HAARP
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Znalazłem na jednej ze stronie (money.pl - link do artykułu ) takie oto stwierdzenie:
Wnioskując a contrario częściowe spłacenie długu z przeświadczeniem, że jest to całość nie powoduje przerwania biegu przedawnienia.
Czy ktoś może posiada jakieś orzeczenia mówiące o tym lub takie tezy w piśmiennictwie ? Osobiście nie jestem w stanie tego znaleźć, a szukam dłuższą chwilę.
Mając na uwadze przedstawione wyżej cechy, w orzecznictwie sądów za uznanie długu (roszczenia), poza typowym oświadczeniem dłużnika, w którym uznaje on swój dług, uznane zostały w szczególności następujące czynności dłużnika:
[...]
częściowe spłacenie długu (o ile oczywiście z okoliczności sprawy nie wynika, że dłużnik kwestionuje pozostałą część długu),
Wnioskując a contrario częściowe spłacenie długu z przeświadczeniem, że jest to całość nie powoduje przerwania biegu przedawnienia.
Czy ktoś może posiada jakieś orzeczenia mówiące o tym lub takie tezy w piśmiennictwie ? Osobiście nie jestem w stanie tego znaleźć, a szukam dłuższą chwilę.