Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Barbie napisał:
lussi100, a z jakiego powodu miała by być przerwa w karze?

powod to taki, ze zostalam tutaj sama na obczyznie z dwojka dzieci, jest kredyt, pomocy od rodziny nie ma, ogolnie trudna sytuacja, wrocic do Polski nie moge ze wzgledu na 3 letnia edukacje moich dzieci tutaj w Anglii. Juz jestem umowiona na srode z adwokatem (polakiem) i jestem sama ciekawa co on na to...

A on by miał być na tej przerwie w Anglii,jeśli tak to raczej zapomnijcie o tej przerwie

gosik534 napisał:
A on by miał być na tej przerwie w Anglii,jeśli tak to raczej zapomnijcie o tej przerwie

tak, tutaj w Anglii, znam taki przypadek wiec jest to mozliwe, chociaz nie da sie ukryc, ze moga byc trudnosci

A ja mam taki problem..mama jest skazana z art. 148 § 1 KK - usiłowanie zabójstwa. Pchnęła nożem brata, który po odbyciu swojego wyroku przyszedł do nas..tak po prostu, bo nie miał gdzie iść..zaczął wyjadać z lodówki, a nic przy tym nie łożył, terroryzował rodzinę, itd. Mama nie wytrzymała, a raczej jej psychika i pchnęła go nożem. Brat wyszedł następnego dnia na własną prośbę ze szpitala i poszedł z kumplami pić. Odmówił jednak składania zeznań na niekorzyść matki, do sądu na sprawę przyszedł wstawiony i go nie wpuścili. mama dostała 3 lata, zatrzymali ją 31.07.2010 i to co do sprawy odsiedziała Sąd zaliczyła na poczet kary. Mama ma 61 lat, nigdy nie była karana, cieszy się dobrą opinią. Jest chętna do pracy w ZK, ale stan zdrowia ją wyklucza - ciągle ma jakieś prześwietlenia płuc, itd. Połowa kary mija w styczniu 2011, a ja teraz w październiku 2010 mam ślub. czy jest szansa, że mama dostanie "przepustkę" na takie wydarzenie? czy ona musi o to pisać, czy ja??, do Dyrektora ZK, czy do wychowawcy?/ czy potrzeba jakieś szczegółowe dokumenty np.: z Urzędu Stanu Cywilnego??

Witam , proszę o udzielenie mi informacji dotyczacych odroczenia kary ze wzgledu na stan zdrowia.Otoż w sprawie zapadł wyrok 2 lat pozbawienia wolności , Pan X miał stawic sie 19 kwietnia w ZK lecz nie zrobił tego ukrywając się i zakładając sprawe o odroczenie kary ze wzgledu na dolegliwości zwiazane z tarczyczą . X posiadał tarczyce o dość duzych rozmiarach w całosci pokryta guzkami z podejrzeniem guzkow nowotworowych , zalecona zostala operacja oparta na wynikach wielu potrzebnych badan . Pani doktor zwróciła sie do sadu o mozliwosc wykonania operacji oraz zalecila polroczna rehabilitacje . Otrzymalismy pismo informujace o fakcie iz sprawa o odroczenie odbedzie sie 8 czerwca. Niestety Pana X służby znalazły i odstawilydo ZK . Sprawa została przekierowana do sadu penitencjarnego , teraz ma odbyć sie posiedzenie lekarzy jak poinformowal Mnie adwokat którzy zadecyduja czy operacja odbedzie sie w szpitalu wieziennym , czy Pan X zostanie zwolniony . Na posiedzeniu podobno nie obowiazkowe jest stawiennictwo adwokata . Teraz padaja pytania : czy ktoś był w podobnej sytuacji , czy w wyspecjalizowanych szpitalach wieziennych odwaja sie operacje tarczycy? X przebywa w ZK W KIELCACH , grupa r2 . Po konwersacji z adwokatem dowiedzialam sie ze wszystko zalezy od sedziego , ze nie ma na to reguły . Zdarzaja sie łagodne przypadki kiedy wiezien jest zwalniany , i ciezkie zdrowotne przypadki kiedy Nie.

coco666 napisał:
Witam , proszę o udzielenie mi informacji dotyczacych odroczenia kary ze wzgledu na stan zdrowia

1) Nie ma możliwości odroczenia kary pozbawienia wolności (151 § 1 kkw), kiedy skazany przebywa na terenie Zakładu Karnego (zgłosił się / doprowadzono go do odbywania kary). Istnieje natomiast możliwość uzyskania przerwy w wykonaniu kary pozbawienia wolności zgodnie z art Art 153 § 1 kkw.

2) W przypadku udzielenia przerwy w wykonaniu kary pozbawienia wolności ze względów zdrowotnych, Sąd Penitencjarny posiłkuje się opinią o stanie zdrowia z Zakładu Karnego. Jeśli Zakład Karny wyda opinię, iż skazany może być leczony w ZK, Sąd (raczej) nie udzieli przerwy (choć nie jest to absolutnie żadną regułą - każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie), gdyż ZK, twierdząc iż poradzi sobie z leczeniem choroby skazanego w takim wypadku bierze na siebie pełną odpowiedzialność za jego stan zdrowia.

Zakładając iż przedstawiciele administracji Zakładu Karnego nie są "hazardzistami", należy im w tej kwestii zaufać.

Witam
Mam pytanie dotyczące powrotu z udzielonej przewy w karze. Krótko: osoba jest na udzielonej przez Sąd Penitencjarny rocznej przerwie w karze ze względów zdrowotnych. Termin przerwy udzielony jest do 03.06.2010, wcześniej został złożony wniosek do Sądu Okręgowego dla miejsca zamieszkania o wcześniejsze warunkowe zwolnienie z odbywania reszty kary, jednakże Sąd odroczył rozprawę ze względu na to, iz nie otrzymał dokumentów z Sądu Penitencjarnego i z ZK, przed upływem końca przerwy złożyliśmy ponowny wniosek o udzielenie dalszej przerwy ponieważ stan zdrowia nie uległ poprawie, nadmieniając we wniosku o tym, ze sprawa o warunkowe w S.Okręg. została odroczona.
Czy osoba musi koniecznie zgłosić się jutro do ZK, czy czekać na odpowiedz z Sądu Penitencjarnego, czy np. jeśli pojedzie do ZK w poniedziałek to będzie znaczne przekroczenie terminu powrotu. (3dni później) Nie ulega wątpliwości, że to opieszałość Sądu spowodowała odroczenie rozprawy o warunkowe. Nie chcę jednak spowodować, że późniejszy powrót do ZK wpłynie na dalsze podejście do sprawy o warunkowe zwolnienie.
Dzięki za wsparcie
Pozdrawiam:)

Niech się zjawi jutro w ZK, bo może być tak, że jak się nie stawi sam to inni o to zadbają i będzie miał niepowrót z przerwy w karze... I w ogóle jak się spóźni to będzie to duży minus przy udzielaniu czegokolwiek, bo zawsze będzie pojawiało się pytanie czy można mu zaufać... Poza tym wynik sprawy, na którą czekacie może nie okazać się pozytywny dla Was i osoba, która jeszcze korzysta z przerwy w karze wcale nie zostanie zwolniona warunkowo.

Poza tym warunkowe zwolnienie w trybie art 155 kkw (o którym domniemam, tu mowa) wcale nie wiąże się z faktem, że skazany musi być w tym czasie na wolności. Jeśli zostały spełnione wszystkie warunki tj. Orzeczone 3 lata (maksymalnie) pozbawienia wolności, odbyte 6 miesięcy w Zakładzie Karnym oraz przebywanie 1 rok na przerwie, wniosek będzie rozpoznany nawet, jeśli skazany przebywa aktualnie w Zakładzie Karnym po powrocie z przerwy.

Wiele osób ma błędne przekonanie, że "jak już wróci za kratki to nici z wpz"

Ostatnia edycja:

a ja bym się poradziła adwokata bo prawdopodobnie nie powinien się zgłaszać aż dostanie bilet na adres zamieszkania. My się odwoływaliśmy z wolności pomimo przekroczenia terminów.... ale tu tylko adwokat powie ci prawde..... tak żeby sobie nie zaszkodzić.

Peneloppe napisał:
a ja bym się poradziła adwokata bo prawdopodobnie nie powinien się zgłaszać aż dostanie bilet na adres zamieszkania.

Jesteś w dużym błędzie. Niepowrót z przerwy / przepustki / innej formy, jest przestępstwem zagrożonym grzywną, karą ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku (art. 242 kk) w przeciwieństwie do nie stawienia się do Zakładu Karnego.

Ostatnia edycja:

my w papierach nic nie mamy o niepowrocie, a odwoływanie się od wyroków trwało rok. tylko adwokat moze udzielić poprawnej odpowiedzi. Ja nie polecam ani nie jestem przeciwna niestawiennictwu w ZK. - odsyłam do mecenasa, bo odpowiedzi na forum są tylko gdybaniem . W teorii rzeczywiście powinien się zgłosić ale jak to wygląda w praktyce?? u nas odbyło się bez komplikacji a w innych przypadkach??

To mieliście szczęście że to się tak ułożyło jednak gdyby go zatrzymali np podczas kontroli drogowej i okazałoby się że jest na niepowrocie z przerwy to tak kolorowo już by nie było, a jeśli osoba powróci z przerwy po terminie w ZK ma trudności z przepustkami pracą poza terenem ZK i warunkowym więc naprawdę nie wiem czy opłaca się łamać prawo.

Peneloppe napisał:
W teorii rzeczywiście powinien się zgłosić ale jak to wygląda w praktyce?? u nas odbyło się bez komplikacji a w innych przypadkach??

W teorii powinien się zgłosić, w praktyce również. W przeciwnym wypadku skazany ryzykuje przymusowym doprowadzeniem go przez Policję oraz wszczęcie postępowania w Prokuraturze o niepowrót z przerwy
z art. 242 § 3 kk.

To, o czym piszesz tyczy się niestawiennictwa w Zakładzie Karnym celem odbycia zasądzonej kary pozbawienia wolności i ma się nijak do problemu osoby, która wraca z przerwy celem dalszego odbywania kary pozbawienia wolności. Apeluję zatem o dokładniejsze czytanie postów.

Ostatnia edycja:

jego właśnie zatrzymali w samochodzie na kontroli drogowej....;)
miał list gończy..... ale w papierach ani słowa o tym.
dyrektor nic o tym nie wie ani żadnych innych problemów.
ma p2 jak go przeniosą do włocławka za miesiąc to będzie pracował.....
więc co to jest ?? burdel w papierach??

Peneloppe napisał:
więc co to jest ?? burdel w papierach??

Twoje niezrozumienie tematu...

Musisz zrozumieć różnicę:

1) Kowalski jako oskarżony dostaje wyrok. Po uprawomocnieniu się wyroku nie stawia się w Zakładzie Karnym i zostaje po jakimś czasie doprowadzony przymusowo do odbycia kary pozbawienia wolności = nie stawienie się

2) Kowalski jako skazany, przebywając w Zakładzie Karnym staje na wokandzie Sądu Penitencjarnego gdzie otrzymuje przerwę w karze pozbawienia wolności. Po okresie jej trwania, nie stawia się w Zakładzie Karnym i zostaje po jakimś czasie doprowadzony przymusowo do odbycia pozostałej części kary pozbawienia wolności = niepowrót

Sytuacja nr 1 nie skutkuje postępowaniem karnym, może co najwyżej mieć wpływ na późniejsze relacje z administracją ZK jak i warunkowe zwolnienie. Sytuacja nr 2, jak najbardziej.

Ostatnia edycja:

Dokładnie jest tak jak pisze communit... , a osobie, która zadawała pytanie chodziło o powrót z przerwy do ZK, a co do bu...elu jak piszesz to też się mylisz bo w ZK też jest zaznaczone czy ktoś się zgłosił sam czy został doprowadzony

dokładnie i o to mi chodziło....... chyba umiem czytać posty.....
dostaliśmy przerwę w karze na leczenie( czyli dokładnie ta sama sytuacja)
po 3 miesiącach przedłużaliśmy .... w jednym sądzie nam odmówiono, więc poszło do odwoławczego ( już wtedy powinien był się zgłosić) w odwoławczym wygraliśmy sprawę więc cofneli sprawę do poprzedniego sądu, tam znów przegraliśmy;(
ale nie ma co o tym dyskutować..... ani radzić się w tak ważnych sprawach. od tego są mecenasi.
ps. niezrozumienie tematu?? czytajcie uważniej posty - to nie będzie nie jasności
jakby wiedzieli ,że się ukrywał to by miał duże problemy, na szczęście nie mamy takich problemów. sama rozmawiałam z dyrektorem AS więc wiem co piszę.
wielu ludzi zostaje doprowadzonych do zakładu karnego , co wcale nie świadczy o tym że się ukrywali??!!

Ostatnia edycja:

Peneloppe napisał:
wielu ludzi zostaje doprowadzonych do zakładu karnego , co wcale nie świadczy o tym że się ukrywali??!!

A o czym świadczy? Jeśli jest, jak twierdzisz, to powinnaś dziękować co nie miara Dyrektorowi ZK, iż nie złożył doniesienia do Prokuratury o przestępstwie niepowrotu. Gdyby tak było, najprawdopodobniej żaden adwokat (242 § 3 kk jest zawsze umyślne w zamiarze bezpośrednim) by tego nie odkręcił a skazanemu doszłoby parę miesięcy kary pozbawienia wolności ekstra.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót