Przerwa w ubezpieczeniu a działalność gospodarcza

• Autor wątku Autor wątku marasisonlyone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marasisonlyone

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Witam,

W połowie 2018 r. przestałem pracować na umowę o pracę i nie opłacałem składek, chyba jedynie raz w 2019 r. zarejestrowałem się w urzędzie pracy. Teraz rozważam założenie działalności gospodarczej z małym ZUS, tylko się zastanawiam czy nie będę musiał zapłacić kary za przerwę? Czy ta kara, dotyczy jedynie ubezpieczenia dobrowolnego?

Tylko dobrowolnego.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

marasisonlyone napisał:
... czy nie będę musiał zapłacić kary za przerwę? ...
To żadna przerwa, po prostu nie miałaś żadnego tytułu z którego wynikałby taki obowiązek.

"NFZ uzależnia objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem zdrowotnym od wniesienia opłaty dodatkowej, jeśli przerwa w ubezpieczeniu zdrowotnym i opłacaniu składek wynosi nieprzerwanie

od 3 miesięcy do roku - opłata wynosi nie mniej niż 1155,05 zł (20% podstawy wymiaru) i jest wnoszona w całości
powyżej roku do 2 lat - opłata wynosi nie mniej niż 2887,63 zł"

Obawiałem się, że mnie do tego nie pociągną, a jeszcze jedno pytanie jakbym zamknął działalność lub ponownie stracił w przyszłości obowiązkowe ubezpieczenie to ten okres będzie się liczył od nowa czy sumował z tym kiedy byłem bez ubezpieczenia?

Mylisz dobrowolne ubezpieczenie z ubezpieczeniem obowiązkowym wynikającym z prowadzenia jdg, to kompletnie dwa różne tytuły.

Powrót