Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

wiki73 napisał:
majka chyba przesadzasz 22 dni aresztu to zleci moment. ja mam 3 dzieci (15 lat,6 lat i 4 miesiace) jestem praktycznie bez srodkow do zycia a moj dostal 1.5 roku. postaw sie w mojej np. sytuacji. czynszu nie oplacam, zalegam z innymi oplatami i co mam sie isc powiesic?

Powiesić nie, ale po 6 miesiącach od przyjęcia do ZK nakłonić skazanego aby pisał wniosek o przerwę w karze, a po roku przerwy (jeśli uda sie ją uzyskać) o wpz w trybie 155kkw :)

communication napisał:
Powiesić nie, ale po 6 miesiącach od przyjęcia do ZK nakłonić skazanego aby pisał wniosek o przerwę w karze,

A przez te 6 miesięcy??

wiki73 napisał:
majka chyba przesadzasz 22 dni aresztu to zleci moment. ja mam 3 dzieci (15 lat,6 lat i 4 miesiace) jestem praktycznie bez srodkow do zycia a moj dostal 1.5 roku. postaw sie w mojej np. sytuacji. czynszu nie oplacam, zalegam z innymi oplatami i co mam sie isc powiesic?

wiesz nie obraź się, ale takie uwagi powinnaś zachować dla siebie, skoro nie znasz mojej sytuacji ;) ewentualnie możesz za mnie opłacić 1400 złotych czynszu (którego jak nie zapłacę automatycznie ląduję na bruku) + 1000 zł za opiekę nad dzieckiem jak jestem na uczelni + utrzymać naszą trójkę po jego wyjściu i zapłacić czynsz na początku kwietnia (też ok. 1200). to wszystko rzecz jasna nie pracując, bo nie mam możliwości zarobić tyle żeby zwróciła mi się niańka 5 dni w tygodniu, i mając takie długi jak ja mam. no chyba że twoja wypowiedź miała mnie pocieszyć, jeśli tak to sorry. pozdrawiam

forg napisał:
A przez te 6 miesięcy??

zasugerowałem w/g mnie lepsze rozwiązanie niż wyjście na przerwę teraz i powrót za rok :)

a co do tego co przez te 6 mies, to nie bede się wypowiadał gdyż już dość wypowiedziałem się w innym temacie.

majka51 napisał:
Mam takie pytanie, jeśli naiwne to proszę o wybaczenie... Mój konkubent prawie trzy lata temu popełnił wykroczenie. Dostał za nie grzywnę, której nie zapłacił. Została więc ona zamieniona na 22 dni aresztu. Dziś został doprowadzony do aresztu. Czy przy tak krótkiej karze jest szansa na udzielenie mu przerwy w odbywaniu kary?

Wiesz chciałabym być w takiej sytuacji jak Ty! 22 dni a nie 20 miesięcy!!!
Nie obraz się ale przesadziłaś w tym momencie!!! Postaw się na miejscu innych!!!

jesli to 22 dni aresztu to grzywna nie byla zapewne wielka, jakies 500 zl, nie warto bylo jej zaplacic a nie teraz martwic sie o byt i ponosic wieksze koszta? o ile wiem, z takiej grzywny mozna sie wykupic, nawet w momencie gdy cie zawoza do aresztu a masz ze soba pieniadze...wiem, to z wlasnego doswiadczenia, maz rowniez mial grzywne 500 zl, ktorej nie zaplacil, zamienili na 25 dni aresztu, i moglam do konca wplacic te sume, zeby uniknac kary wiezenia...

bijouu napisał:
jesli to 22 dni aresztu to grzywna nie byla zapewne wielka, jakies 500 zl, nie warto bylo jej zaplacic a nie teraz martwic sie o byt i ponosic wieksze koszta? o ile wiem, z takiej grzywny mozna sie wykupic, nawet w momencie gdy cie zawoza do aresztu a masz ze soba pieniadze...wiem, to z wlasnego doswiadczenia, maz rowniez mial grzywne 500 zl, ktorej nie zaplacil, zamienili na 25 dni aresztu, i moglam do konca wplacic te sume, zeby uniknac kary wiezenia...

Hahahaha 2100 zł w momencie jak trafił do aresztu, bo wcześniej spłacił resztę. Sorry, ale po pół roku pracowania tylko przeze mnie nie mam takiej kasy z dnia na dzień. A kiedy miałam pieniądze i proponowałam mu że spłacę dług to twierdził że sam to zrobi - niestety koniec końców stanęło na tym że płacę ja.

I nie, nie mam po co stawiać się na Waszym miejscu i nie oczekuję tego od Was ;) Zadałam pytanie, uzyskałam odpowiedź - koniec tematu. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Madalenka napisał:
Wiesz chciałabym być w takiej sytuacji jak Ty! 22 dni a nie 20 miesięcy!!!
Nie obraz się ale przesadziłaś w tym momencie!!! Postaw się na miejscu innych!!!

współczuję ciężkiej sytuacji, ale... z czym przesadziłam? nie można zapytać? nie wiem jak wyglądają procedury w prawie karnym, taka sytuacja pierwszy raz w życiu mnie spotyka, więc mam chyba prawo nie wiedzieć?

Z tym że 22 dni to nic wielkiego i przeleci ze nawet nie będziesz wiedzieć kiedy!!!

po 22 dniach wroci i niech sie zalapie do jakiejs pracy. boze jak ja bym chciala zeby moj tylko byl 22 dni a nie 1.5 roku

communication napisał:
Powiesić nie, ale po 6 miesiącach od przyjęcia do ZK nakłonić skazanego aby pisał wniosek o przerwę w karze, a po roku przerwy (jeśli uda sie ją uzyskać) o wpz w trybie 155kkw :)

mamy przygotowane wnioski o przerwe ale wych mowila aby sie wstrzymac bo zk chce wystapic o zwolnienie go. wiec cierpliwie czekamy:)

My po kolejnym odwołaniu i nie stety nie dostalismy przerwy....Nie jest ona nam chyba pisana...jak narazie bo zamierzamy znow pisać...

jesli chodzi o przyczynę nie otrzymania to tym razem sad uznał ze skoro moja sytuacja jest cięzka to powinnam postarac sie o alimenty od rodziny...( choc kurator w swoim wywiadzie uwzględnił ze rodzina nie ma mozliwości mi pomocy), po za tym uznał ze skoro był list gończy to zaufania jest brak ( dziwna sprawa z tym listem bo podobno był przez 3 lata poszukiwany,a wtym czasie przychodził kurator i dziwne ze nic nie wiedział)....

Pisze w skrócie bo jestem jeszcze w szoku....po tym co usłyszałam...

Witam mam pytanko;)
moj narzeczony prezbywa w zk napisalismy o przerwe w odbywaniu kary poniewaz jestem w 7 miesiacu ciazy (zagrozonej oczywiscie dolaczylismy zaswiadczenie od lekarza o zagrozeniu ciazy) chcialabym aby pomogl mi do konca ciazy i chociaz miesiac po urodzeniu gdyz zostalam bez zadnych srodkow do zycia czy mamy jakies szanse na przerwe?
prosze o szczere odpowiedzi :(

mika18 napisał:
czy mamy jakies szanse na przerwe?

Szanse są zawsze. Aż do momentu otrzymania odmowy.
Oprócz zagrożenia ciąży istotne są inne przesłanki - choćby czy nie ma innych osób, które mogą być zobowiązane do utrzymywania Ciebie (bo chłopak/narzeczony takiego obowiązku prawnego nie ma).

Hej jak masz jakies pytania mozesz pisać i pytac na PW bo ja byłam w podobnej sytuacji tyle ze nie mialam zagrozonej ciąży ale powodem do przerwy była właśnie ciąża i udało się dostaliśmy przerwe.

w naszym przypadku ciaza zagrozona i chore dziecko nie okazaly sie wystarczajacym powodem do udzielenia przerwy w karze, na skutek blednego wywiadu srodowiskowego, sedzia zostal wprowadzony w blad i ustalono, ze ma kto mi pomoc podczas nieobecnosci meza. teraz zostanie ustalony termin posiedzenia w sprawie zazalenia. co najciekawsze, zagrozenie ciazy nie bylo czynnikiem szybszego ustalenia terminu rozprawy, od momentu zlozenia wniosku o przerwe do czasu rozprawy minelo 4 miesiace, a przez ten czas radz sobie sama jak potrafisz... zauwazylam, ze w podobnych przypadkach o przerwe kazdy region sadzi inaczej... mam teraz nadzieje, ze po sprecyzowaniu informacji zawartych w wywiadzie srodowiskowym, sedzia przychyli sie do naszego zazalenia...

bijouu napisał:

Ciąża jest przesłanką do udzielenia przerwy w karze, wynika to z kazusów. Sąd wydał taką decyzję, gdyż w wyniku informacji kuratora, miałaś wystarczającą opiekę a co za tym idzie, pomoc skazanego nie była konieczna.

Jeśli uważasz że Sąd źle zinterpretował wywiad kuratora, zażalenie jest jak najbardziej wskazane - najprawdopodobniej, jeśli zażalenie będzie merytorycznie uzasadnione, Sąd Apelacyjny przekaże sprawę do ponownego rozpatrzenia przez Sąd Penitencjarny, z nowym wywiadem kuratora.

zazalenie jest uzasadnione, poniewaz z wywiadu wynika, ze moi rodzice prowadza dzialanosc prywatna, ktora moga sobie w kazdej chwili zamknac zeby mi pomoc w opiece, a faktem jest ze dzialaja na zasadzie umowy z dwoma firmami, w ktorych jak byk napisane jest za kazda 1 godzina zamkniecia punktu sprzedazy powoduje rozwiazanie umowy i kare pieniezna, a zeby wziac urlop musza zalatwic zastepstwo na prowadzenie punktu co jest na chwile obecna niemozliwe bo zeby obslugiwac maszyny w tym punkcie trzeba miec egzamin panstwowy, ktory jest przeprowadzany tylko we wrzesniu. takze moi rodzice na pewno nie zaryzykuja utraty pracy z mojego powodu a poza tym dlaczego to ja mam sie martwic o prawidlowosc wywiadu kuratora-bylam pewna ze trafi do miejsca pracy rodzicow a on sobie sam dorobil teorie i nawet z nimi nie rozmawial... denerwuje mnie takie zaniedbanie w wyniku ktorego teraz niepotrzebnie sie stresuje.

Bardzo Proszę o Pomoc

Mam pytanie mój mąż obecnie przebywa w zk odbywa kare pozbawienia wolności w wysokości 1 roku Jest juz tam 2 miesiace i teraz bedzie mniał wokande bo staramy sie o przerwe w każe czy ejst sznasa ze wyjdzie na takie coś Ma grupe otwarta pracuje ja zostałam bez srodków do zycia jestem chora mamy dziecko 6 letnie uczące sie pierwszy raz karany Proszę o jakąś radę czy mamy sznse Dziękuję:(

RE: Bardzo Proszę o Pomoc

Zależy np. od tego czy masz rodzinę któa może Ci pomóc i np. czy możesz pracować.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót