Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jeszcze ważna informacja,której marika nie podała jeśli twój konkubent uzyska taką przerwę na okres roku może się starać o warunkowe zwolnienie z odbycia reszty kary jest jeszcze jeden warunek musi odbyć co najmniej 6 miesięcy swojego wyroku.Jednak to nie jest reguła Sąd może ale nie musi ale warto się starać nic nie tracicie a można zyskać

atinanifareska male sprostowanie wyrok nie może przekraczać 3 lat

no własnie...nie sugerowałam wnioskowania o warunkowe zwolnienie po rocznej przerwie, bowiem kara wynosi 5 lat.

Aha rzeczywiście nie zauważyłam,że ma wyrok 5 lat przepraszam za błąd

hej!
chciałabym się spytać jakie sa możliwość,że mój M. dostałby przerwe w karze i po jakim czasie można się o to starać ? Wyrok ma 4,5 roku - siedzi pierwszy raz i 27 września minie 6 miesięcy pozbawieia wolności !

Art. 153. § 1. Sąd penitencjarny udziela przerwy w wykonaniu kary w wypadku określonym w art. 150 § 1 do czasu ustania przeszkody.
§ 2. Sąd penitencjarny może udzielić przerwy w wykonaniu kary, jeżeli przemawiają za tym ważne względy zdrowotne, rodzinne lub osobiste. Sądem penitencjarnym właściwym miejscowo do udzielania dalszych przerw jest sąd, który udzielił pierwszej przerwy. Przepis art. 151 § 3 stosuje się odpowiednio.
§ 3. Nie można udzielić przerwy przed upływem roku od dnia ukończenia poprzedniej przerwy i powrotu po niej do zakładu karnego, chyba że zachodzi wypadek choroby psychicznej lub innej ciężkiej choroby skazanego albo inny wypadek losowy.
§ 4. Udzielając przerwy w wykonaniu kary, sąd może zobowiązać skazanego do utrzymywania w okresie tej przerwy kontaktu z sądowym kuratorem zawodowym w miejscu pobytu, niezmieniania bez jego zgody miejsca pobytu, podjęcia starań o znalezienie pracy zarobkowej lub meldowania się we wskazanej jednostce Policji.

Wniosek o przerwę w karze może byc złożony w każdym czasie, nawet po upływie miesiąca od osadzenia w jednostce penitencjarnej.

Jutro (dzisiaj), okaże się czy e-L wyjdzie na przerwę w karze???!!!

Jestem zdenerwowana...

Nie wiem jak będzie... po wyjściu...

Panikuję...

Trochę się boję...

ale jeszcze tak nie było, żeby jakoś nie było --- jakoś musi Być...

:( Sprawa odroczona , ale nie przesądzona, najpierw dostanie pięciodniową przepustkę, do której przychylił się prok. według informacji adwok. myślę , że w sobotę lub w niedzielę będzie w domu,
z e-Lem jeszcze nie rozmawiałam czekam na telefon,
Wniosek o przepustkę został już dziś złożony, sąd wie , że sprawa jest pilna i terminowa, myślę, że posiedzenie odbędzie się w przyśpieszonym trybie ze względu na bardzo ważne sprawy osobiste - życiowe

Pozdrawiam :)

Gratulacje Magdziu...teraz już napewno wszystko będzie dobrze :ok:

Może jeszcze coś dopiszę- Sędzia , który odroczył sprawę o przerwę w karze do momentu uzupełnienia dodatkowych informacji, zasugerował żeby e-L zwrócił się do adm. więziennej z wnioskiem o przepustkę losową, prok. zamiast przerwy w karze chciał na dzisiejszej wokandzie dać L przepustkę, adw. się nie zgodził argumentując , że to zbyt krótki czas na załatwienie wszystkich ważnych spraw.

Dlatego stanęło na odroczeniu i złożeniu wniosku o przepustkę.

L jest na P1 dlatego postanowienie o udzieleniu przepustki powinien wydać wł. sąd penitencjarny jednak adw.stwierdził ,że w wypadkach nie cierpiących zwłoki taką decyzję może podjąć dyrektor ZK art.141 & 4
Mam tylko nadzieję, że nie dojdzie do takiej sytuacji , że nic nie wyjdzie

To trzymam mocno kciuku Magdziu.
U nas z losówką nic nie wyszło :(

jezeli jest sie na p1 to o losowke mozna sie tez starac czy musi takze byc podgrupa p2 lub lepsza zeby satrac sie o przepustke bo wiem ze jak sie stara o normalna przepustke to musi byc na p2 lub lepiej a o losowce wlansie nie wiem

Witam -jako załozycielka tego wątku chce podzielić się info , że mój jest na 3 przerwie z koleji- niestety 8 grudnia musi powrócić do zk i po 3 miesiącach próbować starać się o warunkowe, pozdrawiam wszystkie dziewczyny- trzymajcie się.

Z tzw.losówką nic nie wyszło :(
Dyrektor ZK twierdzi , że nie w jego gestii jest jej udzielenie(adw. mówił co innego) art.141&4 kkw, więc zanim wniosek trafił do sądu i sąd go rozpatrzył, oczywiście znajdując braki formalne, to los się przesądził :(
termin minął, i przepustka była bezzasadna, teraz czekamy na drugą wokandę w sprawie przerwy w karze, w sumie to mam złe przeczucia, winię tutaj adwokata, nie spisał się, na pierwszej wok. prok. sam zasugerował , że na przepustkę zgodziłby się a na przerwę nie, niedługo będzie druga wokanda :(

Och Madziu bardzo mi przykro, że tak się stało. Z tego co piszesz, to właściwie adwokat chyba jednak chciał dobrze argumentując ograniczonym czasem "losówki", tyle ,że coś jakby nie do końca zna się na tym ??
W nowelizacji KKW art. 141 par. 4 został uchylony ale o tym samym stanowi art. 141a par. 2. No więc może nie zna się na tym dyr. ZK?? Skoro tak, dlaczego adwokat nie interewniował u niego powołując się włąśnie na ten paragraf???? Szkoda, że przy takich sprawach tak na prawdę im obu jest wszystko jedno, a cierpicie Wy. Bezsilni w sprawie. Moim zdaniem brak dobrej woli ze strony dyrektora ZK (bo w tę "niewiedzę" to jakoś nie wierzę).
Bądź dzielna!

Dziękuję Ewaklara , jednak adw. popełnił błąd , te braki formalne to brak pełnomocnictwa od L a właściwie , dołączone było pełnomocnictwo do wokandy o przerwę a powinno być o przepustkę , którego nijak nie można było dostarczyć, odległość sądu od ZK i czas posiedzenia w sprawie L po południu?!
Powalczymy o przerwę :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót