Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Było tak że że w trakcie tej sprawy prokurator sie sprzeciwił ale sędzia ogłosił że udziela mu 6 miesięcy przerwy pod dozorem kuratora ale jak poszedł do biura sie podpisać bo był pewny że wyjdzie już na drugi dzień to właśnie tak mu powiedzieli o tych 7 dniach.

Może to potrwać nawet dłużej niż 7 dni.
7 dni potrwa jeżeli prokurator nie złoży zażalenia (postanowienie ósmego dnia uprawomocni się i będzie podlegać wykonaniu).
Dłużej potrwa jeżeli prokurator złoży zażalenie, bo wtedy postanowienie nie uprawomocni się ósmego dnia - trzeba będzie czekać na orzeczenie Sądu II instancji.

Dziękuję za odpowiedz ale ja nadal nie rozumiem tego wszystkiego :(

Wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary skazany przesyła do sądu penitencjarnego właściwego miejscowo ze względu na położenie jednostki penitencjarnej, w której przebywa. Skazany może również przekazać wniosek administracji zakładu karnego, która przekaże go do wymienionego sądu dołączając opinię o skazanym. Złożenie wniosku za pośrednictwem administracji zakładu znacznie skraca okres jego rozpatrywania.

Wówczas gdy skazany składa ten wiosek do administracji ZK a nie ma środków w depozycie, w jaki sposób należy uiścić opłatę skarbową ?

Można we wniosku poprosić o zwolnienie z opłaty. Sąd i ten wniosek rozpozna.

A co do wpisu wyżej:

Madalenka napisał:
Dziękuję za odpowiedz ale ja nadal nie rozumiem tego wszystkiego :(

Krótko mówiąc wszystko co istotne zawiera się w tym zdaniu: w dniu wydania postanowienia jest ono nieprawomocne. Nieprawomocne postanowienie nie podlega wykonaniu dopóki się nie uprawomocni.

Ostatnia edycja:

A jeśli rozpozna negatywnie zwolnienie z opłaty to wtedy dopiero trzeba bedzie zaplacic tak ?

Tak.

Aha czyli jeśli nic nie przyjdzie od prokuratora do tych 7 dni to w 8 dniu wyjdzie tak?
Dziękuję Ci bardzo!!!:)

Tak

Przerwa w karze

Szukałem odp. Na moje pytanie i nie znalazłem. Jeżeli osoba została tymczasowo aresztowana- po 3 miesiącach zapadł wyrok - 2 lata i 3 miesiące. Wyszedł do uprawomocnienia się wyroku, miał 2 razy odroczenie wykonania kary. Odroczenie kończy się w lutym - czyli musi tam wrócić i odsiedzieć swoje!!! Zostały do odsiadki 2 lata. Po jakim okresie może wystąpić o przerwe w karze???? Chodzi mi o artykuł - chyba 151 &1 -który mowi że jeżeli skazany spędzi w zk 6 miesięcy a przerwa będzie trwała rok to można zawiesić resztę kary!!!!!!!!jeżeli osoba była na sankcji 3 miesiące to wystarczy żeby teraz odsiedział 3 i może starać się o tą przerwę na w/w warunków !!!! Czy musi odsiedzieć teraz 6 miesięcy i wtedy???????? To barzo ważne !!!!!

No to już wszystko wiem :)
Dziękuję Ci Kadi za pomoc :) teraz pozostaje mi tylko czekać do wtorku:)

Czytam wypowiedzi i nie za bardzo rozumiem to wszystko moj Misio miał 6 listow gonczych mowia o nim multi recydywa ale pierwszy raz karany na wyroku za soba 47 spraw od ktorych sie odwołuje nie widziałam sie z nim juz rok bo urodziły nam sie blizniaki za wczesnie o 3 miesiace i chciał wyjsc na przerwe ale chyba nikłe szanse ma po tym co czytam z wypowiedzi

Możesz napisać jakiej pomocy oczekujesz?

sylwia693 napisał:
mowia o nim multi recydywa ale pierwszy raz karany
Multirecydywa odnosi się do czynów, które popełnił, a pierwszy raz karany to nie karany tylko pierwszy raz osadzony zapewne.
Różnica jest taka, że mimo multirecydywy kodeksowej przebywa w ZK dla osób odbywających karę pozbawienia wolności po raz pierwszy, a nie dla recydywistów, jednak prawa ma takie jak recydywiści.
A czy ma nikłe szanse - niech próbuje to się okaże, bo takie coś to trudno stwierdzić na forum.

dziekuje bardzo za odpowiedz napewno bedzie probował ale ja nie wieze w to ze cos takiego jest mozliwe w jego przypadku;-)

Mam pytanie , wczoraj pani w sądzie penitencjarnym kazała nam pisać kolejny wniosek o przerwe mino tego, iz mój J. juz rok jest na przerwie , w uzasadnienie podac to, iz sytuacja nie uległa poprawie i że wniosek o ułaskawienie jest w toku . Chciałabym wiedziec czy sa jakies podstawy prawne do takiego wniosku , choc jak pamietam nasza kuratorka sama mówiła ze ma podopiecznego który na przerwie jest juz 4 rok ( z powodów zdrowotnych)

Jeśli przyczyną przerwy jest choroba psychiczna lub inna ciężka choroba uniemożliwiająca wykonywanie kary, to przerwa może być dłuższa od roku.

Kadi powiedz mi czy jeśli do tej pory nic nie przyszło od tego prokuratora to czyli wyrok się uprawomocnił ? I jutro wyjdzie mój P do domu ?

Madalenka jeśli prokurator nie sprzeciwia się co do przerwy, to wyjdzie:D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót