR 210/70, OSNKW 1971, nr 9, poz. 133; Rw 192/77, OSNKW 1977, nr 9, poz. 104).
10. Nie można kwestionować opinii biegłych tylko z powodu ich młodego wieku i niewielkiego w związku z tym doświadczenia oraz przypadkowego doboru, gdyż o wartości opinii biegłego decyduje treść wydanej opinii, a nie wiek jej autora czy sposób jego powołania na biegłego (SN V KR 228/76, OSNKW 1977, nr 4-5, poz. 39).
11. Jeżeli strona, powołując się na istnienie powodów osłabiających zaufanie do biegłych, żąda ich zmiany, wówczas ma obowiązek przytoczenia ważnych powodów istniejących obiektywnie, które uzasadniają konieczność powołania innego biegłego - art. 196 § 2 (SN I KR 12/80, OSNPG 1980, nr 11, poz. 135).
J. Grajewski, L.K. Paprzycki, S. Steinborn, Kodeks postępowania karnego. Komentarz, Tom I (art. 1-424). Zakamycze, 2006

Hello :).

Widzę, że sporo czasu się nic nie działo. YNOS, oczekujesz dalej na sprawę ?
U mnie to przez ostatnie dwa miesiące wyglądało tak :

- 28.03 - spotkanie z Panią prokurator, na które oczekiwałem w sumie ok kilku tygodni, ponieważ musiała przejrzeć dokumenty - na spotkaniu się okazało, że... jednak nie jest tak źle ponieważ w zarzucie od FOTA/Policji jest napisane WYTWARZANIE URZĄDZEŃ, co u mnie nie miało miejsca, ponieważ kupowałem gotowe, oraz dodatkowo miałem kiedyś byłem leczony "na główkę" :ooo: to dostałem skierowanie na badania psychiatryczne
- 29.03 - badania odbyte, u psychologa, psychiatry, rysowanie drzewek owocowych :D, po wszystkim spotkanie z Panią prokurator, aby odnotować iż byłem nie uciekłem - dodatkowo - potrzeba poczekać na opinię lekarską i będzie kontakt za ok 30 dni
- 22.05 - to właśnie to "30 dni". :what: z informacją telefoniczną iż trzeba PRZEJRZEĆ dokumenty i papiery JESZCZE raz i jutro spotkanie w celu ustalenia kary.

Ps. Ważna informacja taka, iż w okresie "30dni oczekiwania" otrzymałem powiadomienie listowne, Sądowe, o przydzieleniu mi adwokata. Jak się dowiedziałem, dlatego iż dla osób "leczonych na główkę" obowiązkowa jest obrona z Urzędu.

Dziękuje to wszystko.

Tak za parę dni mam drugą rozprawę gdzie chcemy wyłączyć biegłych albo ich porządnie przesłuchać.

Kurcze szkoda, że nie wiedziałem o tym obowiązkowym przydziale z urzędu to jakąś nerwicę na pewno bym znalazł i na adwokacie bym zaoszczędził. :)

Słuchajcie kiedy Sąd wyłączy biegłych braci?
Na rozprawie jak się dowie że to bracia?
Czy będzie dalej to trwało i zarząda np. ich aktów urodzenia?
Czy wystarczy że oni sami powiedzą że są braćmi?

Prokurator mój żąda :
- stawka godzinowa cośtam bla bla - 900zł kary
- 1,5-2 lata w zawieszeniu
- przepadek mienia ( dysków )

Wyrok za : udostępnianie plików w sieci, na wartość ok 300zł - za posiadanie oprogramowanie nie legalnego ( np. kopie gier Ps3 z torrent ) w kwocie 4,900zł - oraz sprzedaż ok 302 urządzeń umożliwiających to co w temacie.

Praca informatyków wyniosła łącznie 3,300zł.

Mam czekać na :
a) zawiadomienie o sprawie
b) wezwanie na sprawę
c) odrzucenie lub zaakceptowanie tego przez Sąd
d) możliwość anulowania kosztów lub ich obniżenie częściowe
e) możliwość po sprawie zwrotu dysków bez danych ( słowa Pani Prokurator )

No i tyle, czekania ciąg dalszy, pewnie znów coś nowszego napiszę za miesiąc albo dwa ;) bo im się nie spieszy.
A na marginesie mówiąc, to całe biurko było zasypane wydrukami dotyczącymi mojej sprawy, Więcej to ja chyba wszystkiego papieru w domu nie mam jaki posiadam. Sam spis programów i plików to ok 500 stron.

Dziękuje to wszystko.

Oto dzisiaj otrzymałem 3 listy ( zdublował się jeden ) z prokuratury. Szukając w google znalazłem tekst, który ktoś kiedyś napisał za mnie - oto on :

"dostałem pismo od porkuratury o tym ze stosownie do tresci art. 321 par. 6 kpk wydane zostało postanowienie o zamknieciu sledztwa w sprawie . wczesniej bylem na przesłuchaniu i prokurator wymierzył mi kare pieniezną (...)
wraz z tym otrzymalem zawiadomienie o przeslaniu do sadu rejonowego aktu oskarzenia wraz z wnioskiem w trybie art. 335 par 1kpk.."

Dokładnie takie coś mi się zdarzyło :).

Witam
Śledzę sprawę od samego początku bo sam również mam niedługo sprawę sądową w sprawie przeróbki konsoli PSP. Moja sprawa jednak dotyczy jedynie ust. 2 wspomnianego artykułu mówiącego o "posiadanie, przechowywanie lub korzystanie z przedmiotów służących do łamania zabezpieczeń przed nielegalnym zwielokrotnieniem". Zarekwirowali jedynie baterie, żadnych danych, konsoli, piratów. Kompletnie nic poza baterią. Teraz zwracam się do Was ponieważ widzę, że wszyscy mają duże doświadczenie w tej sprawie. Jak najprościej z tego wyjść i co mi może grozić? Wiem że ustawa przewiduje za to do roku pozbawienia wolności, ale pytam o realny wymiar kary.
Pozdrawiam

Witam.

Patrząc na to, że mnie za sprzedawanie przez 2 lata grożą 1,5-2 lata w zawieszeniu i 900zł kary, to jak dla Ciebie, to grozi Ci maksymalnie kara finansowa.
Mój kolega za coś podobnego otrzymał 1,500zł kary, na którą sam się zgodził.

Powrót