Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Prawdopodobnie mylisz "zawieszenie kary" z warunkowym przedterminowym zwolnieniem, moniaff.

A to osadzony oprócz przerwy i warunkowego przedterminowego zwolnienia nie ma innych możliwości na wcześniejsze opuszczenie zakładu karnego?

Są inne możliwości. Wielokrotnie opisywane na tym forum.
Ale wiążą się np. z koniecznością zaangażowania prezydenta naszego kraju ...

Ostatnia edycja:

A to wiem, że nie jest łatwe w naszym kraju i dosyć długo trwa. Jeśli mój mąż teraz nie dostanie przerwy, to wtedy zaangażuje prezydenta...

11. Przerwa a warunkowe przedterminowe zwolnienie z odbycia reszty kary (art. 155 k.k.w.)

Skazany, któremu udzielono przerwy może zostać przez sąd penitencjarny zwolniony w każdym czasie z odbycia reszty kary, jeżeli łącznie istnieją 4 przesłanki:
a) skazany korzystał z przerwy przez okres co najmniej roku (to znaczy skazany przebywał na wolności nieprzerwanie co najmniej 1 rok, chociażby sąd penitencjarny orzekał w sprawie kilkakrotnie; obojętne są powody, dla których udzielono przerwy),
b) skazany odbył przed udzieleniem przerwy co najmniej 6 miesięcy kary pozbawienia wolności ("w całości" - 6 miesięcy od razu lub "w częściach" - w sumie 6 miesięcy),
c) wobec skazanego orzeczono karę nie przekraczającą 3 lat pozbawienia wolności,

W związku z powyższym mam pytanie czy podpunktu c. nie da się w jakiś sposób ominąć ? Czy jest w ogóle jakaś możliwość warunkowego zwolnienia po przerwie, dla skazanych których kara przekracza trzy lata ? Bardzo proszę o odpowiedź

pienodisperanza
nie da sie - juz tez tak kombinowalam :(

Czy zawsze przestrzegają tych 4 przesłanek? Nigdy niczego nie omijają?

A jeżeli dostanie przerwe na pół roku a ma juz odsiedziane w sumie 9 miesięcy gdzie kara wynosi 24 miesiące to jest szansa że może już nie wracać do zakładu czy musi dostać jeszcze drugie pół roku przerwy???

jeżeli przerwa w wykonywaniu kary pozbawienia wolności trwała co najmniej 1 rok, a skazany przed jej udzieleniem odbył już co najmniej 6 miesięcy kary, sąd może (ale nie musi) warunkowo zwolnić skazanego z odbycia reszty kary

c) wobec skazanego orzeczono karę nie przekraczającą 3 lat pozbawienia wolności,

Czyli jest możliwość że zawieszą mu już reszte kary??? Czy wtedy musimy gdzieś pisać jakąś prośbe do sądu???
Bardzo prosze o pomoc!!!

Madalenka napisał:
Czyli jest możliwość że zawieszą mu już reszte kary???

Jeżeli przerwa trwała rok. Naprawdę nie zauważasz tego warunku??

dominika87gd napisał:

Zauważam tylko chodzi mi o tą odpowiedz i do tego kieruje moje pytanie!!!

To może zacytuj fragment do którego się odnosisz. Tak czy owak powyższe posty wylecą, bo nie ma sensu bardziej zaśmiecać tego wątku.

To po co jest to forum skoro nie można zapytać? Nie moja wina że jestem zielona w tych sprawach , i po to tu jestem bo chce się czegoś dowiedzieć. Jeżeli Ci to przeszkadza to spoko...

mozna pytac ale dostalas juz wyczerpujaca odp na ten temat to po co pytasz w kolko o to samo? skoro napisalam ci ze przerwy musi byc rok, odbyte conajmniej 6miesiecy i kara mniejsza nic 3 lata to chyba oczywiste?
mowiac najprosciej twoj facet jesli dostanie przerwe na pol roku to musialby dostac druga na drugie pol by moc sie starac o zawieszenie reszty

Ostatnia edycja:

malutka26 napisał:
by moc sie starac o zawieszenie reszty

O warunkowe przedterminowe zwolnienie.
Nie mieszajmy terminów bo potem ludzie gubią się w tym. Zawieszenie kary to coś zupełnie innego (a też występuje w kodeksie karnym wykonawczym).

Dziękuje!!!:roll: I kadi masz racje gdyby tak nie mieszali nie zadawałabym nie potrzebnie tyle pytań!!!

tak jak pisałam wcześniej po przyjętym zażaleniu w listopadzie przez sad apelacyjny został już wyznaczony termin wokandy o przerwę na 13 stycznia...więc nie jest tak żle z terminami by najmniej u nas...bo 2 m-c...to wydaje mi sie nie długo na termin...choć i tak wszystko jest jedną wielka nie wiadomą...rozważyliśmy też na widzeniu ze może mój mąż nie dostać przerwy i powiedział mi abym się zorientowała czy lepiej jest składać kolejne zażalenie czy lepiej pisać o warunkowe.....bo 13 marca mija mu połowa kary...ale jest jeden minus ja tak uważam bo 9 lutego ma apelacje do wyroku który jest w apelacji...i mam w sumie myślenice...chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej zanim pójdę do adwokata i wcześniej rozważyć co robić gdyby nie udało się z przerwą....

Witam wszystkich czytelników. Mam ogromny problem i nie mam się kogo poradzić, mój narzeczony przybywa w zakładzie karnym ma odsiedziane 11 miesięcy lecz 9 miesięcy siedział w AŚ, w ZK przebywa dopiero od 17 listopada. Chciałbym aby ktoś mi powiedział jakie są szanse na przerwę w karze ponieważ jego sytuacja rodzinna nie wygląda najlepiej. Mieszkanie im się spaliło w zamian dostali mieszkanie w starej kamienicy, jego matka zarabia ok 600 zł miesięcznie, z mężem jest po rozwodzie ma 2 synów i córke. Z tego najstarszy brat nie interesuje się ani matką ani córką nie mówiąc już o bracie przybywającym w ZK. Mój narzeczony jak był na wolności starał się pomagać mamie, ponieważ nie jest w stanie utrzymac córki i mieszkania za tak marną wypłate. Proszę pomóżcie

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót