Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Bardzo Proszę o Pomoc

Nie mogę pracować jestem nie zdolna do pracy .Potrzebuje porady czy mamy szanse jakąs wokande ma teraz w środę :(

RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

No to w środę będzie wiedział więcej.

witajcie, mam pytanie czy osoba która jest w zk 3 miesiące a w aś przebywała 10 miesięcy może sie starac o przerwe w odbywaniu kary? wyrok to 3 lata. codzi mi o uzyskanie przerwy na 6 miesięcy, pózniej będziemy się starac o kolejne 6 miesięcy a następnie o zawieszenie

Ostatnia edycja:

kama12 napisał:
witajcie, mam pytanie czy osoba która jest w zk 3 miesiące a w aś przebywała 10 miesięcy może sie starac o przerwe w odbywaniu kary? wyrok to 3 lata. codzi mi o uzyskanie przerwy na 6 miesięcy, pózniej będziemy się starac o kolejne 6 miesięcy a następnie o zawieszenie

1) Jeśli Sąd zaliczył skazanemu pobyt w AŚ na poczet kary, to jak najbardziej, na dzień dzisiejszy ma odbyte 13 miesięcy z orzeczonej kary pozbawienia wolności.

To czy zaliczył, można sprawdzic w sentencji wyroku, którego odpis zapewne posiada skazany.

2) Nie "zawieszenie", tylko warunkowe przedterminowe zwolnienie w trybie art 155 kkw. (Warunkowe zawieszenie kary, to zupełnie inny rodzaj dobrodziejstwa, którym nie dysponuje Sąd Penitencjarny)

Ostatnia edycja:

communication to w końcu gdzie pisze się o warunkowe zawieszenie kary do okręgówki?

malutka, mam ten sam problem..do tej pory nie została podjęta decyzja gdzie będzie odbywana kara (przynajmniej nam nic nie wiadomo) i tak stoje w miejscu teoretycznie rozbijamy sie o dwa miasta (tam gdzie ostatnio przebywał i tam gdzie wydano wyrok) i tak od miesiąca dreptam w miejscu..dziwne to dla mnie że moja Połowica nie wie gdzie w końcu będzie, no ale skoro tak mówi no to mi pozostaje czekać na info chyba tylko

communication napisał:

myślę że z tego tematy z pewnością się dowie ale czytanie pare set postów nie ma sensu lepiej udzielić prostej odpowiedzi

to w końcu gdzie pisze się o warunkowe zawieszenie kary do okręgówki?

tak do okręgowego tzn tak mi się wydaje ponieważ tak zrobił nasz adwokat napisał do okręgowego w Katowicach

zerosix napisał:
myślę że z tego tematy z pewnością się dowie ale czytanie pare set postów nie ma sensu lepiej udzielić prostej odpowiedzi

o ile mnie oczy nie mylą, tam są tylko 2 podstrony, wiec nie ma tragedii

zerosix napisał:
tak do okręgowego tzn tak mi się wydaje ponieważ tak zrobił nasz adwokat napisał do okręgowego w Katowicach

A co jeśli wyrok w sprawie wydawał sąd rejonowy? z wnioskiem będzie zonk!

proponuje nie zawalac tematu o przerwie w karze tematami o zawieszeniu - link do w/w zostal podany

Słuchajcie, ile się czeka na wokandę o przerwę w karze? Czy jest to gdzieś uregulowane terminowo? bo my czekamy już ponad dwa miesiące...źle znoszę czekanie

Becia71 napisał:
Słuchajcie, ile się czeka na wokandę o przerwę w karze? Czy jest to gdzieś uregulowane terminowo? bo my czekamy już ponad dwa miesiące...źle znoszę czekanie

Nie jest to nigdzie uregulowane i zależy od obciążenia wydziału penitencjarnego oraz referatu danego Sędziego penitencjarnego...

Sugeruję zadzwonić do sekretariatu wydziału penitencjarnego SO danej właściwości i dowiedzieć się o status wniosku.

communication napisał:
Nie jest to nigdzie uregulowane i zależy od obciążenia wydziału penitencjarnego oraz referatu danego Sędziego penitencjarnego...

Sugeruję zadzwonić do sekretariatu wydziału penitencjarnego SO danej właściwości i dowiedzieć się o status wniosku.

To bardzo żle, że ramy czasowe nie są nigdzie uregulowane.
Dzwoniłam, ale Pani w sekretariacie nie chciała udzielić żadnych informacji.
Natomiast gdy spytałam, czy mają "jakieś" terminy? Kiedy przewidywane jest najbliższe posiedzenie?
NIC.
I co teraz?

Becia71 napisał:
Dzwoniłam, ale Pani w sekretariacie nie chciała udzielić żadnych informacji.Natomiast gdy spytałam, czy mają "jakieś" terminy? Kiedy przewidywane jest najbliższe posiedzenie?
NIC.
I co teraz?

Wybrać się do Sądu osobiście z dokumentem poświadczającym tożsamość. Jeśli fizycznie nie będą chcieli udzielić informacji - bo nie - to trzeba złożyć skargę na urzędnika, który nie chciał Pani udzielić informacji lub zażądać rozmowy z przewodniczącym wydziału, celem udzielenia wyjasnień.

A jeśli On zadzwoni, to Jemu udzielą informacji? Czy musi pisemnie zwrócić się z zapytaniem?
Wokandy nie są jawne?

Becia71 napisał:
A jeśli On zadzwoni, to Jemu udzielą informacji? Czy musi pisemnie zwrócić się z zapytaniem?
Wokandy nie są jawne?

On też może zadzwonić...

Wokandy SĄ JAWNE

WOKANDY SĄ JAWNE
To dlaczego nie można uzyskać informacji, kiedy i jakie będą rozpatrywane?

Becia71 napisał:
WOKANDY SĄ JAWNE
To dlaczego nie można uzyskać informacji, kiedy i jakie będą rozpatrywane?

wniosek, żeby trafił na wokandę musi być skompletowany, zarejestrowany i wpisany do wykazu (w przypadku przerw - Kow/pr)... zanim to się stanie, nie będzie widniał na żadnej wokandzie.

Będąc żoną skazanego możesz dostać informacje o tym, na jakim etapie znajduje się wniosek.

Jeśli urzędnik odmawia Ci udzielenia takiej informacji, to masz prawo złożyć na niego skargę... i tak powinno się robić :)

communication napisał:
wniosek, żeby trafił na wokandę musi być skompletowany, zarejestrowany i wpisany do wykazu (w przypadku przerw - Kow/pr)... zanim to się stanie, nie będzie widniał na żadnej wokandzie.

Będąc żoną skazanego możesz dostać informacje o tym, na jakim etapie znajduje się wniosek.

Jeśli urzędnik odmawia Ci udzielenia takiej informacji, to masz prawo złożyć na niego skargę... i tak powinno się robić :)

Co oznacza "Kow/pr"?

Becia71 napisał:
Co oznacza "Kow/pr"?

Jest to jedno z repertoriów wydziału penitencjarnego, w którym rejestrowane są wnioski o przerwę w karze.

podstawa prawna:

ZARZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 12 grudnia 2003 r. w sprawie organizacji i zakresu działania sekretariatów sądowych oraz innych działów administracji sądowej

§ 390. W sądzie penitencjarnym prowadzi się wykazy “Kow” i “Pen” [st].

§ 391.1. Do wykazu “Kow” wpisuje się w szczególności sprawy dotyczące:

1. udzielenia przerwy w wykonywaniu kary pozbawienia wolności (art. 153 kkw)
2. [...]

§ 391.2. Wpisując do wykazu sprawę dotyczącą udzielenia przerwy w wykonywaniu kary pozbawienia wolności należy umieścić na marginesie − obok numeru porządkowego dokonanego wpisu - oznaczenie skrótowe “pr”, [...]

Ostatnia edycja:

My czekalismy 2 miesiące i mąż stanol na wokande ale nie udało się nam nie dali nam przerwy w karze .:(

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót