Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Kingusia - obca osoba w świetle prawa, nie jesteście małżeństwem.

Kingusia forg patrzy obiektywnie na te sprawy, nie przeżywa tego jak "my" kobiety, taka jego rola, żeby udzielać porad, a nie poklepywać po ramieniu.

Kingusia_king napisał:
bedziemy mieli dziecko a Pan uwaza ze jest to osoba obca ?

Tak. Znam przypadki, że matka nie znała ojca swego dziecka. Ktoś ją zapłodnił, ona nie wiedziała kto. I co, taki ojciec tego dziecka to nie będzie totalnie obca osoba?
Po drugie - to forum prawne. Nie poradnik psychologiczny. Albo wspólnota parafialna.
Po trzecie - zapytałaś jakie ON ma szanse. Marne. Tak brzmi odpowiedź.
Po czwarte. Przeczytaj regulamin tego forum odnośnie pisania posta pod postem.

ja miałam podobną sytuacje tylko że miesiąc po tym jak poszedł na wakacje to urodziłam i też kończę naukę a też jesteśmy tylko narzeczeństwem. dziecko nawet jego nazwiska nie miało . i dostał przerwę ze względu na trudną sytuacje materialną moją i dziecka . dostał 6 miesięcy a potem kolejne 6 wiec myślę że szanse są .

witam przedstawie krotko moja sytuacje. maz znajduje sie sie w zk juz pol roku wyrok ma 3 lata. ja wychowuje sama rocznego synka nie pracuje utrzymuje sie ze srodkow z pomocy spolecznej mieszkam z rodzicami jest szansa by dostal przerwe?

Tak, jest szansa.
Oscylująca w okolicach zera.

jeśli mogę spytać to w jakim zk przebywa??

Zk potulice

Witam.Mam pytanie ile jest dni na odwolanie sie od decyzji?Czy mój chłopak dostanie jakies pismo na jakiej postawie nie dostał przerwy i wtedy moze odwolywac sie od decyzji sadu lub tego samego dnia co stawał na wokande moze pisac odwołanie?Moze ktos wie jak ma wygladac taki wniosek o odwołanie?Dziekuje z góry

renia 111 napisał:
Witam.Mam pytanie ile jest dni na odwolanie sie od decyzji?

Żarty sobie chyba robisz. 26 czerwca w tym temacie udzielono odpowiedzi na właśnie takie pytanie, jak zadałaś. Problem przejrzeć ostatnie wpisy??

Witam Was:) ja również chciałam zapytać o prawdopodobieństwo uzyskania przerwy w karze, bądź może ktoś z Was posiada gotowe już napisane takie pismo na którym moglibyśmy się oprzeć, bo nie wiem jak się do tego zabrać.

Sytuacja wygląda następująco:
Został skazany na 3 lata, odsiedział 2 w AŚ, po czym został zwolniony, następnie się odraczał 2 razy po 6m-cy aż w końcu zostało wysłane pismo o ułaskawienie do Prezydenta, niestety Prezydent odmówił i musi się stawić jeszcze odbyć ten rok kary.
Żyjemy w konkubinacie, jestem w 8m-cu ciąży, od 4m-cy przebywam na zwolnieniu prawdopodobnie poród będzie przez cesarskie cięcie, Matka skazanego choruje na raka, skazany pracuje na stałe.
Musi odbyć 3/4kary więc zostały 3m-ce do wokandy.

Jeśli ktoś mógłby pomóc?

Szanse są mizerne.Ciąża to zbyt mały powód do przerwy w karze.Musicie się liczyć z tym,że skoro było wiadomo,że skazany wróci do ZK to na plany powiększenia rodziny to nie był odpowiedni czas.Myślę,że sędzia zwróci na to uwagę.

OK. Z tym tylko, że od momentu pierwszego odroczenia do negatywnej odpowiedzi na prośbę o ułaskawienie minęły ponad 4 lata, więc gdzieś tam mieliśmy to na uwadze, ale szczerze powiem, że byliśmy dobrej myśli tym bardziej, że wszystkie opinie miał pozytywne niestety wyszło jak wyszło i to w najmniej dogodnym dla nas terminie. Może któraś z Was miała podobną sytuację?

Pisać zawsze jest warto,najwyżej się nie uda,a może trafi się wyjątkowo prorodzinny sędzia :)

Furia napisał:
a może trafi się wyjątkowo prorodzinny sędzia :)

Nawet bardzo wyjątkowo prorodzinny Sędzia musi mieć podstawy, aby udzielić przerwy w karze. Jeśli takich podstaw nie będzie, to Sąd nie udzieli przerwy w karze - natomiast jeśli jakimś cudem udzieli bezpodstawnie, to z pewnością prokuratura obecna na posiedzeniu nie będzie wobec takiej decyzji bezczynna.

Wiadomo, jak się nie spróbuje to nie będzie się wiedzieć... Natomiast prawda jest taka, że większość z nas piszących tutaj z prośbą o poradę chce wierzyć w to, że ich sytuacja jest jedyna i wyjątkowa i, że odpowiedź udzielana będzie pozytywna. Ja w każdym bądź razie mam nadzieję, że nasza sytuacja wyjaśni się pozytywnie. A Wam dziękuję za jakiekolwiek odp choć nie podniosły na duchu:(

__nataliee__ napisał:
A Wam dziękuję za jakiekolwiek odp choć nie podniosły na duchu:(

No ale spróbuj spojrzeć na to obiektywnie. Przestępca wie, że ma do odsiedzenia wyrok. Resztę wyroku - dokładniej. Jest recydywistą, więc tym bardziej wie, o co chodzi. Wie, ze trafi za kraty. Ale płodzi dziecko. Rodzi się pytanie: czy spłodził to dziecko z miłości czy ze strachu przed dalszą odsiadką??
Gdyby kochał swoją kobietę i był odpowiedzialnym człowiekiem to najpierw odcierpiałby za grzechy, wyczyścił swoją przeszłość, a później postarałby się o dziecko.

forg napisał:
Gdyby kochał swoją kobietę i był odpowiedzialnym człowiekiem to najpierw odcierpiałby za grzechy, wyczyścił swoją przeszłość, a później postarałby się o dziecko.

Moim zdaniem takie spojrzenie też jest trochę niesprawiedliwe, bo w życiu zdarzają sie przypadki gdy dziecko jest rzeczą niezaplanowaną (choć nie jest to postępowanie odpowiedzialne zwłaszcza w tych czasach), ale jeżeli rzeczywiście planowaliście to dziecko to świadczy to niestety o tym iż myślał wtedy nie o dobru dziecka czy czymkolwiek, ale zrobił to z zupełnie innych pobudek. Może chciał mieć pewność że poczekasz na niego kolejny raz wiedząc że dziecko jest w drodze? Sama musisz przemyśleć co nim kierowało bo i Ty sama najlepiej znasz tą sytuacje

Nataliee masz rację,często pytając o coś chcemy tylko pozytywnych odpowiedzi.Ale chyba lepiej wcześniej zderzyć się z rzeczywistością i ewentualnie się mile zaskoczyć niż być pewnym o wyniku rozprawy a gorzko się rozczarować.
Przerwa w karze jest udzielana z bardzo ważnych względów,trzeba mieć bardzo ale to bardzo silne argumenty,udowodnić,że tylko skazany może "uratować sytuację".
Tym bardziej,że jesteś na zwolnieniu czyli pracujesz,masz dochód on nie był jedynym żywicielem waszej rodziny,to też nie bedzie bez znaczenia...Naprawdę szanse są marne..
Poza tym z przerwy MUSI wrócić i odsiedzieć wyrok.Warto ?nie lepiej mieć to za sobą?

Zgadzam się z Furią, że szanse są znikome, a lepiej nastawić się na najgorsze, a potem mile zaskoczyć niż rozczarować. No i tak jak napisała to nie cofnie wyroku a jedynie przesunie go w czasie. I czy nie ciężej będzie się z nim żegnać kolejny raz?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót