Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Skazany, któremu udzielono przerwy może zostać przez sąd penitencjarny zwolniony w każdym czasie z odbycia reszty kary, jeżeli łącznie istnieją 4 przesłanki:
a) skazany korzystał z przerwy przez okres co najmniej roku (to znaczy skazany przebywał na wolności nieprzerwanie co najmniej 1 rok, chociażby sąd penitencjarny orzekał w sprawie kilkakrotnie; obojętne są powody, dla których udzielono przerwy),
b) skazany odbył przed udzieleniem przerwy co najmniej 6 miesięcy kary pozbawienia wolności ("w całości" - 6 miesięcy od razu lub "w częściach" - w sumie 6 miesięcy),
c) wobec skazanego orzeczono karę nie przekraczającą 3 lat pozbawienia wolności,
d) postawa skazanego, jego właściwości i warunki osobiste, sposób życia przed popełnieniem przestępstwa, okoliczności jego popełnienia oraz zachowanie po popełnieniu przestępstwa i w czasie odbywania kary uzasadniają przekonanie, iż skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni ponownie przestępstwa (art. 77 § 1 k.k.).
Sąd powinien również uwzględnić zachowanie się skazanego w czasie przerwy w odbywaniu kary.

Z warunkowego zwolnienia na wyżej przedstawionych zasadach mogą korzystać również recydywiści.

No czyli jednak, żeby po dostaniu przerwy został wyrok zawieszony musi odsiedzieć te 6 msc?? Bo wiem, że w każdym momencie można przerwe dostać, ale głównie rozchodzi sie o to zawieszenie reszty wyroku, albo odroczenie... Ehh

aniolek87
nie, prawdopodobnie jak mu zlacza to bedzie mial 3,5roku, po odsiedzeniu 6msc chcialy wyjsc na przerwe i wtedy starac sie o zawieszenie czy w przypadku gdy ma wyrok 3,5 ale te pol roku odsiedzi (czyli zostaje mu 3lata) rowniez moze starac sie o to zawieszenie???

malutka.. do tego samego wyslalam link wczesniej strone. :)

witam nie wiem czy w dobrym miejscui pisze bo jestem nowa a wiec mam pytanko mój niestety siedzi dopiero 2tygodnie na szczescie w zakładzie polotwartym w ruszczy w krakowie jestem jego narzeczona i niestety zostałam bez srodków do zycia i to jeszcze z duzymi długami czy jest mozliwosc zeby dostał przerwe? czy musi odsiedziec 6miesiecy? czy moze mozna sie starac o cos innego ?bo ja sie nie znam na takich sprawach siedzi za jakies grzywny i dostał 1rok i 3miesiace z góry dziekuje za pomoc

a po jakim czasie mozna sie starac o przerwe ? bez zawieszenia kary całkiem ?to obojetnie ile przesiedział?

nicusia, nie jestescie malzenstwem, tylko zyjecie brzydko mowiac w konkubinacie, wiec sad moze nie spojrzec przychylnie na to. moze tlumaczyc ze nie jestescie rodzina, i on nie musi cie utrzymywac. kolejna sprawa o przerwe w karze moze sie starac po odsiedzianych 6 mscach. przepuski po 1/4 kary. generalnie powiiem tobie ze ich mało obchodzi kto zostal z jakimi dlugami, oni maja odsiedziec i tyle. wiem ze to brutalne ale tak niestety jest. duzo dziewczyn tutaj na forum ledwo wiaze koniec z koncem, ale nic na to nie poradzimy. jesli nie jestescie malzenstwem, nie ma dzieci to takie tlumaczenie praktycznie nic nie daje. a sedzia, wychowawca moga mu powiedziec, niech konkubina idzie do pracy.

aniolek87 o przerwe w karze moze sie starac po odsiedzianych 6 mscach. [/QUOTE napisał:
nie zgodze sie bo;
o przerwe w karze można sie starać w każdym momencie odbywania wyroku my otrzymaliśmy ja po 3 miesiącach pobytu mojego J w zk

O przerwę można się starać w każdej chwili. Nawet pierwszego dnia odbywania kary. Chyba, że ktoś wrócił z przerwy w karze, to musi przesiedzieć rok, żeby dostać kolejną.
Konkubina, jest w większości traktowana tak jak, żona, więc próbować można.

jak napisac wniosek o przerwe w karze????????? pomocy:mad:

paulinaksiazek wpisz w wyszukiwarke google "wniosek o przerwe w karze" i wyswietli ci sie duzo stron, i sciagnij sobie

paulinaksiazek1 napisał:
jak napisac wniosek o przerwe w karze????????? pomocy:mad:

napisz do mnie na PW to Ci podam wzór podania , ja to juz mam za soba

Mam pytanie związane z przerwą. Mój M na dniach zostanie przewieziony z AŚ do ZK. O przerwę chcę napisać po pół roku odsiadki, czyli po 20 sierpnia. Zastanawia mnie tylko fakt jak patrzyć będą na Niego w "NOWYM" miejscu. W AŚ ma bardzo dobrą opinię, pracuje w Areszcie, zachowanie ma nienaganne, jeśli chodzi o kontakt z rodzina to chyba też nie najgorzej skoro wychowawca śmieje się z Niego, że non stop tylko listy do Niego i od Niego widzi, dzwoni co tydzień a jak się uda to nawet więcej razy, ja sama od pół roku ominęłam tylko dwa widzenia, zbiera masę wniosków nagrodowych, jego stosunek do przestępstw objawia się skruchą. Problem polega na tym, że nie wiem jak zareagują na ten wniosek osoby z ZK? Miał ktoś taką sytuację???
Dodam, że znalazłam zakład pracy, w którym szef wystawił mi zaświadczenie o tym, że jeśli M opuści ZK jest w stanie od razu go zatrudnić, mylicie, że to pomoże???

Aby starać sie o przerwe w karze musisz miec jakis mocny argument , sama praca na wolności to tak myslę że troche mało . Samo jego zachowanie bedzie miało wpływ na opinie jaka zk musi mu wystawic do sądu penitencjarnego . Oprócz dobrej opini z zk musi miec dobra opinie kuratora . A co przeniesienie to mój przebywała w AŚ i tam złozył wniosek o przerwe a do rozpatrzenia wniosku był juz w innym zk i dostał przerwę

Przerwy nie dostaje się za dobre sprawowanie. Przerwa musi być uzasadniona chorobą psychiczną, inną ciężką chorobą uniemożliwiającą odbywanie kary (przerwa obligatoryjna) albo "ważnymi względami zdrowotnymi, rodzinnymi lub osobistymi" (przerwa fakultatywna).

Ja rozumiem doskonale, że powód dla którego ma być udzielona przerwa musi być konkretny. Czy nie wystarczy to, że już niedlugo mogę zostać wyrzucona na bruk z dwójką dzieci? Że leczę depresję i jest mi ciężko samej zająć się Synami? Nie wspominając o ciężkiej sytuacji finansowej...

witam, moj maz wlasnie zaczal odbywac kare w zakladzie karnym. tak sie zlozylo, ze kilka dni przed jego stawieniem sie, dowiedzialam sie ze jestem znowu w ciazy, nasz pierwsze dziecko ma pol roku. moje pytanie brzmi, czy jest ktos kto otrzymal, badz jakie sa realne szanse na otrzymanie przerwy w karze na czas mojego porodu tj. za osiem miesiecy? maz wtedy bedzie mial za soba 14 miesiecy odbytej kary z wyroku 6 lat pozbawienia wolnosci, z czego 6 miesiecy zaliczono mu w areszcie. jego argumenty to zajecie sie naszym rocznym juz wtedy dzieckiem podczas mojego pobytu w szpitalu oraz pomoc w tych pierwszych chwilach po porodzie-zaznaczam, ze moi rodzice sa aktywni zawodowo-pracuja po 12 godzin dziennie bez mozliwosci wziecia wolnego na tak dlugi okres z uwagi ze ich zaklady sa w stanie upadlosci, a ojciec meza jest kierwoca-jezdzi w dalekie trasy bo rowniez ma na utrzymaniu male dziecko a tesciowa jest osoba z problemem alkoholowym. dodaje ze moj dochod to obecnie 400 zl wychowawczego. maz stawil sie w terminie do zakladu, ma dobra opinie, jaka jest realna szansa na otrzymanie tej przerwy chocby na ten miesiac czasu-bardzo sie boje kto sie zajmie moim malym synkiem, dodaje ze przez ok. rok czasu odraczalismy termin stawienie sie w zakladzie z uwagi na chorobe dziecka i moja pierwsza trudna ciaze-czy to ma znaczenie ze nam tych odroczen udzialano? maz nie chce dlugiej przerwy w karze tylko chce ja odbyc jak napredzej, wystarczylby nam tylko ten jeden miesiac, prosze o odpowiedz

z bytomia- wiem ze dziwnie to zabrzmi ale to ze ty masz problemy nie bedzie az takim waznym powodem (sad itp. moze powiedziec-kazdy je ma) jak juz kadi napisal musi miec bardzo mocne argumenty. oczywiscie wniosek od pracodawcy bedzie pomocny ze bedzie mial prace.
bijou-nie wiem czy przy tak duzym wyroku mu udziela przerwy. ale mozna sie starac. najlepiej zebrac wszystkie potrzebne papiery i zaniesc je. wszystko zalezy od sedziego, jeden bedzie uwazal ze dziecko potrzebuje taty i moze udzielic takiej przerwy inny uzna ze dziecko na czas pobytu w szpitalu moze zostac pod opieka rodziny

Zastanawiam się po tym wszystkim co przeczytałam nad tym czy w ogóle jest sens zabierac sie za ta sprawe. Z dnia na dzien coraz wyrazniej kazdy wmawia mi ze nie ma sensu... Przeciez bardzo rzadko zdarza sie, zeby ktos byl powaznie chory psychicznie czy fizycznie, zazwyczaj sa to inne wzgledy, z tego co slyszalam wiec powiedzcie mi jakie?

Szanse na przerwę są nieduże, jednak próbować zawsze warto.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót