Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

magduska_m4 napisał:
chyba powinnam jednak opisać moją sytuację..może ktoś poza Dygim coś mi podpowie..:)

No to kilka słów ode mnie. Zadam Tobie jedno pytanie. Co pomoże Tobie przerwa męża? Co zmieni w Twoim życiu? Tyle tylko, że odwlecze czas, kiedy tak czy owak zostaniesz sama, bez pomocy. Albo nie doczytałem albo faktycznie nie podałaś, co pobyt męża na wolności zmieni w kwestii dalszego ciągu - czyli jak wróci ponownie za kraty ... Zarobi nagle tyle kasy, że starczy na opiekuna dla Ciebie i Twoich dzieci? Raczej nie ...
Znam przypadek, kiedy skazany "wybłagał" przerwę. Z uwagi na zdrowie. I podczas przerwy, z premedytacją, dokonał kilka poważnych przestępstw. By pomóc rodzinie. Domyślacie się komu zaszkodził? Tym, którzy naprawdę potrzebują przerwy i chcą ją wykorzystać uczciwie. To na marginesie.
A wniosek dla Ciebie - pomyśl jak napisać, by przekonać sąd, że obecność męża na wolności sprawi, że późniejsze Twoje samotne życie będzie latwiejsze. Ale jak to zrobisz, co wymyślisz - nie wiem.

Hej mam pytanie czy moge sie jakos dowiedzieć kiedy odbedzie sie sprawa o rozpatrzenie wniosku mojego P w sprawie przerwy??? jest taka możliwość? czy poprostu trzeba czekać?
pozdrawiam....

My zadzwoniliśmy do sądu i się dowiedzieliśmy a póżniej wychowawca sam powiedział!:-o

Dzieki wielkie w takim razie też zadzwonie.....!!!

Czy tylko skazany może stawać na wokandzie w sprawie o przerwe w karze?Czy np. ja moge też w takiej sprawie uczestniczyć?

Binciaaa w większości wokanda o przerwę w karze odbywa się na terenie Zakładu Karnego

Tak właśnie myślałam..Dziękuje:)

Jestem po wywiadzie z kuratorem w sprawie przerwy teraz czekamy na termin rozprawy...kurator ma w piątek wysłac opinie do sądu i mam nadzieję ze pod koniec przyszłego tygodnia będę cos wiedzieć choć nie licze na to szczególnie bo raczej przed końcem roku nic sie nie wyjasni no chyba żeby wydarzył się cud....;)

Ja czekałam 2 tygodnie na wokande w sprawie przerwy..Może u7 ciebie też bedzie szybko..:)

Hej ja w piątek miałam wywiad z kuratorem i mam nadzieję że będzie ok:) teraz tylko czekam na wiadomość od mojego P kiedy będzie wokanda.....;)

Mam pytano Czy zawsze musi przyjść kurator na wywiad do domu jeśli skazany stara się o przerwę w karze? Kuratorka powiedziała mi, że nie zawsze, ale nie wiem jak to wygląda w praktyce. Policja już była na wywiadzie. Zazdroszcze tym, którzy krótko czekają na termin, bo my już ponad miesiąc i nica sprawa pilna. Raczej w nowym roku...

Nie zawsze. Wywiad zwykle zleca Sąd (czasem ZK) i nie jest on obligatoryjny.

Właśnie niedawno kuratorka przeprowadzała wywiad, bo prosił o to zakład karny. A da sie jakoś przyspieszyć termin wokandy? Czy kiedy kto na niej stanie, zależy wyłącznie od tej miłej pani w sądzie?

Zależy kogo rozumiesz pod pojęciem "miłej pani".

Dzwonił chyba już dwa razy do wydziału penitencjarnego w sądzie pytać o termin dla męża i zawsze rozmawiałam z panią. Na dzień dobry oberwało mi się że wogóle dzwonie i prosze o informacje. Właśnią taką panią miałam na myśli.

O terminie posiedzenia decyduje sędzia (czasem jest to Pani czasem Pan). Pani z sekretariatu nie będąca sędzią sama nie podejmuje decyzji o terminie.

Dzięki Kadi za odpowiedz. Teraz tylko bezradnie czekać aż przyjdzie na nas czas. Oby nie za długo i żyć nadzieją, że wniosek zostanie pozytywnie rozpatrzony.

Mam pytanie Czy jeśli ktoś się stara o przerwę w odbywaniu kary i złoży wniosek o zawieszenie wykonania kary, to może sobie zaszkodzić lub coś podobnego?

Skazany, któremu udzielono przerwy może zostać przez sąd penitencjarny zwolniony w każdym czasie z odbycia reszty kary, jeżeli łącznie istnieją 4 przesłanki:
a) skazany korzystał z przerwy przez okres co najmniej roku (to znaczy skazany przebywał na wolności nieprzerwanie co najmniej 1 rok, chociażby sąd penitencjarny orzekał w sprawie kilkakrotnie; obojętne są powody, dla których udzielono przerwy),
b) skazany odbył przed udzieleniem przerwy co najmniej 6 miesięcy kary pozbawienia wolności ("w całości" - 6 miesięcy od razu lub "w częściach" - w sumie 6 miesięcy),
c) wobec skazanego orzeczono karę nie przekraczającą 3 lat pozbawienia wolności,
d) postawa skazanego, jego właściwości i warunki osobiste, sposób życia przed popełnieniem przestępstwa, okoliczności jego popełnienia oraz zachowanie po popełnieniu przestępstwa i w czasie odbywania kary uzasadniają przekonanie, iż skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni ponownie przestępstwa (art. 77 § 1 k.k.).
Sąd powinien również uwzględnić zachowanie się skazanego w czasie przerwy w odbywaniu kary.

Z warunkowego zwolnienia na wyżej przedstawionych zasadach mogą korzystać również recydywiści.
Zwolnienie może nastąpić zarówno wtedy, gdy skazany korzystając z przerwy przebywa na wolności, jak również gdy skazany po przerwie powrócił do zakładu karnego.

Wniosek o zwolnienie należy złożyć do tego sądu penitencjarnego (okręgowego), w którego okręgu skazany przebywa (art. 3 § 2 k.k.w.). Nie ma znaczenia okoliczność, który sąd udzielił skazanemu przerwy.

A zawiesić wykonanie kary można jedynie w przypadku dostania przerwy w odbywaniu kary? (wiem, że trzeba odsiedzieć przynajmniej 6 miesięcy) Inaczej się nie da z tym zawieszeniem jeśli już się jest w zakładzie?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót