Przerwa w odbywaniu kary

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: wniosek o udzielenie przerwy w odbywaniu kary

Witam. Jestem tu nowa i potrzebuje pilnie info. Moja mama trafiła do zk tydzień temu. W 2000r. dostała wyrok roku w zawiasach na 3 lata za wyrządzoną szkodę materialną. Miała jakiś czas na uregulowanie jej (7 tys. zł.), ale była bez grosza i nic z tego nie wyszło. Załamała się i popadła w depreche. leczyła się u pschiatry. W tym czasie wyjechała z kraju zarobkowo, ale z pieniędzy też lipa. Niewiedząc, że został jej odwieszony wyrok (rok) i wystawiono za nią list gończy, żyła w miare spokojnie. W 2009 r. wykryto u niej cukrzyce i musiała leżeć za granicą w szpitalu. Podczas badań wykryto guza nerki. Wycięto jej nerke i po badaniu stwierdzono, że to nowotwór złośliwy. Wróciła do kraju w sierpniu 2009r.I zyła w błogiej nieświadomości czekających ją kłopotów. Z powodu urzędowych spraw poszła do sądu a tu akaku, mamy cię. zgarneli ją od razu. Zaznaczę, że mama ma skończone 61 lat i jest chora, to jej pierwszy wyrok, więc moje pytanie jest takie: czy ma szansę na przerwę w odbywaniu kary? Prosze pilnie o odpowiedź.

Anessa napisał:
czy ma szansę na przerwę w odbywaniu kary?

Ale z jakiego powodu ta przerwa?
Każdy ma szanse - jeśli spełnia ustawowe przesłanki określone w art. 153 kodeksu karnego wykonawczego.

Ta przerwa miałaby być ze względu na zły stan zdrowia. Mama musi robić często badania krwii, usg, tomograf komputerowy.

Zk kazał mamie dostarczyć dokumenty przebiegu choroby

Proszę nie pisać posta pod postem i zwrócić uwagę, że to nie jest czat i tu się nie udziela odpowiedzi - "za chwilę" - moderator

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Anessa napisał:
Ta przerwa miałaby być ze względu na zły stan zdrowia.

Jeżeli Służba Więzienna uzna, że stan zdrowia uniemożliwia odbywanie kary to przekaże taką sugestię do sądu i być może zostanie udzielona przerwa.
Jeśli jednak skazana będzie mogła być leczona "za kratami" to będzie odbywać karę.

Witam ponownie. Mam jeszcze takie pytanie, na które nie mogę znaleźć odpowiedzi. Załóżmy, że skazana otrzyma przerwę w odbywaniu kary pozbawienia wolności, to czy ta przerwa wlicza się do okresu, jaki ma do odsiadki, czy nie. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Przerwa to przerwa,,,nic się nie wlicza.

Szkoda, bo już myślałam, że może jednak. A jak się jest na przerwie, to czy jest jakaś możliwość, żeby nie wrócić do zk?

mozliwosć jest a w przypadku twojej mamy to art.155kkw

Dzięki malutka200723, zawsze to jakieś pocieszenie. Teraz tylko musze zebrać wszystki dok. jakie mogły by sie mamie przydać i przesłać jej.

Na razie czekam na dokumenty dot. przebiegu choroby, ktore dałam do tłumacza przysięgłego.

Czy np. kserokopia karty przebiegu choroby - wizyt - w poradnii onkologicznej z Polski też może się jej przydać? Mama dwa dni przed aresztowaniem robiła usg i lekarz stwierdził, że na drugiej nerce pojawiły się liczne torbiele, gdzie 3 miesiące temu ich nie było.

dziewczyny czy na przerwie skazany moze sie starac o wpz jak nabyl praw czy tylko jak jest w zk?no i jak tak to jak na przerwie odmowia wpz to co ile mozna skladac kolejny wniosek?

o warunkowe zawieszenie kary skazany moze sie starać,jezeli jego wyrok nie przekracza 3 lat,przerwa trwała rok,ma odsiedziane min 6 msc.Wydaje mi sie,że mozna pisać zażalenie,jesli nie dostanie wpz.
Wydaje mi się że jesli jest na przerwie i nie zachowuje sie źle,spełnia warunki przerwy to problemu nie powinno być z wpz

xxx24 napisał:
dziewczyny czy na przerwie skazany moze sie starac o wpz jak nabyl praw czy tylko jak jest w zk?no i jak tak to jak na przerwie odmowia wpz to co ile mozna skladac kolejny wniosek?
malutka200723 napisał:
o warunkowe zawieszenie kary skazany moze sie starać,jezeli jego wyrok nie przekracza 3 lat,przerwa trwała rok,ma odsiedziane min 6 msc.Wydaje mi sie,że mozna pisać zażalenie,jesli nie dostanie wpz.
Wydaje mi się że jesli jest na przerwie i nie zachowuje sie źle,spełnia warunki przerwy to problemu nie powinno być z wpz
Xxx24 - ale w jakim sensie nabył praw do wpz na przerwie? Bo jeśli masz na myśli coś takiego, że był w ZK i nie nabył praw do wpz, a teraz jest na przerwie i nagle nabył to musisz wiedzieć, że okres przerwy nie wlicza się do wyroku...

Malutka, może i wiesz o co Ci chodzi, ale to się nie nazywa warunkowe zawieszenie kary...

chodzi mi o to czy skazany przebywajacy na przerwie ma prawo do starania sie o wpz z wolnosci (np.przerwa zaczela sie po tym jak nabyl praw do starania sie o wpz ale nie zdazyl tego zrobic w zk)

Witajcie mój ukochany otrzymał druga przerwe w karze:D Wiec jest to możliwe!!!!

witam mam pytanie co moge zrobic kiedy moj chlopak dostal sankcje i jest jedynym opiekunem dla swojego dzidka ktory jest w podeszlym wieku i jest chory opricz napisania jakiegokolwiek pisma o ktorym niemam pojecia jak je napisac ani jak moze wygladac czy moge jeszcze cos zrobic zeby wyciagnac go z tamtad. generalnie chodzi o zastraszabnie i kradziez telefonu i sciagniecie dlugu

poza staraniem się poprzez pisanie pism nic nie możesz zrobić, no chyba, że zorganizujesz odbicie i ucieczkę :D

a czy te pismo o stanie zdrowia dzidka i ze tylko on jest jesgo opiekunem cos da?

przepraszam tam mialo pisac dziadka. nie mozna naprawde nic zrobic ?

effunia napisał:
nie mozna naprawde nic zrobic ?

Przeczytałaś tytuł tematu, w który piszesz?? Tymczasowe aresztowanie to nie kara. Zresztą - może określ się o czym piszesz i co rozumiesz pod pojęciem "sankcja". Ale jeśli to areszt to nie da się dostać przerwy.
Dziadkiem zajmą się stosowne, opłacane przez podatników, instytucje.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót