Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

My też szczególnie się nie łudzimy...tzn. On się nie łudzi...ja, bardzo...bardzo go potrzebuję, ale też widzę, że zaczyna "świrować"; o wszystko się filmuje i ma obniżony nastrój...miał ostatnio w październiku i styczniu bardzo traumatyczne przeżycia na Kurkowej; o nie których się mówiło w mediach...martwię się..i najgorsze, to czekanie...czy szklanka jest do połowy pusta, czy do połowy pełna?

communication
I tak zrobię. Dziękuję.

Z doświadczenia wiem, że na wokandę różnie się czeka i różne są decyzje sądu. Mój mąż składał wniosek na początku listopada, a wokanda była 24 marca. Nam się udało, mam już męża w domu:D ale trzeba mieć poważne powody. Zależy na jakiego sędziego się trafi. Dziękuje Wszystkim, dużo się tutaj dowiedziałam i cały czas szukam :)

Witam!!! Mam pytanie...moj mąż przebywa z AŚ półotwartym...jest tam od 1 marca. Zostały mu odwieszone dwa wyroki...(stare czasy) wczesniej pisalismy o odroczenie kary i spokojnie mu odroczyli na 6 miesiecy...teraz tego nie zobilismy...i sam sie stawil w AŚ w wyznaczonym terminie....czy moze sie ubiegac o jakies tymczasowe zwolnienie z aresztu...albo cokolwiek...zeby tylko mogl wyjsc??? dodam ze ja zostalam bez srodkow do zycia z rocznym dzieckiem...i nie moge nigdzie znalesc pracy...poprostu jej nie ma...;/ slyszalam ze on moze wyjsc aby zapewnic mi i dziecku jakies warunki do zycia...??? czy to prawda??? prosze o pomoc!!! Pozdrawiam!!!

powiem ci ze moj maz tez siedzi mnial wokande 1 tyd temu staralismy sie o przerwe w karze mnielismy tez adwokata i tez jetsem bez srodków do zycia i choruje cieżko i mamy tez córke i n ie dostał maż przerwy oddalili nasz wniosek Masakra:(

moniaff napisał:
ale trzeba mieć poważne powody. Zależy na jakiego sędziego się trafi.

Przede wszystkim trzeba mieć poważne powody (wynikające bezpośrednio z art 153 kkw). Jeśli takie powody będą, i będą uzasadnione, to nawet "ten zły" (w dużym cudzysłowie) Sędzia nie przeszkodzi w jej uzyskaniu :)

graglobal napisał:
czy moze sie ubiegac o jakies tymczasowe zwolnienie z aresztu...albo cokolwiek...zeby tylko mogl wyjsc??? dodam ze ja zostalam bez srodkow do zycia z rocznym dzieckiem...i nie moge nigdzie znalesc pracy

Może się ubiegać o przerwę - przeczytaj Ten wątek, znajdziesz tam: co zrobić, aby taką przerwę uzyskać oraz ile taka przerwa trwa [...]

anetta24 napisał:
powiem ci ze moj maz tez siedzi mnial wokande 1 tyd temu staralismy sie o przerwe w karze mnielismy tez adwokata i tez jetsem bez srodków do zycia i choruje cieżko i mamy tez córke i n ie dostał maż przerwy oddalili nasz wniosek Masakra:(

Widocznie wywiad kuratorski wskazał co innego, np: że masz rodziców lub najbliższych, którzy mogą (są w stanie pod względem ekonomiczno-prawnym) pomóc Ci finansowo, jak i socjalnie (np. w wychowywaniu córki)

W przypadku takiego wywiadu, nawet decyzja pozytywna Sądu penitencjarnego o udzieleniu przerwy skutkuje "blokadą" prokuratora, który (przeważnie) wygrywa takie sprawy w postępowaniu apelacyjnym - gdzie sprawa jest rozpatrywana stricte merytorycznie.

Ostatnia edycja:

Dziekuje badzo za choć odrobine nadzieji :) i mam wielka prośbe...czy mógł byś mnie pokierować co mam zobic....albo co moze zrobic moj maż zeby ubiegac sie o taka przerwe...dodam jeszcze to iz mieszkam u mamy...mama jest bez pracy...ojiec tez...takze nie moga mi pomoc...!!! mam nadzieje ze ktos bedzie w stanie mi pomodz...i ze nam sie uda...:) z gory dziekuje i goraco pozdrawiam!!!

Dziekuje bardzo . co mozemy zrobic aby maz wyszedł na taka przerwe ,Bardzo prosze o rade i co mozemy zrobic aby maz dostal przepustke na kilka godzin na świeta Dziekuje bardzo za odpowiedzi :(

anetta24 napisał:
Dziekuje bardzo . co mozemy zrobic aby maz wyszedł na taka przerwe ,Bardzo prosze o rade i co mozemy zrobic aby maz dostal przepustke na kilka godzin na świeta Dziekuje bardzo za odpowiedzi :(

O przerwę można się starać ze względów zdrowotnych (w tym wypadku Sąd powołuje dowód z zaświadczenia lekarskiego ZK o stanie zdrowia skazanego) lub ze względów rodzinnych (w tym wypadku Sąd powołuje dowód z wywiadu środowiskowego kuratora ) (art 153 kkw)

W pierwszym przypadku opiniuje lekarz ZK - czy skazany może lub nie może być leczony na terenie ZK

W drugim przypadku opiniuje kurator - sprawdzając, czy argumenty podniesione we wniosku skazanego mają swoje odniesienie do rzeczywistości

kurator sprawdza: Czy żona/konkubina i ewentualne dzieci są faktycznie zdane na siebie (nie mogą otrzymać pomocy z żadnej strony: rodziców, teściów, rodzeństwa itp.) oraz jakie otrzymują dochody (jeśli jakiekolwiek otrzymują), jaką opinię ma skazany w miejscu zamieszkania, jaką opinię ma skazany w komisariacie policji w pobliżu miejsca zamieszkania, jaką opinię ma skazany u rodziny, jaką opinię ma skazany w miejscu dawnej pracy, czy skazany ma faktycznie zapewnioną pracę po wyjściu na przerwę itd. itp.

zarówno zaświadczenie lekarskie o stanie zdrowia, jak i wywiad kuratora są dowodami mającymi największy wpływ przy podejmowaniu decyzji o przerwie przez Sąd.

Ostatnia edycja:

communication napisał:
jaką opinię ma skazany w miejscu zamieszkania, jaką opinię ma skazany w komisariacie policji w pobliżu miejsca zamieszkania, jaką opinię ma skazany w miejscu dawnej pracy,

No to się teraz zabawimy. Żona - sierota, jedynak (czyli totalnie bez rodziny). Niezdolna do pracy. Ona i dziecko - chorują. Ciężko. Opieka społeczna kasy nie da. Skazany stara się o przerwę. By spróbować coś zrobić dla zabezpieczenia przyszłości.
Opinia w miejscu zamieszkania - "panie, toż to kryminalista, złodziej, bandyta; panie, my się go boimy, bo siedzi; panie, ja go pijanego kilka razy widziałam".
Komisariat Policji - "notowany, zadawał się z elementem" - ale to nic dziwnego, w końcu siedzi.
Miejsce dawnej pracy - "panie: kryminalista, okradł zakład pracy, wyłudził kasę, oszukał i pobił współpracownika" - no ale za to siedzi.

I co. Dostanie przerwę??

Generalnie jak dla mnie przerwa z uwagi na sytuację rodziny to lekkie nadużycie. W końcu tysiące samotnych matek z chorymi dziećmi muszą sobie radzić same. Tzn. płacimy podatki na instytucje, które tym matkom mają pomagać. I nagle to samo Państwo, zamiast użyć instytucji, na które płacimy w podatkach woli wypuścić na wolność kogoś, kto już pokazał, że "w życiu mu nie wyszło". Może jednak w sytuacji zamknięcia przez Państwo jedynego żywiciela Państwo powinno zainteresować się bardziej i pomóc tym, którzy zostali bez niczego.

forg napisał:
I co. Dostanie przerwę??

W zależności od decyzji Sądu. Ja obstawiam, że w przypadku takiego wywiadu - dostanie, gdyż argument główny przesłanki z art 153 kkw jest spełniony. Jego zachowanie wśród społeczeństwa może natomiast kontrolować kurator lub policja - przy narzuceniu takiego środka probacji przez Sąd.

Wiesz, możesz się nie zgadzać, ale sytuacja rodzinna jest uwzględniona w art 153 kkw czy Ci sę to podoba czy nie i tego się nie zmieni przez samo tylko "gdybanie"

forg napisał:
No to się teraz zabawimy.

przykro mi, ale preferuje kobiety.

bez urazy oczywiście - potraktuj to jako żart ;)

Ostatnia edycja:
Ba, mało tego, nawet jak wyjdzie na przerwę lub warunkowe zwolnienie, to nie ustawia się kolejka by go zatrudnić...a ta sierota(czyli bez rodziny), gdzie nie "zapuka", to słyszy "niestety nie jesteśmy w stanie Pani pomóc"...więc co ON robi?...to samo za co go zamkneli...i koło się zamyka.
Odnoszę niestety wrażenie, że jesteśmy nielicznym państwem w cywilizowanym świecie, gdzie tak się dzieje, za pieniądze podatników.
Ani jedna ani druga strona nie ma szansy na zmianę życia, za pieniądze podatnika...a żeczone dziecko napewno prawidłowo się rozwinie...z piętnem ojca kryminalisty i matki nieudaczniczki.
Gratulacje.

Edit użytkownika: "...rzeczone..."

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hmm... Forg... Ja myślę, że jeśli powód będzie naprawdę ważny to w tym konkretnym przypadku sąd przerwy udzieli, na 7 dni czy na 10 dni, ale udzieli, bo zawsze można wykorzystać możliwość jaką daje:
Przepis prawny:
Art. 153. § 4. Udzielając przerwy w wykonaniu kary, sąd może zobowiązać skazanego do utrzymywania w okresie tej przerwy kontaktu z sądowym kuratorem zawodowym w miejscu pobytu, niezmieniania bez jego zgody miejsca pobytu, podjęcia starań o znalezienie pracy zarobkowej lub meldowania się we wskazanej jednostce Policji ->KKW

A poza tym przerwę zawsze można w każdej chwili odwołać...
:)

Wiecie z tymi przerwami to roznie jest ....a z opiniami kuratora tak samo...
u mnie byo tak że kurator na wywiad przyszedł jak odlanczali mi prad bo nie mialam na rachunki...i sytuacja była i jest u mnie nie najlepsza...rzadna instytucja państwowa nie umie mi pomóc nie to zebym była jakąs kaleką...ale coz nie u każdego jest kolorowo...ja nie chciałam wiele tylko chwilowej pomocy męża bo on ma zagwarantowana prace po opuszczeniu ZK ale nie stety mimo kilku wnioskow i zazalen przerwy nie dostal i co i hororek trwa bo ja z dzieckiem jestesmy skazani na siebie i sami musimy jakos sobie dawac rade...gdy czytała uzasadnienie sadu na odmowe to ece mi opadały ...bo nie stety ale sady uwzaja ze wiekszości rodzin skazanych jest cięzka sytuacja czy to bytowa czy materialna...i musza one sie zmagac...malo tego sad nie udziela przerwy nam gdyż uwaza ze moge sobie dac rade z zasiłku ktory dostaje z gup czyli 422,zł i z mopsu...przy czy gdy zliczyc to wszystko do to jest jakieś niecałe 800 zł miesięcznie a polat ma na 1500 zł miesięcznie i jek przyszło co do czego to musze zyć na walizkach i tak sie pelentam z mieszkania do mieszkania z 10 sięco latkiem ktory musi być w szkole i miec sabilizację...ae co tam przeciez mam męza kryminalistę to nikomu nawet to nie przeszkadza...i nikogo nie obchodzi gdzie bede...i co sie z nami dzieje...bo wybrałam tak a nie inaczej...

żaden wniosek mi nie pomaga nawet opinia kuratora ktora była zasadna i adekwatna do sytuacji że przerwa byc powinna bo naprawde żle się dzieje...i może dojsc do tragedi...no ale coz nikogo to nie obchodzi...ja nie mam pretensji bo trudno jedni dostaja szanse inni nie...ale jak słyszę od ludzi albo od samych skazanych no ja dostałem przerwe bo...tak i dobry chumor miał sad...
:?:

Witam mam pytanie.
kkw Art. 155. § 1. Jeżeli przerwa w wykonaniu kary pozbawienia wolności trwała co najmniej jeden rok, a skazany odbył co najmniej 6 miesięcy kary - sąd penitencjarny może warunkowo zwolnić skazanego z odbycia reszty kary na zasadach określonych w art. 77 Kodeksu karnego, przy czym zwolnienie może nastąpić w każdym czasie, bez ograniczeń wynikających z art. 78 i 79 Kodeksu karnego.

Co oznacza zdanie : przy czym zwolnienie może nastąpić w każdym czasie, bez ograniczeń wynikających z art. 78 i 79 Kodeksu karnego????Jak to rozumiec?

I czy jakby ktos był rok na przerwie ale mial przed przerwa odsiedzone 2 miesiace zamiast 6 przy wyroku 2 lata to tez moza starac sie pozniej o te zwolnienie z reszty kary??
prosze o odp z góry dzieki;)

aniapol1990 napisał:
Co oznacza zdanie : przy czym zwolnienie może nastąpić w każdym czasie, bez ograniczeń wynikających z art. 78 i 79 Kodeksu karnego????Jak to rozumiec?

oznacza to że przy wpz w trybie art 155 kkw nie obowiązują warunki wynikające z w/w artykułów - miedzy innymi warunek terminu uprawnień do wpz.

aniapol1990 napisał:
I czy jakby ktos był rok na przerwie ale mial przed przerwa odsiedzone 2 miesiace zamiast 6 przy wyroku 2 lata to tez moza starac sie pozniej o te zwolnienie z reszty kary??

nie można, gdyż nie jest spełniony warunek odbytych 6 miesięcy w ZK/AŚ wynikający z art 155 kkw.

Mam podobne pytanie co do warunkowego zawieszenia kary.
Mój mąż dostał pierwszy wyrok za prowadzenie roweru pod wypływem alkoholu 4 miesiące w zawieszeniu na 3 lata, niestety po dwóch latach został zatrzymany za jazdę skuterem pod wpływem alkoholu i skazany na 10 miesięcy, odwieszono mu tez pierwszą karę. Nie stawił się do odbycia kary ponieważ zmienił miejsce zamieszkania po 2 latach wydano za nim list gończy w tym czasie założył rodzinę ma stałą pracę, zatrzymano go tydzień temu i odsiaduje teraz pierwszą karę tzn 4 miesięcy. Czy są szanse na odroczenie drugiego wyroku, z powodu ciężkiej sytuacji rodzinnej, żona pracuje ale zarabia najniższą krajową niecały 1000 zł a za mieszkanie jest ponad 700 zł plus opłaty. Czy można połączyć te dwa wyroki i starać się o przedterminowe zwolnienie czy lepiej jeśli odsiedzi pierwszy i starać się o warunkowe zawieszenie drugiego wyroku :?::rolleyes:

wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Witam mój narzeczony zostal aresztowany miesiac temu za to ze nie wstawiał sie do swojej kuratorki bo przeprwadzil sie do innego miasta rok temu sad postanowil odwiesic mu wyrok 22miesiace tez o tym nic nie wiedzal bo zadne listy nie dotarly do miejsca gdzie kiedys byl zameldowany to stary wyrok z 2005roku zostalo mu 22miesiace do konca calego wyroku ponadtto jestem w ciazy mam termin na 3 maja i jeszcze swoje dwie corki z poprzedniego zwiazku tez jestem pod stala opieka kardiologa bo mam chore serce byl on jedynym zywicielem naszej rodziny bede go teraz bardzo potrzebowala bo nie wiem jak po porodzie bedzie z moim zdrowiem za co bede zyc gdy nie moge nawet isc do pracy!! czy ma szanse na to by dostal ta przerwe?

Oczywiście próbować należy. Czy są szanse - nikt Pani na to pytanie nie odpowie bo są różne orzeczenia, czasem wydaje się, że nie da rady, a okazuje się, że sąd orzeka, a czasem na odwrót. Wszystko jest indywidualnie rozpatrywane przez sąd.

przerwa w karze a tragiczna sytuacja rodzinna

Moj maz obecnie przebywa w zakladzie karnym,wyrok-1 rok pozbawienia wolnosci.Wrocil do zk po polrocznej przerwie otrzymanej z powodu bardzo trudnej sytuacji rodzinnej-mamy bardzo chora coreczke ktora oczekuje na operacje.Jeszcze bedac na przerwie maz zlozyl do Sadu Penitencjarnego wniosek o kolejna przerwe;niestety minelo juz 1,5 miesiaca a sprawa stoi w miejscu.Nie wiem jak moglabym przyspieszyc termin rozpatrzenia sprawy?Czas ucieka ,brakuje pieniedzy a ja musze zapewnic naszej malej dziewczynce kosztowne leki.Poradzcie cos prosze!

RE: przerwa w karze a tragiczna sytuacja rodzinna

no cóż jest jeden z wielu powodów gdzie mozna starać się o przerwę w każe nie przyspieszysz tego w żaden sposób jedynie co pozostaje to złożyć odpowiednie pismo do odpowiedniego sądu i CZEKAĆ i jeszcze raz czekać myślę że jeżeli ma dobre sprawowanie w ZK i wrócił w terminie z przepustki nie powinno być przeszkud jednak że po czekaj jeszcze na odpowiedz kogoś innego bo nie orientuje się czy być może musi minąć jakiś okres czasu między przepustkami pozdrawiam i życzę powodzenia

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót