Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Istotne jest nie to co my myślimy, ale to jak wniosek oceni Sąd penitencjarny dysponując przy tym całymi aktami osobowymi skazanego. Istotne może też być czy są na wolności inni krewni oraz czy rodzina korzysta z pomocy społecznej.

W tym miesiącu złożyłam wniosek i będę dostawała aaaażżż 48 zl miesięcznie... Także gdyby nie pomoc rodziców moich i narzeczonego pewnie już bym wylądowała pod mostem. No ale rozchodzi mi sie, czy jest wogóle jakaś szansa... Bo jak już pisałam z tego co się wyczytałam głównie dostają Ci którzy muszą się opiekować schorowaną osobą w rodzinie, lub coś podobnego, i moje pytanie czy zna ktoś przypadki gdzie wyszedł ktoś, mając podobne argumenty do Naszych...? Dziękuje za szybką odpowiedź

MartOOsia napisał:
Witam chciałam się dowiedzieć czy ktoś zetknął się z przypadkiem gdzie wyszedł ktoś z przerwy w karze jeżeli nie chodzi o chorobe ( bo to jest główna przyczyna ) Tylko np. tak jak jest u mnie; Mamy 8 miesięczną córeczkę, jest jedynym żywicielem, ma bardzo dobrą opinię z ZK, z wywiadu środowiskowego i z sądu. Ma 3 wnioski nagrodowe. Ma stawać na komisję o przerwę ok 10 lipca, a na wokandę jeżeli przerwa nie wypali 21 sierpnia. Babka z sądu kiedy mój dzwonił powiedziała, że są duże szanse, ale chciałam się dowiedzieć jak to wygląda w praktyce... O wokandę ZK mu występuje i podobno już to będą mieli w papierach i to też mogą wziąść pod uwage... Co o tym myślicie??

w zasadzie to po co mu ta przerwa skoro staje na wokandzie w sierpniu i są duze szanse na to , ze wyjdzie (ZK mu chce wystapić)?? MOże odpuścić narazie sobie tą przerwę>

No ale to się tak gada... Miesiąc, dwa w tamtym miejscu to jest naprawde dużoo. Ale z drugiej strony staram się namówić mojego, że jak dostanie przerwe to żeby z niej zrezygnował, bo nie chce żeby tam musiał wracać... Nagadali mu w zakładzie, że to są bzdury, że dopiero po 6 msc gdy się odsiedzi można zrezygnować z reszty wykonania kary, i sobie nawkręcał, że będzie mógł sie odroczyć ( a on siedzi dopiero 4 msc )... Musze mu to wybić zgłowy, może przeżyjemy te wakacje osobno...:(

Dzisiaj mój narzeczony poszedł do wychowka, żeby mu pokazałam nowy kodeks z tego roku... Przeczytał, że nie musi być odsiedziane 6 msc tylko połowa kary, żeby potem ewentualnie zawiesili reszte wyroku lub całkowicie odroczyli... Więc nie wiem co już mam myśleć? To jak to jest możliwe, że tu każdy gada że trzeba 6 odsiedzieć, a tam każdy więzień, wychowawca i kodeks karny mówi że po połowie??

Martoosia wokanda może byc po polowie odbycia kary, lecz nie mniej niz po odsiedzeniu 6 mscy., na tej zasadzie. czyli prościej tłumacząc ktoś kto ma 5 mscy kary nie ma co się starać o warunkowe. rozumiesz??poprostu ktos zle zrozumial, albo przekrecil te dwie infromacje.

No ja wiem właśnie, że tak jest z wokandą, ale mi chodzi o przerwę. Tu piszecie, że jeżeli już ktoś dostanie tą przerwe i żeby mogli reszte kary odroczyć, lub zawiesić musi być odsiedziane 6 msc, a mój w więzieniu jak o tym powiedział to go wyśmali i powiedzieli, ze nie ma czegoś takiego i nawet wychowawca mu powiedział, że każdy może starać się o przerwę a potem o jej odroczenie i nie ma czegoś takiego że musi 6 msc odsiedzieć, mój potem już sam nie wiedział co myśleć i poszedł do wychowka, żeby nowy kodeks poczytać i tam nic takiego nie pisze, więc nie wiem dlaczego tu gadają tak a tam tak... :|
Dobra druga sprawa wczoraj dzwonił do sądu i babka mu powiedziała, że do 10 lipca bedzie miał ta komisje czy cos tam, a dzisiaj dzwoni żeby dokładnie się dowiedzieć kiedy to posiedzenie się odbędzie, a babka mu powiedziała, że najpierw mu muszą przysłać jakieś pisemko będzie to musiał wypełnić odesłać i dopiero wtedy odbędzie się posiedzenie, czy to prawda czy poprostu chciała się go pozbyć i dla zmyły mu tak powiedziała?

Powiem szczerze , że o żadnym piśmie nie słyszałam , mój J jest teraz na przerwie w karze która otrzymał na 3 miesiące teraz one mijają , wniosek złożył ponowny i 24.07.2009 ma posiedzenie sąd penitencjarnego . wiesz tak teraz mi przyszło do głowy ze to pisemko to może pismo o umorzeniu kosztów sądowych jesli takiego nie składaliscie przy składaniu wniosku o przerwe (tak mi to przyszło do głowy) w każdy razie Jacek żadnego pisemka przed posiedzeniem nie wypełniał ze sądu

aha no to dzięki wielkie... A to nie jest tak że na pół roku się dostaje przerwe? Myślałam, że 6 msc to minimum

Martosia nie, poczytaj:
a) Przerwa udzielona na podstawie art. 153 § 1 k.k.w. (tzw. przerwa obligatoryjna) może trwać do czasu ustania przeszkody uniemożliwiającej wykonanie kary pozbawienia wolności. Kodeks karny wykonawczy nie określa jej maksymalnej długości.
Natomiast z przerwy udzielonej na podstawie art. 153 § 2 k.k.w. (tzw. przerwa fakultatywna) skazany może korzystać kilkakrotnie, jednakże łączny okres jej trwania nie może być dłuższy niż 1 rok.
Rzecznik Praw Obywatelskich

No dobrze, ale to jak to jest wkońcu dlaczego mój narzeczony jak czytał kodeks w więzieniu to nic w nim nie było napisane, że musi być odsiedziane conajmniej 6 msc, żeby potem mógł się odraczać lub prosić o zawieszenie... Jestem zagubiona.. :(

ja tz mam z tym problem bo mój K siedzi dopiero miesiąc a 30-go ma sprawe o przerwe w karze kuratorka doradziła sama zeby staral sie o 6 ms przerwy póxniej o kolejne 6 a po roku o zawieszenie wyroku tylko ze tej przerwy musi byc rok i to musi zostac zachowana ciągłość

ej ej ej, a to nie jest tak że on musi odsiedzieć w więzieniu 6 msc ?? Żeby potem jak się dostanie 6 msc, i kolejne 6 msc to nie bedzie musiał wracać? Omg czemu każdy gada inaczej. Niech ktoś mi to wszystko po ludzku wytłumaczy

no mi mówiła kuratorka ze nie musi byc 6 ms zeby wnioskowac o przerwe mój ma komisje 15-go lipca o przerwe bo miał miec we wtorek ale dzis sprawdzał i nie ma go na wtorek na wokande tłumaczyła mi kur. ze jak dostanie te 6 ms niech po tym czasi stara sie o drugie 6 ms i wtedy moze sie starac o zawieszenie reszty wyroku wiec skoro mówiła mi ze ma stawac o przerwe a jest tam dopiero miesiąc to wychodzi na to ze nie musi minac pół roku chyba ze pani kurator jest w błędzie :what:

najlepiej jak wypowie sie ktos kompetentny. Recedes moze udzielisz informacji??!! bo kazda z dziewczyn pisze inna wersje

no właśnie przydało by sie cos konkretnego bo tez juz mam kocioł w głowie przed chwilą był dzielnicowy z wywiadem do ZK gdzie kurator nic nie wie na temat wywiadu i jak sie mam cokolwiek dowiedziec :mad: :)

kochani mam pytani dotyczac tego ze po 6msc odisadki starac sie o przerwe i jesli przez rok udaloby sie ciagna taka przerwe to zawiesic - wiem ze wyrok nie moze przekarac 3lat, a jesli ma sie np wyrok 3,5orku i odsiedzi sie 6msc to mozna zawiesic czy nie? no wkoncu zostaje wlasnie 3lata...

dominika ale ogólem ma wyrok 3 lata!!!!!

Nie bo tu wszyscy gadają tak : Że jeżeli po wyjściu na kare chce się, żeby reszte wyroku ZAWIESILI musi być odsiedziane te 6 msc, natomiast na przerwe może wyjść każdy... Ale właśnie chodzi o to zawieszenie wyroku, tu każdy gada że musi być odsiedziane 6 msc a w ZK nic nie słyszeli na ten temat...:mad:

Martoosia ale kto nie slyszal, wiezniowie czy wychowawca??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót