Przerwa w karze-niestawienie-zatrzymanie

• Autor wątku Autor wątku Pop91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pop91

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Witam mój mąż był na przerwie w karze starał się o zawieszenie wyroku lub o odstąpienie od niego. Ale bez skutecznie
Przerwa skończyła się 9.02.18 i nie stawił się powrotem do ZK
Pisał odwołania zażalenia i co tylko było możliwe ale dziś po niego policja przyszla i zabrali go
Czy może znów się starać o przerwę w karze ? Zawieszenie tej kary czy odroczenie?

Oczywiście że może się starać. Nikt mu tego nie może zabronić. Ale myślisz, że ktoś mu udzieli przerwy po tym, jak olał postanowienie sądu?
Art. 242 kodeksu karnego przeczytałaś?

Wyczytałam że trzeba odbyć 6 miesięcy żeby karę zawiesić tak? Więc musiałby być tam tylko 4 (teoretycznie) bo 2 miesiące już odsiedzial
Więc że ciężko będzie miał ale spróbować warto. Ma trójkę dzieci na utrzymaniu i żonę jest jedynym zywicielem rodziny.
Pracuje nie rozrabia. Nie stawił się bo czekał na rozprawę sądową o której pisał pisma. Może to nie jest najlepszy argument ale zrobił to dla nas żebyśmy mieli co do garnka włożyć

To teraz najwyżej posiedzi trochę dłużej, bo istnieje prawdopodobieństwo, że za niepowrót z przerwy otrzyma kolejny wyrok....

Wyczytałam że trzeba odbyć 6 miesięcy żeby karę zawiesić tak?
Nie. Jeśli chodzi Ci o warunkowe zwolnienie, to mowa jest o połowie kary ( inaczej z recydywą ).
W przypadku niepowrotu z przerwy, szanse na kolejną przerwę są bliskie zeru a na warunkowe zwolnienie istotnie zmniejszają się.

Powrót