Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Jak sie nie myle to koło 40 dni..
a ja mam takie pytanie mój bedzie miał to posiedzenie o wpz..i gdyby to nie wypaliło może na tym samym posiedzeniu prośic o rozpatrzenie wniosku o przerwe???

micha18111 napisał:
Mam pytanie ile Sąd ma czasu na rozpatrzenie wniosku o przerwe w karze????Z góry
Dzieki za pomoc pozdro
Nie ma określonego czasu. Zależy to od tego kiedy sąd będzie miał najbliższy wolny termin.

Madzia na Twoje pytanie nie znam odpowiedzi

To znaczy ze nie ma na to okreśkonego ze np do 3 miesiecy

Nie. Zależy to od tego, kiedy będą wolne terminy w sądzie.

Nie nie mam , mozesz czekac miesiąc i dłużej , to wszystko zależy kiedy sąd penitencjarny ma posiedzenia , najlepiej zadzwonic do sądu penitencjarnego w danym rejonie i oni podaja przypuszczalny czas rozpatrzenia wniosku

Jak napisac wniosek o udzieleniu przerwy w odbywaniu kary.Moj konkubent zostal skazany na 1,9 msc.Mamy trojke dzieci.On byl jedynym zywicielem.On ma nie splacony kredyt,karty kredytowe.Czy to ze ma zaciagniety kredyt,niesplacone karty kredytowe,jest jedynym zywicielem,mamy torjke dzieci ,.Prosze o porade,Jola...

wniosek o przerwę w karze pisze osadzony nie ty, poczytaj wcześniejsze posty

Weronika niech mąż napisze to co napisałaś na forum. Wzór jest tu całkowicie zbędny. Każde pisma procesowe pisze się podobnie. Mąż musi uzasadnić wniosek i udokumentować, że ma trudną sytuację rodzinną.

Kto może złożyć wniosek o udzielenie skazanemu przerwy?

Skazany, jego obrońca, prokurator, zawodowy kurator sądowy, administracja zakładu karnego, komisja lekarska. Wniosek ten podlega opłacie (art. 15 ustawy o opłatach w sprawach karnych).

Co powinien zawierać wniosek o udzielenie przerwy składany przez skazanego?

We wniosku należy podać:
- imię, nazwisko i adres osoby, która składa wniosek,
- oznaczenie organu, do którego jest skierowany wniosek (np. Sąd Okręgowy w ...., Wydział VI Penitencjarny),
- treść (np. Proszę o udzielenie mi dwumiesięcznej przerwy w odbywaniu kary pozbawienia wolności orzeczonej wyrokiem Sądu Rejonowego w ..., sygnatura akt ...),
- uzasadnienie (podanie motywów),
- datę i podpis składającego wniosek,
- załączniki (np. zaświadczenie lekarskie).

Więcej przydatnych informacji na stronie:

http://forumprawne.org/prawo-karne-wykonawcze/140-przerwa-w-odbywaniu-kary.html

Powodzenia

Witam mam pytanie, moj S miał juz sprawe o przerwe ale została odrzucona, teraz czekamy bo sie odwołalismy. jak dlugo czeka sie na takie odwolanie i czy sa jakies szanse ze rozpatrza teraz pomyslnie nasza sytuacje ?

Gdy skazany, któremu odmówiono udzielenia przerwy złoży ponowny wniosek, bez podania nowych okoliczności:
Wniosek taki należy pozostawić bez rozpoznania i zawiadomić o tym skazanego, bez podejmowania nowego postępowania.

Amelka2007 napisał:
Witam mam pytanie, moj S miał juz sprawe o przerwe ale została odrzucona, teraz czekamy bo sie odwołalismy. jak dlugo czeka sie na takie odwolanie i czy sa jakies szanse ze rozpatrza teraz pomyslnie nasza sytuacje ?

W ciagu miesiaca w porywach do dwoch powiniscie miec to juz rospatrzone.
Zycze powodzenia:)

a czy przerwa w karze moze sie odbyc ze wzgledu na narzyczona w zagrozonej ciazy (7 tydzien) musi caly czas lezec , nic jej dziwgac nie wolno ,on byl jej jedynym wsparciuem i pomocnikiem bo jej rodzice sa zagranica i nie ma kto jej teraz pomagac a pozatym ma z poprzedniego zwiazku 2 letnia coreczke ktora jest chora a jej matka utrzymuje ja tylko z pieniedzy z mopsu bo finansowo pomagal on jej jak byl na wolnosci

a zatrzymali pare dni go temu czy moze sie juz ubiegac o takie zwolnienie - wyrok ma do odsiedzenia jeszcze 22 miesiace prosze odpo szybko

może się mylę, ale może spróbować teraz, choć :(szczerze nie liczę na przyznanie przerwy (niestety za krótko siedzi!)...

czyli raczej moze sie juz starac a jesli nie to po ilu miesiacach mogl by sie zaczac starac o taka przerwe

monika R napisała: "jest mozliwość uzyskania przerwy w karze na początku odbywania kary gdyż przerwa jest przyznawana ze względu np na ciężką sytuację rodzinną" - tak więc mając doświadczenie innych osób - p r ó b u j! (a nuż się uda! - kto wie???)...:)

mój A. pisał o przerwe w karze sąd penitencjarny przyznał mu przerwę na okres 3 m-cy,jednak prokurator złożyła zażalenie na podst. art. 438 ,odbyło sie posiedzenie w sądzie apelacyjnym,ten przekazał do ponownego rozpatrzenia na podst. art 437.sądowi penitencjarnemu,któy poprzednio przerwy udzielił
Sąd zlecił opinie z ZK i ponowną opinie kuratora.
W uzasadnieniu podał ze nie widzi przeszkód do udzielenia przerwy ale jednak zlecił wywiady,dlaczego?
Ile to teraz bedzie trwało?
I Kadi co to znaczy ,jak napisałeś wcześniej ,ze zależy kto jest"gospodarzem posiedzenia"?
:tuptup:

Mam pytanie, potzrebujemy pomocy.
Moj P dostal wyrok 1 roku od ktorego sie odwolywal, tzn pisal o odroczenie. Po 1 odwolaniu dostal odp negatywna, jednak nie otrzymal nowego terminu stawienia sie w ZK. Napisal kolejne - 2 odwolanie od tej decyzji. Krotko po wyslaniu tego odwolania zostal zatrzymany i przewieziony do ZK. Dzis otrzymal pismo z sadu, zawiadomienie ze 15 maja odbedzie sie rozprawa dot. odroczenia tej odsiadki w zwiazku z tym jego drugim pismem.

Na tej stronie:
Rzecznik Praw Obywatelskich
wyczytalam, ze:

"8. Kiedy można wystąpić z wnioskiem o udzielenie przerwy?

a) Jeżeli skazany ubiega się o pierwszą przerwę, to może z uzasadnionym wnioskiem wystąpić w każdym czasie.
Jeżeli skazany przebywając jeszcze na wolności złożył wniosek o odroczenie wykonania kary, a przed rozpoznaniem tego wniosku został przyjęty do zakładu karnego, to jego wniosek zostanie przekazany sądowi penitencjarnemu i potraktowany jako wniosek o udzielenie przerwy w wykonaniu kary."

Wynika z tego, ze teraz ten wniosek bedzie traktowany jako wniosek o przerwe w odbywaniu kary. P siedzi w ZK od 8.04 - to krociutko.

1. Czy sad sam przekwalifikuje to sprawe z odroczenia odbycia kary na przerwe w odbywaniu kary? Czy P powinien napisac teraz jakis dodatkowy wniosek?

2. Czy te wszystkie argumenty, papiery potwierdzajace ciezka sytuacje finansowa itd beda brane pod uwage na tej rozprawie, czy trzeba im dawac wszystko na nowo?

3. Czy mozemy doslac do sadu zaswiadczenie, ze jezeli skazany dostanie ta przerwe to zostanie zatrudniony w firmie X na stanowisku Y itd....?

4. W zwiazku z tym fragmentem: "wniosek zostanie przekazany sądowi penitencjarnemu " mam pytanie co to wlasciwie oznacza. Cala sprawa toczy sie w Gdyni, to gdzie ten wniosek bedzie teraz przekazany? Do sadu penitencjarnego tam w Gdyni, czy do SP w Strzelewie ( tam obecnie przebywa skazany) gdzie mamy dosylac np to zaswiadczenie o pewnym miejscu pracy?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót