Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

nie mam co mu dziękować.... on jest nieświadomy:D podobno tyran z niego straszny i napewno nic by nie tuszował ani nie ukrywał czy nie wnosił wniosku......
myślę ,że to fart albo jednak burdel..... stawiam na to drugie;)
Dyro to będzie wnosił o przedterminowe ... a tym co nie wracają to dyrekcja nie wnosi o wpz..... tylko o dodatkowe miesiące.....czyż nie tak ?? commmm....??

Peneloppe napisał:
on jest nieświadomy:D podobno tyran z niego straszny i napewno nic by nie tuszował ani nie ukrywał czy nie wnosił wniosku......

Moim zdaniem, kręcisz. Jeśli po 3 dniach od końca przerwy w karze pozbawienia wolności skazany nie stawi się celem jej dalszego odbywania, to właśnie nikt inny jak Dyrektor ZK wystawia wniosek o przymusowe doprowadzenie skazanego do ZK. Ma też obowiązek powiadomić o tym fakcie Sąd Penitencjarny. Jak zatem może być nieświadomy?

my wcześniej zaliczyliśmy rakowiecką......
teraz jesteśmy na białej.....
więc ten dyrektor nie zna historii , puki co....
kręcić to mogę nosem na głupie insynuacje:confused:

Takie informacje są w aktach skazanego, może dyrektor nie zna historii wszystkich skazanych, ale wychowawca o tym wie napewno

była komisja.... wychowawca zmienił mu się przez 3 miesiące 3 razy:(
na komisji mają wszystko..... nie dostał by p2 przy ukrywaniu się.... a wychowawca
nie proponował żeby szedł do pracy po przeniesieniu do włocławka.....

Witam

Opiszę krótko sytuację i proszę o opinię na temet tego kto powinien ponieść konsekwencje za całą sytuację.

Osoba po rocznej przerwie w odbywaniu kary ze względów zdrowotnych zgłasza się do aresztu w Warszawie, gdzie wcześniej odbywała karę, wszystko zgodnie z obowiązkiem. W areszcie zostaje poinformowany, że jego akta zostały przesłane do Cz-w, tzn. do maista gdzie wcześniej mieszkał, jednakże ponad 4 tygodnie wcześniej został wysłany list do Sądu Penitencjarnego do Wawy z informacją o zmianie miejsca zamieszkania na Szczecin. Dziś rano został wykonany telefon do aresztu w Warszawie i powiedziano, ze musi się zgłosić koniecznie w Warszawie przed godziną 16:00 i oczywiście się zgłosił. Dalsza sytuacja jest taka, że nie przyjmują go do ZK w Warszawie i odesłają do Cz-wy. Człowiek jest chory, ze złamaną ręką, każda podróż dla niego wiąże się z ryzykiem wystapienia krwotoku i w konsekwencji może nastąpić zgon. Ponadto, że podróż dla tej osoby jest bardzo męcząca i ryzykowna, to został on narażony na koszty związane z podróżą.
Czy Sąd lub areszt ma obowiązek poinformowania o tym iż, akta zostały przesłane do innego miasta? Gdzie można napisać zażalenie na tą idotyczną sytuację, nie może być tak że w Państwie Prawa panuje bezprawie i urzędnicy nie poniosą konsekwencji.
Jeśli ktoś ma jakąkolwiek wiedzę na to do kogo można napisać skargę to będę wdzięczna.
Nie można z ludzi robić idiotów tylko dlatego, że zostali skazani!!!
Pozdrawiam

Witajcie :) mam pytanie jak ma wyglądać wniosek o druga przerwe??? Mój P jest właśnie teraz na pierwszej przerwie półrocznej która juz nie długo się kończy i chcemy pisac o nastepna. Prosze o pomoc ;)

Tak samo jak o pierwszą przerwę o ile macie ku temu przesłanki.

Witam mam pytanie. Mój mąż przebywa w ZK. Wczoraj miał posiedzenie w sprawie przerwy z każe(odbywała się ona bez jego udziału), wczoraj dzwoniłam do sądu żeby sie dowiedziec czy mąż dostał przerwe ale nie chcieli powiedziec, powiedzieli że wyślą pismo do męża. Czy jest jakiś określony czas w którym muszą wypuści skazanego gdy dostanie taką przerwe. Kiedy moge się spodziewac tel od męża, jeżeli decyzja jest pozytywna??

kama jeśli wyślą pismo do męża to będzie miał w uzasadnieniu napisane co jak gdzie

kama12 napisał:
Czy jest jakiś określony czas w którym muszą wypuści skazanego gdy dostanie taką przerwe.

Postanowienie podlega wykonaniu w trybie niezwłocznym.

witam, czy ktos sie orientuje czy sporzadzony ten sam wywiad srodowiskowy przez kuratora moze posluzyc w posiedzeniu o przerwe w karze i jednoczesnie w udzieleniu przepustki losowej? wniosek o przerwe zlozony dwa tygodnie wczesnieja a o przepustke teraz, juz byl u mnie kurator odnosnie przerwy w karze, przeprowadzil wywiad ale tydzien temu maz zlozyl wniosek o przepustke losowa (trzecia z kolei-dwie wczesniej udzielono) i wiem ze na dniach bedzie rozpatrywana, dlatego chcialabym wiedziec czy znowu przyjdzie do mnie kurator czy w przypadku takiego zbiegu tych dwoch wnioskow moze wystarczyc tylko ten jeden wywiad? zaznaczam ze wywiad byl zlecony w trybie pilnym o przerwe a wczesniejsze przepustki byly rozpatrywane od momentu zlozenia wniosku w ciagu 2 tygodni. dlaczego ta zbieznosc przerwy i przepustki? nie wiedzielismy ze tak szybko beda rozpatrywac wniosek o przerwe na inne okolicznosci a obecnie potrzebujemy przepustki w zwiazku z sytuacja osobista...

Moim zdaniem ten wywiad w zupełności wystarczy, zresztą w naszym przypadku był przeprowadzony tylko jeden wywiad, jak mąż starał się o pracę w ZK, później, chociaż otrzymał kilka razy przepustkę losową, jak również swoje przepustki regulaminowe, nikt do nas w sprawie przeprowadzenia wywiadu się nie zgłosił, ani kurator, ani policja, więc widocznie uznali, że ponowne przeprowadzenie wywiadu nie jest konieczne i w naszym przypadku tak było do samego końca, to znaczy, do otrzymania wpz przez męża. Pozdrawiam.

Witam. mam pytanie, mój Ł. przebywa w zakładzie karnym, staraliśmy się o przerwę w karze ze względu na chorobę dziecka i fakt , że pomagaliśmy teściom którzy są poważnie chorzy. Dziś było posiedzenie i mój mówi że nawet nie patrząc w papiery wniosek został odrzucony. Dodatkowo kurator w wywiadzie nie napisał o teściach mimo że zapisywał informacje i nawet otrzymał ode mnie wypis ze szpitala teściowej. Czy można się od tego odwołać lub wnieść zażalenie??

Można złożyć apelacje, ale raczej sąd podtrzyma wcześniejszą decyzję.

Mój powiedział, że Sędzia stwierdził, że ma złożyć zażalenie i jeśli w zażaleniu go przekona to go puści :-o

Skoro mu tak powiedział to po co pytasz na forum ? :D

Witam, mam pytanie- moj maz ma wyrok 24 miesiace, przed pojsciem do zk dostal odroczenie wykonywania kary na 6 mies po tym okresie staral sie o nastepne 6 mies aby ubiegac sie o zawieszenie odbywania kary lecz tego drugiego 6 mies nie dostal i musial zglosic sie do zk, przesiedzial w nim 2 tyg i przeniesli go z Radomia Z P2 do DEBICY TEZ NA p2 i dostal tam prace poza aresztem, mial dobra opinie i po 4 miesiacach odsiadywania tam postaral sie o przerwe w karze i ja dostal na 4 mies potem po uplywie tego okresu przerwy napisal o nastepna i dostal kolejne 4 mies i kolejne i kolejne takze w sumie ma tej przerwy rok. pod koniec tego miesiaca zglasza sie wlasnie po roku przerwy do zk w radomiu bo tam jest zameldowany a czy go znowu gdzies przeniosa to nie wiem. opinie kuratora z przerwy ma bardzo dobre w ciagu tego roku przerwy rozwinal bardziej swoja dzialalnosc ale teraz ja bede musiala sie ja zajac. Moje pytanie to czy jezeli odsiedzi teraz po przerwie 2 miesiace ktore mu brakuje do 6 miesiecy to czy bedzie sie kwalifikowal do zawieszenia odbywania kary? sedzia na ostatniej sprawie kiedy mu dala ostatnie 4 mies wlasnie mu powiedziala ze szkopda ze nie ma odsiedziane 6 mies bo mogl by sie starac o zawieszenie odrazu. Ale nie wiem czy to 6 mies musi byc ciaglosc odsiadki czy moze miec 4 mies przed przerwa i 2 mies po przerwie. Bardzo prosze o pomoc bo nie orientujemy sie dokladnie.

Po przesiedzeniu dwóch miesięcy może się starać o wpz. Ale jest jeszcze inna możliwość. Jak był rok na przerwie to może starać się o warunkowe zawieszenie reszty kary :) i to już się może starać zanim pójdzie odsiadywać reszte...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót