Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Madalenka napisał:
A czy ktos spotkał się z podobną sytuacją jak u nas? Pytam bo chciała bym się dowiedzieć jak długo się czeka na postanowienie sądu apelacyjnego?

Czy ktos mi odpowie na to pytanie ???:(

Dziękuje Ci bardzo!!!

niestety nie chca mi udzielic informacji przez telefon czy dostal przerwe, mowia, ze jak jest zgoda to w ciagu dwoch dni wyjdzie, to prawda?

każdy zk ma swoje zwyczaje , mój Gałgan wyszedł po 5 dniach ( w środe było posiedzenie sądu a w poniedziałek ich wypuścili )

tak, ale chodzi mi o to, kiedy sad go poinformuje, czy dostal przerwe, powiedzieli ze faksem przesylaja do zakladu karnego w ciagu dwoch dni

bijouu po posiedzeniu sądu prokurator ma tydzień na odwołanie się, jęsli tego nie zrobi, to wtedy Łobuz opuszcza mury na okres trwania przerwy:roza:

bijouu napisał:
tak, ale chodzi mi o to, kiedy sad go poinformuje, czy dostal przerwe, powiedzieli ze faksem przesylaja do zakladu karnego w ciagu dwoch dni

Mój Gałgan wiedział juz na posiedzeniu sądu w zk a potem czekał na uprawomocnienie sie wyroku i na przesłanie potwierdzenia nakazu wypuszczenia z zk , ale o tym czy dostał przerwe wiedział od razu ,bo ich na rozprawy doprowadzili,bo posiedzenie było w zk

A mój musiał sam sie wszystkiego dowiadywać i jak on tak ja dzwoniliśmy do sądu bo w zk nic nie wiedzieli. Wszędzie jest inaczej.:rolleyes:

tak, ale ten tydzien na odwolanie sie prokurator ma wtedy jesli wyrazi sprzeciw na posiedzeniu, a jesli tego nie zrobi to wyrok uprawomacnia sie w ten sam dzien. czekam na jakas wiadomosc a to czekanie mnie dobija...

Czytałam niegdyś w tym wątku o tym, iż lepiej dać wniosek do administracji ZK i wtedy jest wszystko przyśpieszone. I w naszym przypadku nie można było tak zrobić, kazano mu wysłać listem i koniec.
I jeszcze coś, ponoć po łącznej przerwie trwającej rok, jest możliwość zawieszenia reszty kary, kurator mi powiedział że jest taka możliwość, ale nie po przerwie, tylko odroczeniu. Dziwne.

pienodisperanza napisał:
I jeszcze coś, ponoć po łącznej przerwie trwającej rok, jest możliwość zawieszenia reszty kary, kurator mi powiedział że jest taka możliwość, ale nie po przerwie, tylko odroczeniu. Dziwne.

Jest tak mozliwoś jesli na przerwie było sie rok i minimum 6 miesiecy odbytego wyroku w zk ,to można starac sie o WZP , oczywiście jesli wyrok nie przekracza 3 lat

Agajacek, ja też posiadam takie wiadomości, jednak kurator twierdzi że to nie możliwe, że jest możliwość po rocznym odraczaniu się :rolleyes: i tak nie skorzystam z tego przywileju -że tak to nazwę, jednak chcę to wyjaśnić. Kurator ma złe informacje ?

pienodisperanza napisał:
Agajacek, ja też posiadam takie wiadomości, jednak kurator twierdzi że to nie możliwe, że jest możliwość po rocznym odraczaniu się :rolleyes: i tak nie skorzystam z tego przywileju -że tak to nazwę, jednak chcę to wyjaśnić. Kurator ma złe informacje ?

Art. 155. § 1. Jeżeli przerwa w wykonaniu kary pozbawienia wolności trwała co najmniej jeden rok, a skazany odbył co najmniej 6 miesięcy kary - sąd penitencjarny może warunkowo zwolnić skazanego z odbycia reszty kary na zasadach określonych w art. 77 Kodeksu karnego, przy czym zwolnienie może nastąpić w każdym czasie, bez ograniczeń wynikających z art. 78 i 79 Kodeksu karnego.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się, jeżeli kara pozbawienia wolności została orzeczona na okres powyżej 3 lat.

Tu masz podstawy prawne

agajacek, widziałam i czytałam :) czyli wychodzi na to że pan kurator po prostu się pomylił:)

Tak , warto kuratorowi pokazac ten artykuł prawny aby nie wprowadzał ludzi w błąd :rolleyes:

O to mi właśnie chodzi. Chciałam się jeszcze raz upewnić a że jestem z nim dziś umówiona, wiec art. idzie do druku i go zaniosę.

Wiesz ja słyszałam że lepiej jest samemu to wysłac niż złozyc u nich ja np. sie przekonałam co do tego bo po wysłaniu wniosku czekałam jakieś 11 dni i miałam juz wizyte kuratora i w sumie w ciągu miesiąca sie wszystko toczyło jak odlicze przerwe świateczną.

niestety najwyrazniej nie udzielono przerwy. dzwonilam do sadu z pytaniem czy jesli do tej pory zaklad nic nie wie, nie ma zgody na przerwe, mila Pani powiedziala, ze powiadamiaja niezwlocznie, ze na drugi dzien jest zwalniany i ze zalezy na jaka okolicznosc byla ta przerwa, jak powiedzialam ze ogolnie na porod (bez szczegolow) to powiedziala, ze raczej nie udzielono, i raczej to jest prawda, przeciez pracuje tam, to nazwisko jej sie obilo...a nie chciala tego powiedziec wprost. nie wiem co teraz, odechcialo mi sie pisac nawet zazalenia, to dziwne ze w innym regionie uzyskuja przerwe przy jednym dziecku a ja przy dwojgu malenkich nie mialam szans...

jak sadzicie? czy pisanie zazalenia ma jakis sens? te same argumenty, wiec chyba sad bazujac na poprzedniej decyzji odpusci sobie i przerwy nie udzieli... slyszalam ze moze nawet orzekac ten sam sklad. niby od momentu dostarczenia zazalenia w ciagu dwoch tygodni jest ustalany termin, tak mi powiedziano w sadzie. nie chce kolejnych rozczarowan a wyglada na to ze szansa marna...

Proszę informacje zawierać w jednym wpisie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót