Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Re: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

a czy zły a nawet bardzo zły stan zdrowia zony jest jakims plusem na korzysc?potwierdzone oczywiscie zaswiadczniem lekarskim(od psychiatry np :depresja,mysli i proba samobojcza,i tego typu rzeczy)

[cytat="ewitta":2pqlrs0j]Witam, po jakim czasie mozna sie starac o przerwe w odbywaniu kary? Brat jest od tygodnoa w areszcie ma wyrok 8 mc. Dowiedział sie ze moze starac sie o przerwe w karze i od razu wyjdzie wtedy bedziemy sie starac o zamiane wyroku na wyrok w zawieszeniu. Sa jakies szanse????? Prosze o rade!!!!!!!!!!![/cytat:2pqlrs0j]

Stan zdrowia żony moze byc podstawą do udzielenia przerwy w karze.
Ale po uzyskaniu przerwy nie ma możliwości zawieszenia wykonania kary na taką okolicznośc. Tutaj może miec tylko zastosowanie instytucja warunkowego przedterminowego zwolnienia jeśli przerwa trwała rok i skazany odbył 6 miesięcy z wymierzonej kary ( w tym liczy się czas tymczasowego aresztowania).

[cytat="marika39"]Stan zdrowia żony moze byc podstawą do udzielenia przerwy w karze.
Ale po uzyskaniu przerwy nie ma możliwości zawieszenia wykonania kary na taką okolicznośc.
Cytat:

Dlaczego, jeżeli istnieje możliwość, że żona jest w ciężkiej depresji, która grozi jej życiu i jest spowodowana nieobecnością męża i depresja nawraca w momencie, gdy mąż ma ponownie odbywać karę, bądź nieustępuje nie jest to przesłanką do kolejnego udzielenie przerwy w karze a następnie zawieszenia jej?

Wiesz Magda, ale w ten sposób, to każdy mógłby się wymigać od kary.

Witam wszystkich
Dziewczyny,jestem pod wrażeniem Waszej wiedzy na te tematy :brawo:
Może i mi pomożecie ?
1.Czy przy wyroku bezwzględnym - 3 mies. można liczyc na przerwe w odbywaniu kary ???
Podparte - 2 dzieci(7 lat i 1 rok ) ,niepracujaca zona,klopoty z licytacja mieszkania a co za tym idzie z eksmisją.
Robić sobie nadzieje czy raczej nie ?
2.Czy odbywajac wyrok w ZK jest juz raczej pewne,ze nie odroczą 2 innych ?

Dziękuję serdecznie za wszelkie informacje

Możliwość jest ale to różnie bywa nie wiem czy dla sądu (lub dyrektora) powody będą wystarczające bo mąż ma mały wyrok i mogą uznać że załatwi wszystko jak odbędzie karę. Moim zdaniem nie opłaca się z tego względu że i tak będzie musiał tam wrócić.
Jakie odroczenie? Ma jeszcze jakieś wyroki bezwzględne które były odraczane? Czy w zawieszeniu? Może chodziło Ci o odwieszenie?

Wszystkie 3 sa bezwzględne.Od wszystkich 3 sie odraczał. Niestety w marcu minął termin odroczenia.
M. czekał na jakiekolwiek pismo,wezwanie itp.,żeby ponownie się odroczyć. No i się doczekał...panów,którzy go "zwinęli".
Termin 2 kolejnych odroczeń mija w czerwcu. Jestem pełna obaw,że jeśli już został osadzony w ZK,to nie ma szans na odroczenia.

Szanse są zawsze i próbować warto. Ale w praktyce to bywa różnie bo mogą mu nie odroczyć.

dziewczynki a jak myślicie czy jeśli dostaniemy mieszkanie (jesteśmy na 27 pozycji na liscie o mieszkanie :D ) to czy możemy sie starać o przerwe w karze na te okoliczność? bo wiadomo jak wygladaja mieszkania z zasobu gminy trzeba je wyremontować,i jakoś urządzić wiec... :what:

Moniko myślę że próbować można. Wiadomo jesteś sama z dzieckiem i nie dasz rady wyremontować mieszkania. Z tego co wiem to zdarza się że nawet na najdrobniejszą rzecz dostają przepustki ale też nie każdemu dają na coś poważnego tak jak pisałam wcześniej. Ale jak będziecie mieli otwartą gr przepustkową to myślę że nie będzie problemu :ok:

dzieki Barbi wiadomo ze bedziemy sie starac a moze wkoncu sie uda?

Witam i ponownie prosze o porady
18.04. adwokat złożył wniosek o przerwę w odbywaniu kary.
29.04.M został przeniesiony do innego zakładu.
Czy teraz musimy ponownie składać wniosek( z uwagi,iż przebywa w innym zakł) ? Czy ponownie muszę uiszczać opłatę (60zł) ?

witam :) bylismy w identycznej sytuacji i sad, w ktorym skladalismy wniosek automatycznie przeslal papiery do sadu do miasta, w ktorym aktualnie przebywa skazany. Z tego, co mi wiadomo skazany zostal poinformowany na pismie, ze papiery zostaly przeniesione i wskazano mu, ktory sad bedzie teraz rozpatrywal nasz wniosek. Tak jest w naszym przypadku.

w naszym tez tak było ze automatycznie papiery były przesyłane do sadu w miescie gdzie był moj mąż

Czy sąd ma jakiś określony czas na wyznaczenie terminu sprawy ?
18.04.2008r zostało złożone podanie o przerwę w odbywaniu kary. Czy możliwe jest aby do tej pory nie był wyznaczony termin sprawy ?

Antolinka, może tak być...miesiąc to norma...a weź pod uwagę, że w maju było sporo dni wolnych.

A nie ma jakiegoś określonego czasu na wyznaczenie terminu ?

Tego nie wiem. Ale chyba wszystko zależy od tego jak bardzo dany sąd jest "zapchany".

Dziękuję bardzo za expresowe odpowiedzi

mam pytanie... Mój chłopak pisał o przerwę w odbywaniu kary, no ale nie pytałam gdzie dokladnie On to wysłał...A lepiej samemu jest pisać prośbę czy wymaga to konsultacji z adwokatem? No ale w każdym bądź razie to po jakim czasie można dostać taką przerwę ? I czy każdy może ją dostać ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót