Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Z własnego doświdczenia wiem że przerw w karze tak chętnie nie dają... a to ze jego mama zarabia 600zl to nie jest zaden argument

To jak ma utrzymac 11 letnią córkę opłacić mieszkanie kupić jej przybory do szkoły? To co mogę innego zrobić żeby wyszedł na jakiś czas?

Probówacć pisać papier wszytsko przyjmie... A myslisz ze ich to interesuje? Wiedział że ma rodzine to po co wywijał?ech.... znam to

Tak tylko ze nawywijał 2 lata temu potem się uspokoił to co można jeszcze tam napisać?

No to jak miał kare w zawieszenie to musiało sie cos stac ze odwiesili. Pisac mozna wszystko nikt Ci nie zabroni

Właśnie nic nie zrobił zaczęły mu bilety przychodzić. Chciał się odroczyć ale już było za późno, tak wszystko ale chodzi mi co mogę napisać żeby miał większe szansę na dostanie tej przerwy?

Przychodziły mu wezwania że ma się zgłosić do aresztu na odbycie kary 3lat i 2 miesięcy jednak mu skrócili do 2 lat i 4 miesięcy. Ponieważ odliczyli mu sankcje...

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mam pytanie ... dostaliśmy przerwę w karze na 3 miesiące ale prokurator się sprzeciwił czy ktoś sie spotkal z taką sytuacją ???.... mogą nam tej przerwy nie dac ????
...kto rozpatruje takie zażalenie prokuratora (jeżeli je zlozy ) ???

To mogl myslec i tym wczesniej jak wiedzial ze ma sie stawic i watpie by dostal przerwe

Aha dziękuje , jakby ktoś jeszcze coś wiedział to napiszcie co o tym myslicie proszę

eni31 napisał:
Mam pytanie ... dostaliśmy przerwę w karze na 3 miesiące ale prokurator się sprzeciwił czy ktoś sie spotkal z taką sytuacją ???.... mogą nam tej przerwy nie dac ????
Jeśli prokurator złoży zażalenie, to rozpatrywane będzie przez Sąd Apelacyjny i jest możliwość, że nie dostanie tej przerwy

Patrycjakca zgadzam sie z Zadziorą, że bardzo ciężko jest otrzymać przerwę w karze, a trudna sytuacja rodzinna nie zawsze jest powodem...
Próbować owszem trzeba, ale nie ma sensu nastawiać się na powodzenie

Patrycjakck napisał:
co o tym myslicie proszę

Krótko i na temat. Po mojemu nie ma się co starać o przerwę. Facet dostał wyrok. Przebywał na wolności, wiedział, że będzie musiał odbyć resztę kary. Miał czas, by zabezpieczyć to, co chce zabezpieczyć teraz.
Swoją drogą to jak chcecie argumentować przerwę? Wyjdzie i co? Interes życia przeprowadzi, zarobi mnóstwo kasy i będzie mógł wrócić do więzienia?
Szkoda nerwów i pieniędzy na "załatwianie" przerwy.

Chce matce pomóc... Nie ma tam lekkiej sytuacji rodzinnej bywa nawet że na chleb nie mają... To co mają umrzeć z głodu, bo nikt sytuacji nie rozumie?? To polskie prawo sprawia że dostaje białej gorączki:mad:

Patrycjakck napisał:
To co mają umrzeć z głodu, bo nikt sytuacji nie rozumie?? To polskie prawo sprawia że dostaje białej gorączki:mad:

No właśnie "pomógł" idąc do więzienia. Przecież to nie wina polskiego prawa, że przestępca popełnił przestępstwo i musi ponieść karę.

Jak widzisz w powyższym poście - są inne możliwości uzyskania pomocy.

Z własnego doświadczenia wiem że nie łatwo uzyskać taką przerwę bynajmniej na Białołęce. Co prawda z pierwszej wszyscy mieli wrażenie że mój R wyjdzie ale niestety. Nawet jak był na rozmowie z panią od spraw pospenitencjarnych to też powiedziała ze była w szoku jak nie dostał. Sprawa poważna nie powiem bo miało miejsce przykre dla mnie zdażenie ( w skrócie zaginięcie, sprawa w policji, porady psychologów itd.) Jedyna rzecz która im przeszkadzała to stwierdzili ze mogę starać sie o alimenty od niego tzn z funduszu alimentacyjnego i to powinno mi pomóc. Jednak nie biorą pod uwagę tego że po skończeniu odbywania kary będzie musiał to spłacać ale nie w tym rzecz. Odwołaliśmy się do Apelacyjnego i teraz czekamy bo 28.01 mamy wyznaczony termin. Jednak nie w tym rzecz chciałam powiedzieć że w tej sprawie byłam u dyrektora i on jasno przedstawił mi calą sytuację zwolnień z uwagi na fakt że rodziny potrzebują pomocy materialnej. A mianowicie powiedział ze jak pani sobie wyobraża żeby "złodziej " w przeciągu np 3 miesięcy zdołał pomóc rodzinie? Nie kradnąc, nie kombinując nie legalnie itd. Napisałam że w przeciągu 3 miesięcy bo to minimalny czas na jaki dają przerwy. Druga kwestia ich zaświadczeń że po opuszczeniu zakładu bedą mieli pracę. takich osób jest tysiące którzy składają takie dokumenty. A i sędzia i wszyscy odrazu wiedzą że jest to "pic na wodę" bo takie zaświadczenie na ogół wystawiają znajomi osadzonych. Więc to tak w skrócie co się dowiedziałam z perspektywy ich punktu widzenia. Podkreślił że nie powinnam też liczyć na puszczenie go z sądu apelacyjnego.

eni31 napisał:

sama siebie cytuję bo może nikt nie zauważył mojego pytania...:(....

orientuje się ktoś jak zazwyczaj się kończy sprawa jeśli prokurator składa sprzeciw ???/.....wiem że może na to pytanie najlepiej odpowiedziała by wróżka ,ale może jednak ktoś wie czy sąd częsciej podtrzymuje decyzję, czy przychyla się do sprzeciwu prokuratora....
z góry dzięki za odpowiedź....:)

eni31 napisał:
sama siebie cytuję bo może nikt nie zauważył mojego pytania...:(....

Przecież Barbie Ci odpowiedziała?
Może nikt więcej nie ma nic do powiedzenia?

witam ponownie, w grudniu w 2008r dostałem przerwe w odbywaniu kary pozbawienia wolności na 6 miesięcy w maju kolejne 6 miesięcy 8 grudnia 2009 się zakończyła a sprawę o zawieszenie miałem 20 stycznia 2010. i na sprawie sędzia powiedział mi że nie ma takiej możliwości żeby mi to zawiesić bo miałem pisać o odroczenie wykonania kary.no i moje pytanie brzmi; czy pisać o te odroczenie czy stawić się do zk i czy jestem poszukiwany listem gończym??? jak ktoś może niech się podzieli informacjami... dzięki

A ja mam pytanie bo mój P miał teraz we wtorek sprawe o przerwe i sędzia mu tej przerwy udzielił tyle że prokurator sie sprzeciwił i kazali mu czekać 7 dni bo prokurator musi swój sprzeciw uzasadnić i moje pytanie brzmi czym on to może uzasadnić gdzie nie ma się do czego przyczepić moim zdaniem bo nic tam nie narobił wrecz przeciwnie bo wszystko co robił to na swoja korzyść zrobił tam kurs i ukończył mikro wynikiem pozytywnym starał się jak tylko to możliwe.

Madalenka napisał:
prokurator sie sprzeciwił i kazali mu czekać 7 dni bo prokurator musi swój sprzeciw uzasadnić

Postanowienie takie - jak zawsze - jest w momencie jego ogłoszenia nieprawomocne, a Prokurator ma 7 dni na ewentualne złożenie zażalenia (jak każda strona takiego postępowania). Być może go zresztą nie złoży. Trzeba te 7 dni odczekać, aby się przekonać.

Generalnie postanowienie nieprawomocne o udzieleniu przerwy nie podlega wykonaniu, wyjątkowo jednak jest wykonywane jod razu (bez czekania na prawomocność) jeśli Sąd udzielił przerwy na wniosek prokuratora bądź wniosek pochodził od kogoś innego ale prokurator mu się w czasie posiedzenia nie sprzeciwił.

zrobił tam kurs i ukończył mikro wynikiem pozytywnym starał się jak tylko to możliwe.
To akurat jest zupełnie drugorzędne w sprawie o przerwę w karze.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót