Przerwanie biegu przedawnienia

• Autor wątku Autor wątku HAARP
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
HAARP

HAARP

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Znalazłem na jednej ze stronie (money.pl - link do artykułu ) takie oto stwierdzenie:

Mając na uwadze przedstawione wyżej cechy, w orzecznictwie sądów za uznanie długu (roszczenia), poza typowym oświadczeniem dłużnika, w którym uznaje on swój dług, uznane zostały w szczególności następujące czynności dłużnika:
[...]
częściowe spłacenie długu (o ile oczywiście z okoliczności sprawy nie wynika, że dłużnik kwestionuje pozostałą część długu),

Wnioskując a contrario częściowe spłacenie długu z przeświadczeniem, że jest to całość nie powoduje przerwania biegu przedawnienia.

Czy ktoś może posiada jakieś orzeczenia mówiące o tym lub takie tezy w piśmiennictwie ? Osobiście nie jestem w stanie tego znaleźć, a szukam dłuższą chwilę.

Spłata części to uznanie długu w tej spłaconej części. Gdyby miało by inaczej, byłaby to furtka dla firm windykacyjnych. Jaka, pomyśl

Ja się z tym zgadzam, jednak potrzeba mi orzecznictwa lub literatury, które uwzględnia takie wnioskowanie. Czytałem komentarz, przeglądałem orzecznictwo ale nie jestem w stanie nic takiego znaleźć.

Powrót