Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Re: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Niekoniecznie
Było kilka stron wcześniej pisane o tym, że jest możliwość zawieszenia wyroku w przypadku kiedy skazany odsiedział przynajmniej pół roku i łączny czas przerwy wynosi przynajmniej rok (przerwa może być przedłużana. Wyrok nie może być większy niż 3 lata (Art. 155 k.k.w.)

witam, a jeżeli moj chłopak ma 6 miesięcy kary, to czy jest sens starac się o przerwę w jej odbywaniu? czy i tak będzie musiał ją całą odsiedzieć? Czy jest możliwość warunkowego zwolnienia z odbycia reszty kary? Czy to zależy od sądu czy zwolni z reszty? Czy nie ma na to szans skoro jego wyrok wynosi poł roku ...proszę o szybką odpowiedź

z tego co ja wiem wszystkie "ulgi" przysluguja po odbyciu 6 mies lub jesli wyrok jest dluzszy niz 6 mies
dziewczyno 6 miesiecy to jest nic serio... wiem ze wydaje ci sie ze to az tyle czasu... ale zleci raz dwa:)

O przerwę w karze możecie się starać ale tak czy tak chłopak będzie musiał wrócić do ZK żeby odbyć resztę kary
Karę można zawiesić jeśli ma się odsiedziane minimum pół roku przerwa w karze wynosi rok i wyrok nie przekracza 3 lat

barbi ale caly wyrok trwa 6 mies??:P przynajmniej tak zrozumialam:)

Tak dlatego po przerwie będzie musiał wrócić do ZK ale przecież nawet wyrok 2 czy 3 miesiące nie przeszkadza w tym żeby uzyskać przerwę. Jedynie co zawiesić nie można

tylko taka przerwa w karze musi byc odpowiednio umotywowana prawda??

Logiczne... Z byle powodu sąd nie da przerwy ale jeżeli chłopak ma podstawy to może próbować ale szczerze powiem że przy takim wyroku nie ma sensu nawet się starać jeżeli nie ma takiej konieczności.

re: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

cześć,
właśnie trafiłam na tą stronke, właściwie przez przypadek bo chciałam sie dowiedzieć ile można czekać na rozpatrzenie wniosku o udzielenie przerwy w odbywaniu kary.
mój chłopak trafił do aresztu w zeszłą niedzielę(7.12.08), ukrywał sie przez prawie miesiąc podczas gdy wysyłaliśmy wnioski o odroczenie. widziałam go po tym tylko raz w poniedziałek, nie wiem jak to wszystko działa, jestem przerarzona, ale wy...chyba zabrałyście mi nadzieje. Macie dzieci, dom...a my?
Ja mam 20 lat, on 23, rodzice jego mieszkają oddzielnie. Jego mama ma zaawansowaną anemie, ale nie może iść do szpitala, ponieważ jego babcia z którą mieszka mama właśnie z tamtąd wróciła i musi się nią zajmować. Stan ich obydwu się pogarsza z powodu zamknięcia mojego kochanego serduszka i nie wiem czy skoro wasze wnioski odrzucono to czy ja mam jakąś szanse...
Błagam o pomoc zanim już na prawdę zwarjuje...:(

z tego co wiem, a już od paru dni prawo karne studiuje, to można zawiesić ponownie tylko wyrok, który nie przekracza 2 lat. tak mówi art.152 kkw

a możesz mi powiedzieć w jakim sądzie, tzn. w jakim mieście to przyznali i jakie mieliście argumenty co do przerwy w odbyciu kary

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Art. 152 k.k.w. wiąże się z wcześniejszym odroczeniem wykonania kary, a nie z przerwą. Tych dwóch instytucji nie należy utożsamiać.

Barbie pisząc o art. 155 k.k.w. (a nie 152 k.k.w.) pomyliła się o tyle że w art. 155 k.k.w. jest mowa o szczególnej podstawie do warunkowego przedterminowego zwolnienia z reszty kary a nie do warunkowego zawieszenia jej wykonania (to też dwie różne instytucje).

przerwa w karze

witam serdecznie bardzo proszę o pomoc.Mój mąż od miesiąca odsiaduje wyrok 18 msc w zakładzie karnym z przyznaną grupą p2.Jestem zrozpaczona tym faktem mamy dwóch synów w wieku szkolnym do tego ja od dwóch lat leczę się w psychiatryku na silną depresję z myślami samobojczymi jak mogę pomóc mężowi i nam by wypuścili męża .Bardzo proszę o rady dziękuję pozdrawiam:(

Mąż może próbować złożyć wniosek o przerwę w karze do czego być może przydatne byłoby zebranie dokumentacji medycznej obrazującej Twój stan zdrowia.

Witam serdecznie dziękuję bardzo za przesłane mi wiadomości życzę zdrowych spokojnych świąt i szczęśliwego nowego roku i dla wszystkich spełnienia marzeń;)

mąż będzie w fordonie na półotworku czy ktoś wie jak tam z przerwa w karze czy daja wogóle czy też bardzo ciężko o nią? pozdrawiam

wiatm as kochane osóbki:)powiedzcie mi czy Ja mogłabym starać się o przerwę w odbywaniu kary??mamy córeczkę która ma wadę serca i co chwila mi choruję nie mogę podjąć pracy ponieważ nie ma kto się zaopiekować dziecmi czy jest jaka szansa???nie jesteśmy małżeństwem i czy to że mam zasądzone na nie alimenty może pogorszyć sytuację???bo różnie między nami bywało.Czy mogę napisać do sądu penitercjalnego???

Chodzi Ci o przerwę w Twojej karze czy ojca dziecka?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót