Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Re: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

termin posiedzenia w sprawie przerwy w karze najczęściej sąd wyznacza ok mies dwa po wpłynięciu wniosku- ale to zależy od danego sądu i ilości pracy jaką ma w danym czasie. Poza tym oczywiście przerwy w karze nie każdy może dostać muszą być ku temu konkretne przesłanki a nawet jesli są to sąd bardzo rzadko udziela przerwy.

Temat przerwy był wielkorotnie porusznay na forum- poszukaj w parwie karnym wyknawczym

A ja mam pytanie w podobnej sprawie.
Czy osoba która była na warunkowym przedterminowym zwolnieniu i miała wypadek samochodem po alkoholu (nieduża ilość) i sama w niej ucierpiała i (niestety) uchylała się od odpowiedzialności karnej nie stawiając się na sprawy ma szanse na tymczasowe uchylenie odbywania kary :?: Odwieszono mu poprzedni wyrok i za tą sprawe dostał 10 miesięcy ( ponieważ się uchylał od odpowiedzialności karnej :( ) i razem wyszło 2 lata i 7 miesięcy :( Najważniejsze jest to, że zostawił niepełnoletnią dziewczyne w ciąży (lada dzień dziecko przyjdzie na świat) bez środków do życia i z nie skończoną szkołą :what: Dziewczyna przez komplikacje które wynikły w czasie ciąży nie ma zaliczonego obecnego roku szkolnego i w sierpniu ma 8 przedmiotów do zaliczenia :roll: A poza tym mieszkanie w którym miała zamieszkać dziewczyna z dzieckiem jest praktycznie do kapitalnego remontu :( Dach, łazienka, kuchnia, pokoik. Najogólniej wszystko :!: Poza tym zostawił chorego ojca po wylewie i matkę która zajmuje się mężem, a przy tym musi pracować bo ojcu zabrali rente.... :roll: :( Ogólnie rzecz biorąc na prawde nie ciekawa sytuacja.... Proszę o Wasze zdanie

PS: Wnioski zostały wysłane przez jego dziewczynę, matkę i przez niego samego

Szanse są zawsze, ale wszystko co wymieniłaś nie stanowi przesłanek do udzielenia przerwy w karze.

Moim zdaniem zależy to od sądu. Sąd może udzielić przerwy w karze ze względu na zbyt ciężkie skutki dla jego rodziny. Tak jak pisze Moniak szanse są zawsze i warto próbować :ok:

Ja natomiast uważam, ze sytuacja w której się znajdują osoby opisane przez "wiolnik4'' są rzetelne i właśnie można się starać z tego tytułu o PRZERWĘ W KARZE.PROSZĘ próbować. POWODZENIA

PROSZĘ O POMOC

MAm pytanie ,a mianowicie moj chlopak przebywa w wiezieniu i stara sie o przerwe w odbywaniu kary z powodu choroby,przed wiezieniem wykryto u niego wnetrostwo obustronne,"zdazyl zrobic sobie tylko jedna strone" a termin mial do szpitala na lipca(w tej chorobie chodzi o to ze raczej nie bedzie mozna miec dzieci jesli sie tego szybko nie zoperuje) i za tydzien ma ta wokande czy cos o przerwe w karze> Czy sa szanse zeby wyszedl na przerwe wlasnie z tego powodu??Dodam takze ze ma adwokata. JEsli by wyszedl co mozna zrobic aby on tam juz nie musial wraca do odbycia kary :?: :?: Pomozcie :!:

Re: PROSZĘ O POMOC

Istotne będzie ile przerwa będzie trwała i ile kary dotąd odbył. Zajrzyj np. do art. 155 k.k.w. czy art. 77-79 k.k.

Połączyłam wątki - M.

jest już wcześniej poda strona na której pisze że osoba która dostanie przerwę w odbywaniu kary to Następną dostanie po roku bez względu na to ile ma do siedzenia , i będzie odbywał całą karę, a przerwę może dostać jeżeli np. twój chłopak potrzebuje leczenia a tam gdzie przebywa nie mają możliwości aby go wyleczyć to wtedy dostanie przerwę i jeżeli dostanie ją na minimum rok to wtedy gdy tam wróci to będzie mógł starać się o warunkowe zwolnienie ale jeśli dostanie przerwę na mniej niż rok to będzie musiał odbyć cała karę.

Bardzo proszę napiszcie mi bo już sama nie wiem jak to jest. Jest takie coś jak przepustka , przerwa w odbywaniu kary no a więc co to jest ten urlop ? Czy to jest to samo co przerwa w odbywaniu kary ? No ale chyba nie bo ktoś pisał że na rok przysługuje 14 dni urlopu w ciągu roku... . Czy to przysługuje każdemu ? :what:

[cytat="gooogi":nn8aqgdf]jest już wcześniej poda strona na której pisze że osoba która dostanie przerwę w odbywaniu kary to Następną dostanie po roku bez względu na to ile ma do siedzenia , i będzie odbywał całą karę, a przerwę może dostać jeżeli np. twój chłopak potrzebuje leczenia a tam gdzie przebywa nie mają możliwości aby go wyleczyć to wtedy dostanie przerwę i jeżeli dostanie ją na minimum rok to wtedy gdy tam wróci to będzie mógł starać się o warunkowe zwolnienie ale jeśli dostanie przerwę na mniej niż rok to będzie musiał odbyć cała karę.

Bardzo proszę napiszcie mi bo już sama nie wiem jak to jest. Jest takie coś jak przepustka , przerwa w odbywaniu kary no a więc co to jest ten urlop ? Czy to jest to samo co przerwa w odbywaniu kary ? No ale chyba nie bo ktoś pisał że na rok przysługuje 14 dni urlopu w ciągu roku... . Czy to przysługuje każdemu ? :what:[/cytat:nn8aqgdf]

1.co do przerwy to nie do końca tak...co do przerwy i leczenia- jesli nie mogą go leczyć tam gdzie przebywa a lekarz stwierdzi lub sąd- (np uzna, że biegły jest niepotrzebny ;)) że może się leczyc w zakł karnym to go przewiozą do innego zakł gdzie takie leczenie jest możliwe, z tym min rok- to też nie tak- będzie mógł się ubiegać o zawieszenie reszty kary z wolnośći- jak wróci to musi spełnić normalne warunki odnośnie zwolnienia warunkowego...

2.urlop przysługuje skazanemu po roku pracy-i najczęściej urlop spędza się w celi- po prostu się nie pracuje wtedy- chyba, że już ktoś wychodzi na przepustki i udzielą mu przepustki 14 dni w ramach tego urlopu :)

Goooogi z przerwą w karze to trochę źle zrozumiałaś. Tak jak pisze marta jak przerwa łącznie wyniesie rok to z wolności może starać się o zawieszenie kary (a nie dopiero jak wróci do ZK). Trzeba jednak pamiętać że nie można zawiesić kary jeżeli kara pozbawienia wolności wynosi powyżej 3 lat.

A no tak .Przepraszam namieszałam :( ja o tym wiedziałam tylko poprostu zapomnialam ... Bo ktoś mi podawał str. gdzie wszystko pisało. Dziękuję za poprawkę :)

czy wszystkie posiedzenia w sprawie udzielenia przerwy w karze odbywają sie po tak długim czasie?dziewczyny pomóżcie mi mam dwójkę dzieci 4lata i 9-miesięcy i już nie wiem co robić taki wniosek zlozyllismy tydzień temu czy długo będziemy czekać na odpowiedz :?: :( :roll:

aneta trudno powiedzieć ile będziecie czekac zależy to od wielu czynników m.in jak dużo pracy ma dany sąd czy sędzia nie będzie na urlopie itd ale trzeba się nastawić że nie będzie to tępo ekspresowe, przeważnie zajmuje to miesiąc ale są też przypadki gdy trwa to 3 mc dlatego naprawdę trudno strzelać za ile będzie odpowiedz

my czekalismy na posiedzenie dwa dlugie miesiace... niestety nie udalo sie... tez mam dwoje malych dzieci...w ogole jest nieciekawie, ale sedziny to niestey nie przekonalo...dolaczylismy opinie lekarzy o moim nieciekawym stanie zdrowia, o tym, ze syn jest pod opieka psychologa, bo zle znosi rozlake z tata... :( Nie udalo sie...

Ale trzeba probowac, bo ciezko jest cokolwiek przewidziec i moze Wam sie uda :)

Pozdrawiam

dzięki za wsparcie przynajmniej słowami.od obcych ludzi szybciej sie usłyszy coś miłego bo rodzina i przyjaciele w takiej sytuacji zazwyczaj sie odwracają tak było w naszym przypadku i wy tez sie sterajcie będę trzymała kciuki żeby szybko był z wami i twój maż i tatuś twoich dzieci.trzymajcie sie mocno pozdrowienia :)

witam wszystkich mam problem, moj misiaczek dostal wyrok 6 miesiecy pozbawienia wolnosci,sa to w sumie dwa wyroki, z jednego paragrafu wzieli je w zlacz. jestem w 7 miesiacu ciazy i mieszkam z moim skarbem,nie pracuje on mnie utrzymywal ma umowe o prace i potwierdzenie od szefa,ze jak go wypuszcza to bedzie mogl wrocic do pracy. jestem zalamana bo nie dam sobie rady sama z dzieckiem bez zadnych srodkow do zycia. Zlozyl juz wniosek o przerwe ale sad nie spieszy sie z rozpatrzeniem go, moj mis mowi,ze chlopaki mu powiedzieli,ze sad w tarnowie jest do dupy i nie dostanie tej przerwy, moze wiecie co moge zrobic zeby mi go oddali??? mam zaswiadczenie ze szpitala,ze spedzilam tam 2 tygodnie na podtrzymaniu ciazy,prosze niech mi ktos poradzi co mam robic bo zwariuje

zażalenie na postanowienie sądu PILNE WŁAŚNIE JE PISZE

własnie pisze zazalenie na postanowienie sadu. moj narzeczony mial wokande trzy dni temu i jak przewidywalam nie otrzymal przerwy w karze. jade do niego jutro zeby podpisal te zazalenie i wysylam je do olsztyna. nie wiem juz co mam pisac, czy dodawac jakies zalaczniki? jak pisalismy wniosek o przerwe w karze to zalaczylam wszystko, oni beda mili te dokumenty czy opierac sie beda jedynie na tym zazaleniu?
7 dni ( bo tyle wlasnie czasu jest na zlozenie zazalenia) to zbyt malo zeby zdobyc wszystkie dokumenty:/ nie wiem na co oni zwracaja uwage gdy rozpatruja takie wnioski, jestem w ciazy (7miesiac) a moj narzeczony odsiaduje wyrok dwoch lat. jestem uczennica liceum (w tym roku matura) nie mam wiec srodkow na utrzymanie dziecka:( moi rodzice pracuja tylko dorywczo nie maja stałych srodków a maja na utrzymaniu 4 dzieci uczacych sie

Połączyłam posty i wątki.
Proszę nie pisać posta pod postem - M.

A masz uzasadnienie odmowy udzielenia przerwy w karze? jakich argumentów użył sąd przy odmowie?

Teraz w zażaleniu napisz, że dokumenty (które chcesz teraz dołączyć) były składane razem z wnioskiem o przerwe w karze - podaj sygnaturę.

przy odmowie sedzia powiedzial ze ja mam srodki na utrzymanie i lepiej zeby moj narzeczony odsiedzial ten wyrok bez zadnej przerwy i szybko wyszedl na wolnosc, bo jak otrzyma przerwe to mu odlicza te 6 miesiecy i wyrok i tak bedzie musial odsiedziec

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót