Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: przerwa w karze a tragiczna sytuacja rodzinna

sprobuj może zadzwonic do Sądu ??

kris44321 napisał:
sprobuj może zadzwonic do Sądu ??

to nie pomoże sądy moją swoje procedury jak np kompletowanie akt czy wywiad środowiskowy kuratora itp więc trzeba czekać

zerosix napisał:
no cóż jest jeden z wielu powodów gdzie mozna starać się o przerwę w każe nie przyspieszysz tego w żaden sposób jedynie co pozostaje to złożyć odpowiednie pismo do odpowiedniego sądu i CZEKAĆ i jeszcze raz czekać myślę że jeżeli ma dobre sprawowanie w ZK i wrócił w terminie z przepustki nie powinno być przeszkud jednak że po czekaj jeszcze na odpowiedz kogoś innego bo nie orientuje się czy być może musi minąć jakiś okres czasu między przepustkami pozdrawiam i życzę powodzenia
co do przepustek losowych udzielanych ZK tupu P2 więc pierwszy raz karanych (zakład półotwarty) nie ma konkretnych teminów jeżeli ma dobre zachowanie i wraca z przepustek na czas to od razu po przyjściu do ZK z przepustki może napisac wniosek do Dyrektora ZK o udzielenie przepuski losowej Prośba taka musi miec pozytywną opinie wychowawcy

RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Dziekuje za posty
.Sąd pomimo tego iz jestem żoną nie chce mi udzielać informacji.Pani z wielką łaską poinformowała mnie,że kompletują dokumenty ale przy składaniu wniosku wszystko było kompletne-wywiad,opinia kuratora itd.Jak myślicie,czy może jakas rozmowa z powiedzmy prezesem sądu coś pomoże? i czy w ogóle sędzia może ze mną podejmować rozmowę w tej sprawie?
P.s.
Mąż nie był i nie ubiega się o przepustkę tylko o przerwę w karze

Ostatnia edycja:

velma napisał:
Dziekuje za posty
.Sąd pomimo tego iz jestem żoną nie chce mi udzielać informacji.Pani z wielką łaską poinformowała mnie,że kompletują dokumenty ale przy składaniu wniosku wszystko było kompletne-wywiad,opinia kuratora itd.Jak myślicie,czy może jakas rozmowa z powiedzmy prezesem sądu coś pomoże? i czy w ogóle sędzia może ze mną podejmować rozmowę w tej sprawie?

nic nie przyspieszy tego niestety takie mamy prawo na wszystko jest czas oni zawsze kompletują itp zawsze ale to zawsze czas działa na naszą nie korzyść a co do rozmowy sędzią oczywiście dowiedz się kiedy przyjmuje strony i sie pofatyguj do niego

Mąż nie był i nie ubiega się o przepustkę tylko o przerwę w karze

ewidetnie napisałaś że był na przepustce a o wpz w jego przypadku może się starać dopiero po 6 miesiącach a od któregoś tam czerwca po połowie kary

Ostatnia edycja:

13a napisał:
wyrok byl wydany ponad rok temu

mam pytanie moj chlopak zostal zatrzymany na lotnisku i siedzi w zk ma do odsiedzenia wyrok 6 miesiecy.Nasz adwokat zlozyl wniosek o przerwe w karze poniewaz ja jestem w osmym tygodniu ciazy a on jest jedynym zywicielem rodziny.Jakie sa szanse ze otrzyma przerwe? ma bardzo dobra opinie i nie byl karany a wyrok mu odwiesili bo sie nie stawial do kuratora.napiszcie czy jest szansa ....sad jest w gliwicach

marlenka1984 napisał:
mam pytanie moj chlopak zostal zatrzymany na lotnisku i siedzi w zk ma do odsiedzenia wyrok 6 miesiecy.Nasz adwokat zlozyl wniosek o przerwe w karze poniewaz ja jestem w osmym tygodniu ciazy a on jest jedynym zywicielem rodziny.Jakie sa szanse ze otrzyma przerwe? ma bardzo dobra opinie i nie byl karany a wyrok mu odwiesili bo sie nie stawial do kuratora.napiszcie czy jest szansa ....sad jest w gliwicach

są to przesłanki do WPZ ale to zalerzy generalnie od wszystkiego mój syn otrzymał WPZ z podobnych wzgledów czyli jedytny żywiciel oraz dobre zachowanie tak więc są szanse najlepiej mnieć adwokata na taką sprawe

zerosix wlasnie ze mamy adwokata i mowi ze bedzie ok ale ja n ie wiem czy mu wierzyc sprawa 24maja czekam....

marlenka1984 napisał:
zerosix wlasnie ze mamy adwokata i mowi ze bedzie ok ale ja n ie wiem czy mu wierzyc sprawa 24maja czekam....

wiez nam tez tak mówił i wyszedł otrzymał wpz

witam. mam pytanie, otoz moj maz ma kare 39 miesiecy, odsiedziane 25 miesiecy. Grupa P2. jesli by teraz dostał przerwe w trybie art 153 ( bo 155 nie da rady poniewaz kara powyzej 3 lat), to czy w trakcie przerwy moze ubiegac sie o wpz z wolnosci??i czy Sady chetniej udzielaja wpz z wolnosci w czasie przerwy??oczywioscie zakladajac ze podczas przerwy zachowanie jest bardzo dobre. prosze o odp.

Przerwa w karze jest zawsze z art 153 kkw, bez względu na wysokość kary. Jeżeli nabrał już uprawnień do starania się o wpz (art 78 kk), to nic nie stoi na przeszkodzie o pisanie wniosku z wolności, bo jeśli nie nabrał uprawnień, to nie przysługuje mu warunkowe, a z art 155 kkw też nie dostanie, ze względu na zbyt wysoki wymiar kary.

Moim zdaniem łatwiej jest dostać wpz z wolności

Barbie napisał:
Przerwa w karze jest zawsze z art 153 kkw, bez względu na wysokość kary. Jeżeli nabrał już uprawnień do starania się o wpz (art 78 kk), to nic nie stoi na przeszkodzie o pisanie wniosku z wolności, bo jeśli nie nabrał uprawnień, to nie przysługuje mu warunkowe, a z art 155 kkw też nie dostanie, ze względu na zbyt wysoki wymiar kary.

Moim zdaniem łatwiej jest dostać wpz z wolności

oczywiście z wolności łatwiej a to dlatego że skazany ma szereg mozliwości których nie ma siedząc za kratkami take jak wizyty u adwokata załatwianie zaświadczeń itp

Witam, zwracam sie do was z zapytaniem...poradzcie mi prosze jakie mam zrobic pierwsze kroki aby starac sie o przerwe w karze mojego partnera. Mieszkam w Anglii, J jest na ta chwile w AS Mokotow, mial ekstadycje z Anglii. Jeszcze nie wiadomo do jakiego ZK trafi. W Polsce nie ma stalego meldunku, ja rowniez nie mam, od 3 lat mieszkamy w Anglii, prosze poradzcie mi, jak powinnam sie za to zabrac, tym bardziej, ze dzieli mnie 1600km. od Polski...wyrok 23 miesiace P2, z gory dziekuje

lussi100 napisał:
Witam, zwracam sie do was z zapytaniem...poradzcie mi prosze jakie mam zrobic pierwsze kroki aby starac sie o przerwe w karze mojego partnera. Mieszkam w Anglii, J jest na ta chwile w AS Mokotow, mial ekstadycje z Anglii. Jeszcze nie wiadomo do jakiego ZK trafi. W Polsce nie ma stalego meldunku, ja rowniez nie mam, od 3 lat mieszkamy w Anglii, prosze poradzcie mi, jak powinnam sie za to zabrac, tym bardziej, ze dzieli mnie 1600km. od Polski...wyrok 23 miesiace P2, z gory dziekuje

no przedewszystkim wynajmij adwokata powiedz o co chcesz się starać dla twojego partnera adwokat wszystko sprawdzi powie ci wszystko jak sprawa wygląda no i będzie z tobą w kontakcie to jest najlepsze rozwiązanie oczywiście mecenasa wybierz z miasta gdzie jesteś zameldowana + koszty prowadzenia sprawy. Możesz też sama ale to wszystko było by na twojej głowie pisanie pism itp pozdrwiam

Zerosix nie kazdy ma pieniadze na adwokatow ;)

Maalami napisał:
Zerosix nie kazdy ma pieniadze na adwokatow ;)

dziewczyna pracuje za granicą więc podejrzewam że ma pieniądze ale ja tylko poradziłam co będzie najlepsze

lussi100, a z jakiego powodu miała by być przerwa w karze?

witam mam pytanie moj chlopak siedzial w areszcie sledczym i przewiezli go do zk do herb nowych.W areszcie jak siedzial to juz mial wyrok i czekal na przewiezienie do innego zk,ale w miedzy czasie adwokat zlozyl wniosek o przerwe w karze i termin byl wyznaczony na 24 maja.Chcialabym sie dowiedziec czy ten wniosek ktory zostal zlozony ma nadal swoja moc urzedowa czy teraz bedzie trzeba skladac nowy???prosze o odpowiedz jak najszybciej.

marlenka1984 napisał:
witam mam pytanie moj chlopak siedzial w areszcie sledczym i przewiezli go do zk do herb nowych.W areszcie jak siedzial to juz mial wyrok i czekal na przewiezienie do innego zk,ale w miedzy czasie adwokat zlozyl wniosek o przerwe w karze i termin byl wyznaczony na 24 maja.Chcialabym sie dowiedziec czy ten wniosek ktory zostal zlozony ma nadal swoja moc urzedowa czy teraz bedzie trzeba skladac nowy???prosze o odpowiedz jak najszybciej.

oczywiście że ma swoją moc on zostanie przesłany do sądy w herbach oraz ZK zostanie wyznaczony nowy termin rozprawy. Mieliśmy podobną sytuacje i sprawa odbyła się po 2 miesiącach od przewiezienia

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót