Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam. Chciałabym jak najszybciej się dowiedziec co może oznaczać takie zdarzenie jakie teraz opiszę.
Mój chłopak dostal 3 miesiace do odsiadki do sprawy 29 stycznia a okazalo się ze 28-go lutego ma miec juz sprawę. I chciałabym jak najszybciej sie dowiedziec czy to zle czy dobrze ze tak szybko to się potoczylo? Dodam jeszcze ze ma juz jedna kare w zawieszeniu

Witam!!! Czy ktoś mogł by mi odpowiedziec na moje pytanie? Chciałam zapytać czy jesli posiedzenie o przerwe jest 6-go i pojade do sadu w ten dzien czy bede mogła wejsc na sale?

Jeśli odbędzie sie w sądzie to będziesz mogła wejść na salę ja byłam na dwóch takich posiedzeniach i nie mialam żadnego problemu z wejściem.

weronika732 napisał:
Witam!!! Czy ktoś mogł by mi odpowiedziec na moje pytanie? Chciałam zapytać czy jesli posiedzenie o przerwe jest 6-go i pojade do sadu w ten dzien czy bede mogła wejsc na sale?

Posiedzenia Sądu co do zasady są jawne, więc może być obecny na nich każdy - jednakże tylko jako "widownia".

Pamiętaj jednak, iż nie jesteś stroną postępowania i każde "wtrącenie się" Ciebie na posiedzeniu (a jest to bardzo częste zjawisko) może sprawić, iż Sąd potraktuje to jako naruszenie powagi - a to w konsekwencji może grozić różnymi sankcjami, od nakazu opuszczenia sali po karę aresztu... zgodnie z treścią ustawy, prawo o ustroju sądów powszechnych.

Sąd może również wyłączyć jawność posiedzenia - wtedy nie zostaniesz wpuszczona na salę posiedzeń.

Ostatnia edycja:
tak to posiedzenie odbywa sie w sadzie... Nie mam zamiaru wtracac sie na posiedzeniu(ale rozumiem ze ciezko jest sie powstrzymac) dziekuje wam za odpowiedz pozdrawiam

Witam.
Mam pytanie.Czy ma ktoś może jakiś wzór pisma o przerwę w karze??

Pozdrawiam

dodane:
znalazłam na 48str. 2 wzory
ale jeśli miał by ktoś inne to poproszę na maila

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam!mój chłopak z kolei ma inną sytuację . Odwieszono Mu wyrok pozbawienia wolności na 6 miesięcy , nic nie zrobił , więc zapewne dlatego że się nie odwoływał ani nic. Teraz siedzi w areszcie i czy ma szansę na przerwanie kary ? nie miał od tego czasu żadnych problemów z prawem

asia03 napisał:
Odwieszono Mu wyrok pozbawienia wolności na 6 miesięcy , nic nie zrobił , więc zapewne dlatego że się nie odwoływał ani nic. Teraz siedzi w areszcie i czy ma szansę na przerwanie kary ? nie miał od tego czasu żadnych problemów z prawem

Skoro zarządzono mu wykonanie kary - to najwidoczniej w dalszym ciągu (mimo wyroku) miał problemy z prawem. Uprzedzając pytanie - "problemy z prawem" to nie tylko popełnienie przestępstwa, ale również niewykonywanie poleceń Sądu / Kuratora, kryminogenne zachowanie itp. itd.

Przerwa w karze to instytucja która wstrzymuje wykonanie kary w wyjątkowych przypadkach określonych w art. 153 kodeksu karnego wykonawczego. Bez wypełnienia ich znamion, Sąd nie udzieli przerwy.

Ostatnia edycja:
rozumiem :) chłopak ma matkę która ma schizofrenie paranoidalną i jest osobą która czesto miewa depresję. Nie zawsze pamieta o tym ze musi chodzic na zastrzyki i nie zawsze daje sobie sama radę z zakupami itd. Czy sąd może to uwzględnić? Chodzi głównie o mamę

witam i prosze o pomoc
mianowicie jestem z facetem który siedział 22miesiace za złamanie zakazu jazdy samochodem i warunkowo mu zawiesili reszte kary.
2 miesiace temu złapała go policja jak znowu prowadził auto bez prawka i po piwkach,co spowodowało ze przyszlo wezwanie do sadu o odwołanie zawiasów-na ta sprawe nie wstawił sie,pisalismy pisma ze jest na leczeniu po padaczce,
nastepne pismo jakie przyszlo to było wezwanie do odbycia kary pozbawienia wolnosci na rok w areszcie w miedzyrzeczu-równiez sie nie wstawił bo okazało sie ze jestem w ciazy
teraz gdy od tamtego wezwania minał miesiac miał rutynowa kontrole i go aresztowali gdyz był poszukiwany.
po aresztowaniu został przewieziony na nastepny dzien do aresztu gdzie ma czekac 14 dni na sprawe.
prosze o pomoc czy sa jakies szanse ze jakos mu zawiesza lub zamienia na grzywne te rok odsiadki?zostałam bez srodków do zycia i w ciazy-tylko on pracował.odpiszcie prosze

arab778 napisał:
zostałam bez srodków do zycia i w ciazy-tylko on pracował.odpiszcie prosze

No i pan obecnie osadzony miał totalnie gdzieś to, że jesteś w ciąży. Pokazał, że totalnie nie liczy się z Twoją osobą i dzieckiem, które się narodzi. Otrzymał szanse, wcześniej zakończył odbywania pierwszej kary ale popełnił następne przestępstwo.
W obecnej sytuacji może się starać o przerwę w karze. Aczkolwiek Twoja sytuacja prawdopodobnie nie jest tak tragiczna (oceni to sąd), by trzeba było wypuszczać zza krat przestępcę.

jest dosyc powazna bo on tylko pracował i pomagał mi w wychowaniu córki z poprzedniego zwiazku-ma 6lat
wiem ,że zrobił to na własne żadanie bo wiedząc że ma zakaz nadal jezdził autem ale ja nie miałam wpływu na to,zreszta do pracy tez musiał dojezdzac autem

arab778 napisał:
jest dosyc powazna bo on tylko pracował i pomagał mi w wychowaniu córki z poprzedniego zwiazku-ma 6lat

Są matki, które samotnie wychowują dzieci i dają radę. Zatem i Ty dasz.

cyt: "wiem ,że zrobił to na własne żadanie bo wiedząc że ma zakaz nadal jezdził autem ale ja nie miałam wpływu na to,zreszta do pracy tez musiał dojezdzac autem"

- ciska mna,jak słysze z ust kobiety takie tłumaczenie swojego faceta...:/

wiem ze to jest w pewnym sensie tlumaczenie jego ale taka jest prawda
po jakim czasie mógłby starac sie o przerwe w karze?

arab778 napisał:
wiem ze to jest w pewnym sensie tlumaczenie jego ale taka jest prawda

No właśnie - taka jest prawda. Z pełną świadomością, z premedytacją olał postanowienia sądu. Totalnie się wypiął na to, że sąd zabronił mu jeździć. Do tego się nachlał i postanowił jechać. Niech nie zapomni tego, co tu napisałaś, powiedzieć przed sądem, gdy będzie starał się o przerwę. Mam nadzieję, że trafi na przytomnego sędziego. Który skojarzy, że skoro za nic ma zakazy to pewnie "zapomni" wrócić z przerwy. Albo popełni jakieś przestępstwo bo uzna, że tak jest lepiej dla jego "bliskich".

arab778 napisał:
po jakim czasie mógłby starac sie o przerwe w karze?

Po takim czasie jak zajmie Tobie przeczytanie tego tematu. Albo przeszukanie go z pomocą forumowej wyszukiwarki.

to przerwa jest tylko na jakis czas?po niej musi wrócic do zk?

Arab przerwa jest na jakiś czas jak sama nazwa mówi przerwa w odbywaniu kary i tak jesli nie odbędzie 6 mcy z wyroku to musi wrócić do zk a jeżeli odbedzie 6 mcy to może się starać o zawieszenie kary, z góry mówie że o przerwe ciężko oj ciężko

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót