Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
do ewciaaa wcześniejszy wywiad-opinia był do ZK, a do wniosku o przerwe to musi zlecić wykonanie wywiadu kuratorowi -sędzia penitencjarny- dzwoń do sądu i pytaj czy takie zlecenie zostało ploecone, mozesz równiez dzwonić do kuratora zawodowego i zapytać czy dostał zlecenie z sądu penitencjarnego o przeprowadzenie wywiadu do wniosku o przerwe w karze.

do Alutka84 - również dzwoń do sekretariatu wydziału penitencjarnego i pytaj czy został wynaczony termin.

jutro będę wiedziała kiedy zostało zlecone wykonanie wywiadu przez kuratora, bo w kuratorium nic o tym nie wiedzieli bo dzisiaj rozmawiałam z kuratorem zawodowym który jest przydzielony do naszej dzielnicy i który posiadał tez tą opinie do ZK i jak powiedziałam ze chodzi o przerwę w karze zrobił wielki oczy wiec pewnie jeszcze nic nie wiedzą

a czym się róźni wywiad do przerwy w karze od wywiadu do ZK?? o co mogą mnie jeszcze pytać?

kuratorka odwiedzila dziadkow mojego, bo on z nimi mieszkal. pytala jak sie sprawowal,czy byly z nim klopoty, czy oni go przyjma spowrotem jesli wyjdzie itp..generalnie rozmowa byla przyjemna..tak mi to przekazala babcia..moj tez wnioskuje o przerwe

Alutka84 ale ja taki sam wywiad jak piszesz miałam przeprowadzany w marcu ponad półtorej godziny rozmawiałam z kuratorem dlatego nie rozumiem po co im nowy wywiad?

gdzies tu na forum czytalam..ze taka opinia jest wazna miesiac, jesli sie nie myle..

Opinia jest ważna miesiąc.
Każdy wywiad do czegoś innego-a pytania w sumie takie same-nie ma się czego obawiać.

A swoją drogą nie uważacie, że ta miesiac ważna opinia w przypadku osadzonego jest bez sensu?? No bo co może się zmienić w tej opinii o Nim pochodzącej z jego miejsca zamieszkania, skoro go nie ma w domu od..... X czasu i nic nowego nie mogło się wydażyć??!! No! może być co najwyżej lepsza, bo im dłużej, tym bardziej tęsknimy i tym mniej pamiętamy Im to co złe. Więc może to i lepiej, no nie?

dla mnie to bez sensu to rozciąganie w czasie oczekiwanie na rozprawę i nie oszukujmy sie wydawanie pieniędzy podatników, które można by przeznaczyć na coś pożytecznego. U mnie sie zmieniło tyle ze sie przeprowadziłam ale to i tak jest zawarte w poprzedniej opinii ale coż takie prawo
miesiac ważna czyli co teraz bedzie w czerwcu ( o ile kurator dotrze) i potem znowu w sierpniu bo bedziemy sie starać o przed terminowe zwolnienie? (trochę bez sensu)

jestem zrozpatrzona wlasnie dowiedzialam sie ze moj nazeczony zostal skazany za oszustwa i wyludzenia ktore robil w przeszlosci ja o niczym nie wiedzialam moj swiat sie zawalil
jeszcze nie wiem ile dostal ale podejzewam ze duzo pewnie wiecej niz 5 lat nie wiem jak mam mu pomoc co z soba robic.
czy jest jakas mozliwosc zeby wyszedl na wolnosc???co robic??

Cześć dziewczyny !dzisiaj odbyła się rozprawa męża i zapadł wyrok:3lata bezwzględnego... :( :( :(
Dlatego podpowiedzcie mi od czego zacząć: z wnioskiem o udzielenie przerwy w karze?chcę je motywować moim stanem zdrowia(depresja itp) i oczywiście trudną sytuacją finansową.mąż był jedynym żywicielem rodziny,mamy 2 letnią córkę i mieszkamy u mojej mamy która nie jest w stanie nam pomóc finansowo ponieważ od 3 lat nie ma renty i nadal jest sprawa w sądzie,a ma naprawdę poważną chorobę co jest udokumentowane.nie może za bardzo zostawać z córką kiedy ja podejmę pracę ponieważ bierze silne leki psychotropowe,na dzień dzisiejszy utrzymujemy się z renty mojego taty (najniższa z możliwych)powiedzcie od czego zacząć??? Przedewszystkim chodzi o to że mam dużo rat na ok 700 a nie mam z czego spłacić-byłam dzisiaj u byłego pracodawcy męża i wypisał bardzo dobrą opinię i zaświadczenie że jak tylko wyjdzie to ten zobowiązuje się przyjąć go do pracy ale nie wiem od czego zacząć.powiedzcie mi proszę tak po kolei jak to ugryżć bo naprawdę dzisiaj nie jestem wstanie tego wszystkiego znależć a czas leci.
Z góry dziękuję

Skarlet, mąż musi złożyć podanie o przerwę. Rozumiem, że z sali sądowej zabrali go prosto do AŚ aby odsiadywał wyrok. Jeśli nie to najpierw niech stara się o odroczenie. O przerwę w karze będzie się starał, gdy już zacznie odsiadywać wyrok. I chyba (tak przynajmniej mówią wokół mnie) łatwiej uzyskać odroczenie niż ową przerwę. Niech mąż złoży w sądzie podanie (wniosek?) o odroczenie wyroku (o przerwę w karze) własnie ze względu na trudną sytuację materialną rodziny oraz Twój stan zdrowia. We wniosku niech dokładnie to wszystko opisze, łącznie z kwotami zobowiązań. Jako załączniki należy dołączyć wszystkie możliwe dokumenty. Tj. umowy na kredyty z podaniem wysokości rat, wszelkie inne obciążenia (np. rachunki za gaz, prąd itp.) i całą dokumentację Twojej choroby oraz choroby mamy (oczywiście opisując we wniosku, że mieszkacie z nią ale nie może i dlaczego, zająć się wnuczką). Im więcej dokumentów uwiarygadniających waszą ciężką sytuację, tym lepiej.
Życzę powodzenia!

a ja mam jeszcze pytanie..czy jest mozliwe zeby sprawa o przerwe odbyla sie zaocznie bez mojego??

oj u nas się strasznie już rozciąga w czasie wniosek do kuratorium trafił 8 czerwca i nadal nic mam takie pytanie czym można jakos przypieszyć zrobienie wywiadu kuratorskiego?

oj to przynajmniej czekacie teraz, a ja próbowałam rozmawiać z panią kurator ale nie chciała nawet zemną rozmawiać...powiedziała:nieznam sprawy, nieznam osoby, nie mogę udzielać takich informacji telefonicznie. To ja już nie wiem jak to będzie kiedy np.wpłynie do niej wniosek o przeprowadzenie wywiadu skoro tak powiedziała jak tylko się przedstawiłam i że chodzi tu o mojego męża :( oj ciężko będzie, jak wy to załatwiałyście dziewczyny???

ja poprosilam adwokata żeby się dowiedział kiedy został wysłany wniosek z sądu a potem do kuratorium czy je dostali i pod 2 tyg mowienia że nic takiego nie mają znalazło się ale pojawiaja sie nowe klopoty z tym wszystkim.
Mam takie pytanie jezeli sprawa o przerwę w karze nie odbedzie się przed wokandą o przeterminowe zwolnienie czy ma to jakiś wpływ? I jak to moze wyglądać? Jeżeli opinia kuratora zoatanie zrobiona w lipcu to bedzie ona aktualna równierz do warunkowego zwolnienia w sierpniu (11.08 mija 1/2 więc pewnie wokanda bedzie jakoś w sierpniu?

Dziewczyny jak u was sprawy stoją z tymi przerwami czy coś się udało załatwić?

mojemu odrzucili wniosek..napisal odwolanie,bo to mu przysluguje..ale mysle ze to i tak nic nie da..tego samego dnia stawalo o przerwe 4 innych i tez nie dostali

u nas eh czekamy czekamy i czekamy az sie kurator pojawi ale mu sie nie spieszy ale 18 mamy spawę o zawieszenie wyroku i wielkie nadzieje

Alutka odwołujcie sie bardzo dobrze może jednak sie uda ale sie nie nastawiaj rozczarowanie może za bardzo bolec :(

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót