Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Witam

Anuszka2321 napisał:
Czy w jego sytuacji może pisać wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary.

W każdej sytuacji może pisać wniosek. Najwyżej wniosek nie zostanie rozpatrzony (bo na przykład jest tymczasowo aresztowany a "prosi" o przerwę w karze) albo zostanie rozpatrzony odmownie.

RE: Witam

Forg
Anuszka2321 napisał:
Mam pytanie kilak dni temu mój przyjaciel został zatrzymany przez policję , posiada już wyrok i w lutym tego roku miał się zgłosić do aresztu , czego nie zrobił .
To skoro posiada wyrok, może pisać o przerwę w karze

Endo:

Anuszka2321 napisał:
ale nie doszła do skutku ponieważ kilka dni wcześniej został aresztowany.

No i co teraz?? Może mieć wyrok a równocześnie może mieć stosowany tymczasowy areszt.

endorfinalna napisał:
To skoro posiada wyrok, może pisać o przerwę w karze

A Ty nie możesz wziąć kartki i napisać wniosek o przerwę w karze? Dla siebie?
Przeczytaj z uwagą to, co napisałem. W powyższym wpisie. Ale z uwagą. Zwolnij, usiądź, zapal trującego papierosa, skróć sobie o kilka minut życie i przeczytaj. Oraz pomyśl co napisałem.

Ostatnia edycja:
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

A jak często takie wnioski rozpatrywane są pozytywnie ?? Jeżeli opinia kuratora jest pozytywna oraz jest chory i nie wiem czy służba zdrowia więzienna ma możliwość pomocy mojemu przyjacielowi.

Anuszka2321 napisał:
A jak często takie wnioski rozpatrywane są pozytywnie ??

Oczekujesz podania statystyk? Może przeczytaj sobie ten temat i wyciągnij wnioski.

Co można zrobić w sytuacji kiedy wniosek o przerwę został złożony,ale wywiad kuratora jeszcze nie został przeprowadzony i nie jest ustalony termin posiedzenia a termin stawienia się do ZK jest baaardzo bliski ?

forg Patrz no, mówisz i masz. Zwolniłam, usiadłam, zapaliłam.
Zastanawia mnie czy te "został aresztowany", nie jest czasem w wolnym tłumaczeniu doprowadzeniem go, skoro miał się stawić.
No ale faktycznie, pisze jak pisze, masz racje.
Więc skoro jest TA to nie powinien pisać. Dopiero w tedy kiedy będzie po wyroku, albo gdy wyroku następnego nie dostanie i będzie miał tylko ten, o którym wspomniała Anuszka.
Pisać to ja sobie mogę, ale nie widzę w tym sensu, nie mam takiej potrzeby, jeszcze nie siedzę, nawet nie wiem gdzie w tej sytuacji miałabym go wysłać... ;)

endorfinalna napisał:
Pisać to ja sobie mogę, ale nie widzę w tym sensu, nie mam takiej potrzeby, jeszcze nie siedzę, nawet nie wiem gdzie w tej sytuacji miałabym go wysłać... ;)

Widzisz ... pytanie było: "czy może napisać". Może. Każdy może.
Ja tylko dodałem kiedy wniosek nie zostanie rozpatrzony. Lub wspomniałem, że może zostać rozpatrzony odmownie.

Forg Naturalnie, już rozumiem.

Pisac zawsze mozna ja pisze i caly czas mam nadzieje. a na pismo musza odpowiedziec tak albo nie . Powodzenia

kalolka Rozumiem, że Ty siedzisz i piszesz o przerwę w karze? Czy tak po prostu dla zabicia nudy sobie wysyłasz takie pisma?

endorfinalna napisał:
kalolka Rozumiem, że Ty siedzisz i piszesz o przerwę w karze? Czy tak po prostu dla zabicia nudy sobie wysyłasz takie pisma?

Albo pisze w imieniu jakiegoś niedorajdy co zdania nie umie sklecić sam.

Furia W tym sek, chciałam zrobić prowokacje i przy okazji następnego postu zadać pytanie, kto dla kogo pisze te przerwy... :confused:
Jestem w stanie zrozumieć lenistwo-bo sama je uprawiam, ale nie jestem w stanie zrozumieć wyręczania lenia, po mimo, że nim jestem. :confused:
Robić/pisać za kogoś i to jeszcze dla kogoś, jeżeli chodzi o jego własny interes. A później ludzie/ partnerki się dziwią, że facet tego, czy tamtego nie potrafi, więcej wyręczania, a na pewno się nauczy...:brawo::mad:

hej mam na imie laura mam zaklad poprawczy do 21lat.wyjechalam za granice gdy mialam lat 15 teraz mam 20. czy jak pojde do ambasady czy mnie zlapia?? czy dostane deportacje?? czyktos moze mi pomoc?? za mna nie ma listu gonczego ani interpolu... czy moge isc spokojnie po dokument??

laura20 napisał:
hej mam na imie laura mam zaklad poprawczy do 21lat.wyjechalam za granice gdy mialam lat 15 teraz mam 20. czy jak pojde do ambasady czy mnie zlapia?? czy dostane deportacje?? czyktos moze mi pomoc?? za mna nie ma listu gonczego ani interpolu... czy moge isc spokojnie po dokument??

Znajdując się na terenie polskiej abasady, jesteś na terenie Polski. Nijak ma się to do wątku o przerwie w karze pozbawienia wolności.

endorfinalna napisał:
Robić/pisać za kogoś i to jeszcze dla kogoś, jeżeli chodzi o jego własny interes. A później ludzie/ partnerki się dziwią, że facet tego, czy tamtego nie potrafi, więcej wyręczania, a na pewno się nauczy...:brawo::mad:

NIe popieram robienia czegoś za kogoś, jednakże nie popieram także popadania w skrajność. W takim razie po co istnieje instytucja adwokata / radcy prawnego? Czy Ty jesteś "omnibusem" we wszystkich dziedzinach życia?

Ostatnia edycja:

guest wiadomo,że nie każdy wie jak napisać takie pismo i w ogóle,ale właśnie jak zauważyłeś od tego są adwokaci,radcy prawni czy też wychowawca ZK a nie partnerka.
Co innego "kochanie nie wiem jak to napisać,poszukaj informacji w internecie czy gdzieś jak taki wniosek powinien wyglądać" a co innego "nie wiem jak mam to zrobić,napisz ty" a jeszcze co innego "ojej skarbie,jesteś pozbawiony wolności zapewne nie masz czasu,by coś napisać a już na pewno zrobisz to źle,połóż się na koju i odpocznij a ja zrobię to za Ciebie".

Furia napisał:
guest wiadomo,że nie każdy wie jak napisać takie pismo i w ogóle,ale właśnie jak zauważyłeś od tego są adwokaci,radcy prawni czy też wychowawca ZK a nie partnerka.
Co innego "kochanie nie wiem jak to napisać,poszukaj informacji w internecie czy gdzieś jak taki wniosek powinien wyglądać" a co innego "nie wiem jak mam to zrobić,napisz ty" a jeszcze co innego "ojej skarbie,jesteś pozbawiony wolności zapewne nie masz czasu,by coś napisać a już na pewno zrobisz to źle,połóż się na koju i odpocznij a ja zrobię to za Ciebie".

Wyciągasz pochopne wnioski.

Po pierwsze - nie każdego stać na ustanowienie sobie obrońcy.

Po drugie - To wolny kraj, i każdy może wytoczyć sobie linię obrony, według własnego uznania.

Po trzecie - Skąd wiesz, czy aby Pan skazany nie posiada problemów z czytaniem i pisaniem? Może potrzebna jest mu pomoc kogoś z zewnątrz. A moze jest niewidomy, i co wtedy? Należy Go skarcić za to, że ktoś napisze coś za niego? A co jak cierpi na chorobę, np. Parkinsona i nie potrafi utrzymać długopisu w ręce? ...

Po czwarte - Z posta owej użytkowniczki nie można wywnioskować nic poza tym, że pisze wnioski... Dlaczego zatem wychodzisz z założenia, że na pewno nie robi to ona w porozumieniu z nim samym? Może tylko spisuje jego myśli?

Ostatnia edycja:

guest_user napisał:
Wyciągasz pochopne wnioski.

Po pierwsze - nie każdego stać na ustanowienie sobie obrońcy.

Po drugie - To wolny kraj, i każdy może wytoczyć sobie linię obrony, według własnego uznania.

Po trzecie - Skąd wiesz, czy aby Pan skazany nie posiada problemów z czytaniem i pisaniem? Może potrzebna jest mu pomoc kogoś z zewnątrz.

Po czwarte - Z posta owej użytkowniczki nie można wywnioskować nic poza tym, że pisze wnioski. Dlaczego zatem wychodzisz z założenia, że na pewno nie robi to ona w porozumieniu z nim samym? Może tylko spisuje jego myśli?

Po pierwsze- jeśli kogoś nie stać,to korzysta z pomocy bezpłatnej,w każdym ośrodku pomocy rodzinie dyżuruje prawnik czy tam radca prawny

Po drugie- Owszem,wolny kraj,co nie oznacza,że wysługiwanie się innymi z czystego lenistwa jest czymś zasługującym na aprobatę.

Po trzecie- właśnie się tego obawiam.

Po czwarte-a skąd Ty wiesz,że nie robi tego za niego,bo mu się nie chce ?

Nie wmawiaj mi,że wyręczanie się partnerką jest konieczne i zrozumiałe.
Rozumiem analfabetę czy osobę ubezwłasnowolnioną co to za nią trzeba coś zrobić,bo jak się tylko za coś zabierze,to zrobi źle.

Furia napisał:
Nie wmawiaj mi,że wyręczanie się partnerką jest konieczne i zrozumiałe. Rozumiem analfabetę czy osobę ubezwłasnowolnioną co to za nią trzeba coś zrobić,bo jak się tylko za coś zabierze,to zrobi źle.

Nic Ci nie wmawiam. Piszę tylko, że wydałaś na człowieku "wyrok" na podstawie lakonicznego zdania jednej osoby. Zanim zaczniesz wyrokować, polecam Ci zdobyć więcej informacji na temat tej konkretnej sprawy. Kiedy zaś okaże się, że ta osoba jest chora, najprawdopodobniej spalisz się ze wstydu patrząc na to, co wypisałaś wyżej.

Ostatnia edycja:

Furia, ale przecież jeśli więzień poprosił swoją partnerkę o napisanie wniosku o udzielenie przerwy w odbywaniu kary, to ona jeśli by nie chciała tego zrobić, to zwyczajnie w świecie miałaby prawo odmówić, a skoro tego nie zrobiła, to widocznie miała jakieś powody albo po prostu chce pomóc swojemu partnerowi. Ma do tego prawo.
Nie wiemy z jakich powodów zgodziła się to zrobić, więc nie oceniajmy. :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót