Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Jeszcze jedno wazne pytanie, a nie dalo sie juz edytowac :(

5. Razem z wyrokiem ktory P teraz odsiaduje otrzymal on grzywne w wys 600zl, czy korzystne by bylo dla niego gdybysmy to zaplacili przed sprawa? Bo mysle, ze to by bylo zaprzeczenie tego, ze jestesmy w ciezkiej sytuacji finansowej. Wiec nie wiem jak sad na to spojrzy, czy z korzyscia dla P czy uzna ze wcale nie jest nam tak ciezko bez niego, skoro stac nas na zapalcenie tej grzywny.

anonimka napisał:
Mam pytanie, potzrebujemy pomocy.
Moj P dostal wyrok 1 roku od ktorego sie odwolywal, tzn pisal o odroczenie. Po 1 odwolaniu dostal odp negatywna, jednak nie otrzymal nowego terminu stawienia sie w ZK. Napisal kolejne - 2 odwolanie od tej decyzji. Krotko po wyslaniu tego odwolania zostal zatrzymany i przewieziony do ZK. Dzis otrzymal pismo z sadu, zawiadomienie ze 15 maja odbedzie sie rozprawa dot. odroczenia tej odsiadki w zwiazku z tym jego drugim pismem.

Na tej stronie:
Rzecznik Praw Obywatelskich
wyczytalam, ze:

"8. Kiedy można wystąpić z wnioskiem o udzielenie przerwy?

a) Jeżeli skazany ubiega się o pierwszą przerwę, to może z uzasadnionym wnioskiem wystąpić w każdym czasie.
Jeżeli skazany przebywając jeszcze na wolności złożył wniosek o odroczenie wykonania kary, a przed rozpoznaniem tego wniosku został przyjęty do zakładu karnego, to jego wniosek zostanie przekazany sądowi penitencjarnemu i potraktowany jako wniosek o udzielenie przerwy w wykonaniu kary."

Wynika z tego, ze teraz ten wniosek bedzie traktowany jako wniosek o przerwe w odbywaniu kary. P siedzi w ZK od 8.04 - to krociutko.

1. Czy sad sam przekwalifikuje to sprawe z odroczenia odbycia kary na przerwe w odbywaniu kary? Czy P powinien napisac teraz jakis dodatkowy wniosek?

2. Czy te wszystkie argumenty, papiery potwierdzajace ciezka sytuacje finansowa itd beda brane pod uwage na tej rozprawie, czy trzeba im dawac wszystko na nowo?

3. Czy mozemy doslac do sadu zaswiadczenie, ze jezeli skazany dostanie ta przerwe to zostanie zatrudniony w firmie X na stanowisku Y itd....?

4. W zwiazku z tym fragmentem: "wniosek zostanie przekazany sądowi penitencjarnemu " mam pytanie co to wlasciwie oznacza. Cala sprawa toczy sie w Gdyni, to gdzie ten wniosek bedzie teraz przekazany? Do sadu penitencjarnego tam w Gdyni, czy do SP w Strzelewie ( tam obecnie przebywa skazany) gdzie mamy dosylac np to zaswiadczenie o pewnym miejscu pracy?

Do sądu możesz zawsze wysłać dokumenty, nigdy ich za dużo (nie ma w Strzelewie Sądu Penitencjarnego + Bydgoszcz, Toruń). Jeśli odsiaduje karę w bydgoskim OISW sprawę prowadzi Bydgoszcz a nie Gdańsk (tam jest instancja odwoławcza)

ps wydaje się, ze sąd oddali wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Ostatnia edycja:

anonimka napisał:
Jeszcze jedno wazne pytanie, a nie dalo sie juz edytowac :(

5. Razem z wyrokiem ktory P teraz odsiaduje otrzymal on grzywne w wys 600zl, czy korzystne by bylo dla niego gdybysmy to zaplacili przed sprawa? Bo mysle, ze to by bylo zaprzeczenie tego, ze jestesmy w ciezkiej sytuacji finansowej. Wiec nie wiem jak sad na to spojrzy, czy z korzyscia dla P czy uzna ze wcale nie jest nam tak ciezko bez niego, skoro stac nas na zapalcenie tej grzywny.

napiszcie wniosek o umorzenie kosztow sadowych a jesli sie nie uda to o rozlozenie na raty z powodu trudnej sytuacji finansowej

a co do przerwy w karze...to my mielismy niedawno wokande (2 dzieci, ja na wychowawczym, umowe mam do czerwca, maz ma stala prace, same rachunki ktore dolaczylismy do wniosku to jakies 2000zł. sedzia powiedzial ze skoro moj maz wiedzial ze pojdzie siedziec to mogl zabezpieczyc rodzine wczesniej . i po sprawie.
wniosek o odroczenie bedzie traktowany jako wniosek o przerwe z wszystkimi zaswiadczeniami jakie dolaczyliscie,
do wniosku w kazdej chwili mozesz dolaczyc rozne zaswiadczenia to o ktorym piszesz rowniez

no dzięki że mi ktoś odpowiedział:mad:

JUDKA80 napisał:
W uzasadnieniu podał ze nie widzi przeszkód do udzielenia przerwy ale jednak zlecił wywiady,dlaczego?

Jeśli masz na myśli uzasadnienie pierwszego postanowienia które zostało uchylone to jest to już historia. Po uchyleniu poprzedniej decyzji Sąd rozpoznaje sprawę od nowa.

co to znaczy 9...0 ze zależy kto jest"gospodarzem posiedzenia"?

Zależy kto postępowanie prowadzi, czyli czy sprawa jest na etapie postępowania przygotowawczego, czy w Sądzie.

nie w postanowieniu sądu apelacyjnego było napisane ze "nie widzi przeszkód"
więc teraz od nowa posiedzenie ,tak jakby za pierwszym razem?
I czy prokurator znów bedzie mogła zażalić wyrok jeśli jej sie coś nie spodoba?:what:
Dzięki Kadi za odpowiedzi:)

Podejrzewamy ze sprawa o przerwę zbiegnie sie z posiedzeniem o WPZ,czy jest możliwe rozpatrzenie obu spraw na jednym posiedzeniu?

Od nowego postanowienia ponownie będzie służyło stronom zażalenie.

Nie ma przeszkód by połączyć te dwie sprawy ale nie jest to też obowiązkowe.

dzięki Kadi,wyczerpałeś moją ciekawość:)
chociaż ta ponowna możność składania zażaleń już mi sie mniej podoba.

Jak postanowienie będzie np. odmowne to może Ci się spodobać ;)

co racja to racja:) Kadi

Przerwa w odbywaniu kary po 6m-cach odsiadki przy wyroku 22 m-ce,jakie są szanse że jeżeli przerwa będzie trwała rok mąż nie wróci spowrotem do ZK,ma bardzo dobrą opinie-sędzia posadził go dla przykładu!!,wyrok za narkotyki:!: Prosze o odpowiedź

jak mozna posadzic kogos dla przykladu??!!
mysle ze w trakcie przerwy kiedy mąż na niej bedzie , najlepiej pisac o zawieszenie reszty kary, ale czy sie uda-wola sądu. probowac trzeba .

Kasinia jeśli przerwa będzie trwała łącznie rok (przerwy udziela się do 6 mies i można pisać o kolejną przerwę), to mąż może pisać wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie na wyjątkowych zasadach. Ważne jest, żeby miał odsiedziane co najmniej 6 mies, miał karę pozbawienia wolności do 3 lat i był na przerwie co najmniej rok.

wiem że jest taka opcja-że jeżeli jest rok na wolności po odsiedzeniu 6m-cy i ma wyrok mniejszy niż 3lata to reszte wyroku można zawiesić,tylko nie wiem czy powinnam mu robić nadzieje bo jeżeli on po odsiedzianych 6m-cach i rocznej przerwie znowu tam wróci to już napewno sie załamie,kurcze moze ktoś wie jakie są mniej-więcej statystyki w takich przypadkach,bo przykłady mogą być różne:x

nie ma statystyk kasinia,bo każda sprawa jest indywidualna.o przerwe może sie starać w kazdej chwili,z ta różnicą ze jak wspomniała Barbie jesli chciałby sie starać o to żeby z niej nie wracać,musi spełnić określone warunki j.w.Wszystko przed tobą:)

siedze na tym internecie i szukam deski ratunku i co dzwoni robie jemu jakąs nadzieje,bo P2,bo przepustki,bo przerwa w odbywaniu kary itp,itd pomysły mi się kończą i sama siebie oszukuje i jego przy okazji,przecież nasze polskie prawo napewno nie pomoże skrócić nam tej męczarni:rolleyes::-x

kasinia ale po co robbic nadzieje?!! zeby on albo ty sie potem zalamac ze nie wyszlo?! nie lepiej skorzystac z tego co sie da, i byc zaskoczonym, a nie potem zalamanym ze przeciez mialo sie udac?!

no lepiej się nie łudzić,ale mi jest go tak szkoda on sie tam w ogóle nie nadaje.Mam nadzieje że przynajmiej przejdzie na pół otwarty i nie trzeba będzie sie starać o żadną przerwe:confused:

Kasinia wiekszosc z nich sie tam nie nadaje, ale maja na co zasluzyli. taka jest prawda

Mój R. też stawał na przerwę w karze był przekonany ,że sąd przychyli się do jego prośby.Niestety tak się nie stało....było wielkie rozczarowanie i płacz. Lepiej się na nic nie nastawiać, bo później boli jeszcze bardziej

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót