Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

średnio do 40 dni... w praktyce różnie...

A może ktoś wie ile czeka się jeśli skazany przebywa w ZK Trzebinia i czy często są tam udzielane przerwy skazanym:(

vievióra raczej nikt Tobie nie odpowie na to pytanie,wszystko zależy od tego w jakim czasie Sąd zgromadzi potrzebne dokumenty(np.wywiad środowiskowy)

A czy zawsze przy wniosku o przerwę w karze przeprowadzany jest wywiad środowiskowy?

Nie, nie zawsze. Czasami na przykład nie ma na to czasu.

A jeżeli jest przeprowadzany to na czym on polega?

Polega na sprawdzeniu danych, które podał skazany we wniosku o prośbę.

puszek34 napisał:
A jeżeli jest przeprowadzany to na czym on polega?

A no na tym,że przychodzi pan lub pani kurator i sprawdza czy powody które podał skazany we wniosku o udzielenie przerwy są zgodne z prawdą.Zadaje pytania zapoznaje się z dokumentami które moga potwierdzic trudną sytacje skazanego lub jego rodziny.Odnotowuje wszystko to co ważne i następnie wysyła swoją opinie do Sądu.

Witam.Mam pytanie-jak długo sie czeka na wpisanie na wokande jezeli juz wszystkie papiery zostały wysłane do sadu-czyli z wywiadu srodowiskowego,i z zakładu gdzie przebywa osadzony-czy zostanie powiadomiony on listownie o terminie wokandy-lub ewentualnie jest taka mozliwosc zadzwonienia do sadu i zapytania sie i tez ile jest wazna taka opinia od kuratora i z zakładu?Dziekuje z gory:)

renia 111 napisał:
Witam.Mam pytanie-jak długo sie czeka na wpisanie na wokande jezeli juz wszystkie papiery zostały wysłane do sadu

Tyle, aż Sędzia referujący sprawę uzna, że wszystkie kwestie w sprawie zostały przeprowadzone, aby skutecznie orzec w danej sprawie.

A jeśli sędzia uzna,że wszystko jest co potrzebne to zazwyczaj wpisuje ubiegającego się o przerwę na najbliższą wokandę.
Sąd penitencjarny nie powiadamia skazanego listownie o terminie wokandy,około tygodnia wcześniej informuje dany ZK.(a to zależy od wychowawcy czy powie skazanemu dzień przed wokandą czy od razu).
Można zadzwonić do sądu i zapytać o to czy wszystko już jest i czy termin jest wyznaczony.Warto mieć przygotowana sygnaturę akt,to stanowczo skraca czas na sprawdzenie tych informacji.

Jeżeli Sąd penitencjarny nie udzielił przerwy w karze to można pisać odwołanie tak? A jeżeli przy odwołaniu też się nie uda to czy istnieje jeszcze jakaś możliwość żeby starać się o taką przerwę bo jest ona bardzo potrzebna!

puszek34 napisał:
Jeżeli Sąd penitencjarny nie udzielił przerwy w karze to można pisać odwołanie tak?

Skazany ma prawo wnieść zażalenie na postanowienie Sądu penitencjarnego. Zażalenie wnosi się w terminie 7 dni od momentu ogłoszenia postanowienia (jeśli skazany był obecny na posiedzeniu) lub 7 dni od momentu otrzymania postanowienia wraz z uzasadnieniem (jeśli skazany nie był obecny na posiedzeniu).

puszek34 napisał:
A jeżeli przy odwołaniu też się nie uda to czy istnieje jeszcze jakaś możliwość żeby starać się o taką przerwę bo jest ona bardzo potrzebna!

Sąd II instancji kończy postępowanie prawomocnym postanowieniem. Można jednak składać kolejny wniosek o przerwę w karze pozbawienia wolności. Jednakże jeśli będzie on oparty na tych samych przesłankach, to nie powinno liczyć się z innym rozstrzygnięciem Sądu, niż wcześniejsze.

A takie zażalenie złożone do Sądu II instancji w jakim czasie jest rozpatrywane?

nie ma określonego czasu

witam jestem w 8 miesiacu ciazy , moj narzeczony odsiaduje wykrok w Zk w Nysie , pisalismy o przerwe w karze mamy wyznaczona wokande na 5 lipca i chce wiedziec jakie mamy szanse ..otoz nie jestem w stanie sie sama utrzymac nie moge nawet isc do pracy gdyz zostal mi jeszcze ostatnio rok w szkole , moja mama nie moze mi pomagac gdyz choruje na zapalenie watroby typu C , oprocz tego babcia skazanego jest po 3 wylewach a on sprawuje od 2 lat nad nia opieke ??

ma tez kredyt do splacenia , a we wniosku dokladnie zaznaczylam ze zalezy mi tylko na pol rocznej przerwie by mogl odlozyc dla mnie jakies pieniadze zebym mogla np zatrudnic nianie bym ukonczyla szkole , szef z jego pracy rowniez wydal pismo gdzie zaznaczyl ze stanowisko jak narazie na niego czeka , on dosyc dobrze zarabial wiec moglby z kazdej wyplaty cos odlozyc i napewno potem gdyby musial wrocic by mi to starczylo . dodam jeszcze ze opinia srodowiska jak i wychowawcy jest pozytywna ,a wyroki ktore musi odsiedziec dotycza spraw sprzed kilku laty kiedy nawet sie nie znalismy , on od tego czasu ma nie naganna opinie dobra prace itp

Ty możesz zwrócić się do odpowiednich instytucji, utrzymywanych z podatków obywateli po to, by zajmowały się samotnymi matkami.
Twój narzeczony nie jest zobowiązany do zajmowania się Tobą - to prawnie obca Tobie osoba. Zatem ... marne szanse.

bedziemy mieli dziecko a Pan uwaza ze jest to osoba obca ? to chyba troche bezsensu przeciez nie prosze o ulaskawienie tylko o pol roku przerwy , a co z babcia teraz zostalam z nia sama a nie jestem w stanie jej pomagac w tym zakresie co on , a nikt inny rowniez nie moze

czytam to forum juz od jakiegos czasu i zastanawialam sie dlaczego Pan wszystkich tAK demotywuje ? tu ludzie piszac naprawde maja nadzieje i wielkie problemy a Pan wszystkich traktuje z gory jakby to ze kogos chlopak siedzi znaczylo ze jest kims gorszym , a nie zawsze tak jest czlowiek potrafi sie zmienic, a pan nie ma za grosz taktu

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót