Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

u nasz tez tak bylo i nic nie wyszlo, ale sie odwolalismy i czekamy do 8 czerwca, ale tez sie nie nastawiam,bo w sumie w sierpniu bedzie pierwsza wokanda, a jak wyjdzie na przerwe to bedzie musial wrocic

sluchajcie, mam taki plan :)
zeby moj pisal o przerwe w karze jak juz odsiedzi 6msc i jesli by ja otrzymal to starac sie wtedy o ponowne zawieszenie kary... jak sadzicie moze sie cos takiego udac? jedyny zywiciel rodziny, dziesieciomiesieczne dziecko, PELNO zobowiazan, uczy sie no i mialby stala prace gdyby opuscil ZK, ma BARDZO dobra opinie kuratorow, pracuje na zawnatrz bez konwoju, ma mnustwo pochwal, w planach slub itd chyba juz wszystko napisalam :)
no i do kogo pisac ta prosbe o przerwe (to sie odbywa w zk; bo takie slyszalam "historie" czy w sadzie)?
moze macie jakies info. lub uwagi ktore warto wziasc pod uwage albo ktore nam pomoga osiagnac cel :)

Wniosek o przerwę w karze kieruje się do Sądu penitencjarnego właściwego dla zakładu karnego w którym skazany przebywa. Posiedzenie w tej sprawie może odbyć się zarówno w ZK jak i w Sądzie. Decyduje o tym Sąd. Co do tego, co może być konsekwencją wystarczająco długiej przerwy - przeczytaj uważnie art. 155 kodeksu karnego wykonawczego.

kadi nie o to mi chodzilo... gdybym nie przeczytala art. 155 kkw nie mowilabym o tym ze chce tego sprobowac... pytam, czy na podstawie takiej sytuacji jaka mamy itd sa szanse ze to sie uda...? (siedzi za jazde wbrew zakazowi sadowemu)

dominika przesłanki masz przekonywujące, ale to czy dostanie takową przerwę jest sprawą indywidualną i trudno jest tutaj nam wróżyć czy udałoby Wam sie uzyskac ją 2 razy aby pisac wniosek o zawieszenie, póki nie spróbujesz to sie tego nie dowiesz. Jak juz niejednokrotnie było to na forum podkreślane w niektórych rejonach Polski jest łatwiej a w niektórych cięęęężżżżko.
Kadi dobrze pisze co do twoich "historii", że zalezy to od sądu gdzie odbywają sie posiedzenia w Potulicach np. w ZK i nawet ze Strzelewa przyworzą osadzonych (mnie to zdziwiło no ale jak tak jest sedziemu wygodniej to czemu nie), to gdzie odbywa sie posiedzenie (ZK czy sąd) nie ma wpływu na decyzje. Jeżeli twój ma wyrok do 2 lat i odsiedzi conajmniej 6mc to może starać sie z atr. 155kkw w szczególności, że charakter czynu jest taki a nie inny.
Co do uwag to staraj się wszystkie Wasze przesłanki udokumentować, zdobądz zaświadczenia, ze bedzie miał prace, opinie od rodziny pozytywne w rzeczy samej!, zaswiadczenia z US o dochodac, akt urodzenia dziecka, zaswiadczenie o dacie ślubu, dodaj jakies pismo od siebie i powinno byc dobrze.
Powodzenia

dominika87gd napisał:
gdybym nie przeczytala art. 155 kkw nie mowilabym o tym ze chce tego sprobowac...

Myślałem, że gdybyś przeczytała uważnie art. 155 k.k.w. to byś nie pisała w swoim pytaniu o "zawieszeniu kary" ;)

pytam, czy na podstawie takiej sytuacji jaka mamy itd sa szanse ze to sie uda...? (siedzi za jazde wbrew zakazowi sadowemu)

Szansę zawsze macie, a co będzie, to prędzej raczej wróżka Ci powie.
Decyzje o przerwach z przyczyn rodzinnych czy osobistych, jak i ewentualnym późniejszym warunkowym przedterminowym zwolnieniu, są decyzjami fakultatywnymi, co oznacza, że nawet w wypadku spełnienia przesłanek wskazanych we właściwym przepisie, Sąd jedynie może, ale nie musi udzielić przerwy, czy warunkowego przedterminowego zwolnienia.

kadi napisał:
to prędzej raczej wróżka Ci powie.

prosciej by bylo napisac "nie wiem"

sadzilam ze to forum zostalo stworzone po to by pytac i otrzymywac odpowiedzi... i na poczatku tak bylo ale widze ze to forum schodzi na psy bo coraz wiecej tu zlosliwosci i zbednych uwag... niktorzy chyba mysla ze sa alfa i omega i za nic maja innych - chyba jakas manie wyrzszosci niektorzy tu maja...
takie zlosliwosci padaja nie tylko do mnie ale rowniez do innych osob ktore korzystaja z tego forum i to od roznych osob
sa osoby ktore niby pilnuja tego by pisac wszystko w odpowiednim temacie wiec powinni sie rowniez wziasc za kultura i atmosfere

Ostatnia edycja:

witam.Mam pytanie, związane z przerwą w karze i jej konsekwencjach. Mój mąż po wyroku uzyskał odroczenie wykonania kary na pół roku. Ale w sumie przebywał na wolnosci rok, z przyczyn formalnych, czyli terminów w sądzie i wydawania orzeczeń. Starał się o drugą przerwę, ale decyzja była negatywna. Po roku od prawomocnego wyroku trafił do Zk. Wcześniej spędził 7 miesięcy w AŚ, które zostały zaliczone na poczet kary. Wyrok to dwa lata. Czy mąż może ubiegać się o warunkowe zawieszenie kary ?

dominika87gd nie psiocz na forum, tylko dlatego, że nie pasuje Ci odpowiedź. Nikt tu z kart nie wróży i nie ma w tym ani grama złośliwości.

dominika87gd napisał:
sadzilam ze to forum zostalo stworzone po to by pytac i otrzymywac odpowiedzi...

Ode mnie akurat otrzymałaś normalną odpowiedź. Jest ona zaraz po tym zdaniu o wróżce, na którym się skupiłaś.

moniak
a dlaczego mialaby mi niepasowac odpowiedz??? hmmm? nie pasuje mi ta uszczypliwosc na poczatku "odpowiedzi" moglo sie obejsc bez tego...

kadi
masz racje skupilam sie na poczatku twojego postu...
dziekuje za odpowiedz
ale moze nastepnym razem napiszesz takowa bez zloscliwosci itd i to jest prosba nie tylko do ciebie ale takze do innych niestety gdy czytam rozne odpowiedzi to coraz czesciej napotykam sie na sarkazmy, ironie itp - i o ile sie nie myle to nietylko ja tak sadze... w innych watkach ludzie tez zwracaja na to uwage

primum
wedlug mnie to moze sie starac o to o co ja bede "walczyc" o przerwy i wtedy o zawieszenie
ale ja nie jestem jeszcze tak w tym wszystkim obeznana jak inni... oni ci wiecej podpowiedza...

dominika po 1 urzywaj opcji edytuj, nie pisz posta pod postem
primum moze, ale dlaczego nie pisał o takowe zawieszenie w trakcie przerwy??

aniolek87 napisał:
dominika po 1 urzywaj opcji edytuj, nie pisz posta pod postem
primum moze, ale dlaczego nie pisał o takowe zawieszenie w trakcie przerwy??

Dlatego, ze 23.04 minął rok od wyroku, a wezwanie do stawienia się w ZK przyszło na 24.04. Sąd Penitencjarny odraczał wykonanie kary na pół roku, reszta czasu to formalności. Więc może pisać wniosek o zawieszenie tej kary, którą zaczął odbywać ?:tuptup:

może,

Moim zdaniem raczej nie. Ale najlepiej jak by się wypowiedział ktoś mądrzejszy :)

Uchwała składu 7 sędziów SN z 30 października 2008 r.
Pojęcie "przerwa w wykonaniu kary pozbawienia wolności" – w rozumieniu art. 155 § 1 k.k.w. obejmuje przerwę udzieloną przez sąd penitencjarny na podstawie art. 153 kkw, a także okres, w jakim skazany - po wprowadzeniu tej kary do wykonania - nie odbywał jej w dalszym ciągu w wyniku zawieszenia wobec niego postępowania wykonawczego z przyczyn wymienionych w art. 153 kkw

Ostatnia edycja:

Basiu ale on miał przerwe w wykonaniu kary, a teraz chce pisać o zawieszenie z reszty odbywania. wiec wg mnie moze, bo generalnie najlepiej jak by pisał o to własnie w trakcie przerwy, ale chyba po uplywie tego czasu tez mozna.

Wątpię, aby to była przerwa w karze, skoro wyrok zapadł, po opuszczeniu więzienia.

aaa doczytałam to bylo odroczenie, a więc przepraszam Basiu :) źle doczytałam :)

Witam chciałam się dowiedzieć czy ktoś zetknął się z przypadkiem gdzie wyszedł ktoś z przerwy w karze jeżeli nie chodzi o chorobe ( bo to jest główna przyczyna ) Tylko np. tak jak jest u mnie; Mamy 8 miesięczną córeczkę, jest jedynym żywicielem, ma bardzo dobrą opinię z ZK, z wywiadu środowiskowego i z sądu. Ma 3 wnioski nagrodowe. Ma stawać na komisję o przerwę ok 10 lipca, a na wokandę jeżeli przerwa nie wypali 21 sierpnia. Babka z sądu kiedy mój dzwonił powiedziała, że są duże szanse, ale chciałam się dowiedzieć jak to wygląda w praktyce... O wokandę ZK mu występuje i podobno już to będą mieli w papierach i to też mogą wziąść pod uwage... Co o tym myślicie??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót