Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Re: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

A tak wogóle to tą przerwe mozna dostac z powodu trudnej sytuacji rodzinnej, a ma on chorego dziadka - leżącego, a jego mama tez jest chora i to on sie dziadkiem zajmował, nie ma nikogo do opieki (ktoś z caritasu pomaga lub ja) bo jego mama jest jedynaczką. Czy to juz jest powód do przerwy w karze?
No i to trochę dziwne, ze ktos dostaje przepustke, żeby pomoc zonie w remoncie mieszkania a na własny ślub nie puszczą . . paradoks . . . .

Evelka, zawsze możecie próbować :) Skoro Twój mówi, że w tym zakładzie przerwa w karze na ślub to normalka, to może i tak jest. W wielu ZK nie puszczają na przerwę ciężko chorych osób, więc dla mnie raczej to jest paradoksem. Próbujcie może się Wam uda.
Nie pisz posta pod postem. u góry posta po prawej stronie masz opcję "zmień", której możesz coś dopisać do wysłanego już posta :ok:

Dzis trochę moje nadzieje wzrosły w tym Z.K. puszczają na przerwy nawet osoby, które mają sady. Na jesień na 3 miechy na zbiory i latem na czyszczenie sadu. Sadze, ze moje szanse trochę wzrosly i prosze . . . . :help: . . . trzymajmy za siebie nawzajem kciuki :)

evelka- powiedz gdzie jest ten zakład karny?

[cytat="evelka" bo on mi powiedział, że przerwa w karze na ślub w tym Z.K. to normalka. hmmmmmmmmmmmmm Sama nie wiem co myslec, już od roku wszystko zaplanowane i zadatkowane :( Sam się zglosił, zeby do warunkowego odbyc te brakujace 3 miesiace i jak nie dostanie warunkowego to mial na prarwe w karze wyjsc i na kolejna wokande z wolnosci stawac. Zanim się zglosil juz sobie wszystko pozalatwial -czekalo na niego miejsce w celi dla niepalacych, praca i możliwość chodzenia do szkoly, dlatego trudności, które pojawiają sie teraz bardzo mnie przygnębiają :roll: Nie wyobrażam sobie odwoływania imprezy na kilkaset osób :(
A jesli chodzi o przepustki to jak bedzie dostawal to trzeba i na proszenie gości i na spowiedz do zapowiedzi i na spotkanie w poradni małżeńskiej (nauki juz mamy), to jakoś mało realne się wydaję. . . . .[/cytat]
a moge wiedziec jak sie to wszystko załatwia?i ktory to z.k?

On miał kolegę tam w zakładzie, który właśnie wychodził i wskoczył na jego miejsce w celi i do pracy. Poprostu miał tez trochę szczescia, że nikt o prace w tym czasie nie występował . . . . . A ze wzgledu na to, ze sam sie stawił, pierwszy, mały wyrok to nikt problemów nie robił ( a tak wogole to najlepsze jest to, ze jakos o nim zapomnieli w sadzie po wczesniejszych odroczkach i nie dostawal dlugo wezwania, więc pojechał do sadu poprosił o wystawienie nakazu stawienia sie w zakladzie i sam z tym pojechal, na bramie facet powiedzial ze jak pracuje to czegos takiego nie widzial i czekał zanim go tam wzieli, a teraz kurde juz tam jest i kropka nie wyjdzie kiedy mu sie zacgce . . )
cieżkie to wszystko :roll:

Evelka, przypominam, że temat dotyczy przerwy w karze :ok:

witam cały czas piszemy ze przerwe dostaje sie na 6 miesiecy a to nie prawda!!!!!!!!!!!!! bo sad w Gliwicach(i nie tylko w Gliwicach)" daje" przerwe na czas od 1 miesiaca do 6 miesiecy!!!!!!!!!!!! wiec nie jest tak kolorowo i fajnie zawiesic reszte krary,wiem poniewaz jestem cały czas w kontakcie z wych mojego meza i nawet Pani kurator to potwierdziła to tak dla informacji dla innych uzytkownikow aby sie nie nastawiali ze napewno dostana na 6 miesiecy :ooo:

Monika- to oczywiste- ale chodzi o to, że sąd może dać max 6 mies za jednym razem i to piszemy ale zdaża się, że daje i na miesiąc i na 2 to zależy z jakiej przyczyny jest ta przerwa w karze...

tak Marta ale zadna z nas nie podkresliła tego ze moze dostac przerwe np na miesiac prawda?i ktos mugłby pomyslec ze zawsze dostaje sie na 6 miesiecy,a tak nie jest ,my wiemy o tym ale ktos moze nie wiedziec prawda?i dlatego to napisałam zeby inni wiedzieli tak informacyjnie :ooo:

Moniko R, kilka postów nad twoim znajduje się informacja, że dostaje sie przerwy na np. 3 miesiące. Jak ktoś się wczyta to to wyłapie. Oczywistym jest to, że przerwa trwa tyle ile okoliczności na jakie została udzielona, przy czym nie więcej niż 2 razy po pół roku. To tylko nasza nadzieja dotyczy tych najdłuższych . . . :)

Może być i 12 przerw gdzie każda ma miesiąc ale najważniejsze że nie mogą łącznie przekroczyć roku

mam pytanie:
jeżeli ktos otrzyma przerwe w karze np.na 3 miesiace to czy jest taka mozliwosc ze po tym czasie moze juz nie wrocic do ZK gdyz wyrok moze "ulec przedawnieniu" ??

monika po pierwsze jak jest przerwa w karze to jak sama nazwa wskazuje jest to tylko przerwa więc nie ma opcji żeby wyrok się przedawnił
jeżeli jednak kkw Art. 155. § 1. Jeżeli przerwa w wykonaniu kary pozbawienia wolności trwała co najmniej jeden rok, a skazany odbył co najmniej 6 miesięcy kary - sąd penitencjarny może warunkowo zwolnić skazanego z odbycia reszty kary na zasadach określonych w art. 77 Kodeksu karnego, przy czym zwolnienie może nastąpić w każdym czasie, bez ograniczeń wynikających z art. 78 i 79 Kodeksu karnego.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się, jeżeli kara pozbawienia wolności została orzeczona na okres powyżej 3 lat.

Witam, po jakim czasie mozna sie starac o przerwe w odbywaniu kary? Brat jest od tygodnoa w areszcie ma wyrok 8 mc. Dowiedział sie ze moze starac sie o przerwe w karze i od razu wyjdzie wtedy bedziemy sie starac o zamiane wyroku na wyrok w zawieszeniu. Sa jakies szanse????? Prosze o rade!!!!!!!!!!!

ewciaaa wyżej odpowiedziała na Twoje pytanie. o przerwę można starać się w każdej chwili

moj napisał wnosek o przerwe w karze w sierpniu 2007 roku!!!!!!!!!!! i posiedzenie w tej sprawie mamy 17.04.08!!!!!!! tak ze trzymajcie kciuki prosze chociaz i tak nic z tego nie wyjdzie :(

Kurcze to strasznie długo czekaliscie!!!!!!!!!!!! Trzymam mocno kciuki zeby sie udało! Powodzenia!

dziekuje ale i tak nic z tego niestety nie wyjdzie :( juz jestesmy pewni tak na 97% ze nie dostanie przerwy :( :x czy o przerwe mozna sie starac tylko jeden raz? jak nie to czy tez sa jakies terminy aby wniesc ponownie?

Monika, jeśli decyzja będzie negatywna możecie wnieść zażalenie. Tytaj nie ma określonego czasu, po którym można starać się ponownie o przerwę

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót