Przerwanie biegu przedawnienia

• Autor wątku Autor wątku Eagle3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Eagle3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

chciałbym się dowiedzieć kiedy następuje przerwanie biegu przedawnienia.

Sytuacja:
Na osobie ciąży wyrok z klauzulą wykonalności. Mijają 4 lata. Egzekucja jest nieskuteczna. Dłużnik nie posiada majątku i dochodów. Zaczyna jednak pracę powyżej pensji minimalnej. Komornik dowiaduje się o dochodach. Zajmuje część wynagrodzenia - czy następuje wtedy przerwanie biegu przedawnienia?

Zgodnie z art. 123. § 1. Kodeksu Cywilnego bieg przedawnienia przerywa się:
1) przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub ustalenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia;

Czyli jeśli osoba przyjdzie do komornika i będzie chciała rozłożyć dług na raty, to następuje przerwanie biegu przedawnienia. A co w wypadku, gdy komornik sam zajmuje część wynagrodzenia - j.w?

Pozdrawiam

Sytuacja 2 z
***mod***

"W tym roku upływa 10 lat od wydania wyroku z klauzula wykonalności. Wyrok dotyczy długu w wysokości 20 000. W wyroku nie ma zasądzonych odsetek. Co muszę zrobić, żeby dług się nie przedawnił, i czy mogę ubiegać się o odsetki?

Aby dług się nie przedawnił, musi Pan przed upływem 10 lat od dnia uprawomocnienia się wyroku skutecznie złożyć wniosek egzekucyjny do komornika. Złożenie wniosku spowoduje przerwanie biegu przedawnienia.

Zgodnie zaś z treścią art. 124 § 1 Kodeksu cywilnego po każdym przerwaniu przedawnienia biegnie ono na nowo, co oznacza, że nawet jeśli nie wyegzekwuje Pan zadłużenie od dłużnika w trakcie egzekucji to po umorzeniu postępowania przez komornika np. z powodu bezskuteczności będzie Pan miał kolejne 10 lat, nim wierzytelność się przedawni."

- i z tą częścią mam problem -

Dwa pytania:

1. czyli jeśli mam klauzulę wykonalności i zgłoszę się do komornika po 5 latach, komornik rozpocznie egzekucję na moim dłużniku, to bieg przedawnienia się przerywa?
a) czy przerywa się w ogóle?
b) czy jak zajmie dłużnikowi część cokolwiek, to się przerywa / czy jak nie zajmie nic, bo dłużnik nic nie ma, to się nie przerywa?

2. Czy tak jak jest tam napisane - " to po umorzeniu postępowania przez komornika np. z powodu bezskuteczności będzie Pan miał kolejne 10 lat, nim wierzytelność się przedawni " - będzie można przez kolejne 10 lat zglosić się do innego komornika?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Przerwanie biegu przedawnienia następuje przez czynność PRZED organem lub sądem a nie czynność organu lub sądu. Chodzi o czynność wierzyciela. Bieg terminu przedawnienia przerwało już złożenie wniosku egzekucyjnego przez wierzyciela do komornika. Zacznie biec na nowo dopiero po ewentualnym umorzeniu postępowania egzekucyjnego. Na nowo czyli od zera. Na kolejny wniosek ma wierzyciel 6 lat od końca roku w którym uprawomocniło się postanowienie komornika o umorzeniu. ( Na starych przepisach 10 lat od uprawomocnienia się postanowienia)

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Dobrze, ale jeśli minęło już 10 lat (na starych przepisach), od klauzuli wykonalności oraz wszczęcia egzekucji i komornik w międzyczasie po tym jak ten czas minął (10 lat) umorzył postępowanie, to co wówczas?

Dłużnik może wnieść pozew o anulowanie klauzuli wykonalności?

Podczas trwania postępowania egzekucyjnego termin przedawnienia nie bieganie. Komornik może nawet 30 lat prowadzić egzekucję i dług się nie przedawni.
Powództwo przeciwegzekucyjne ma sens dopiero gdy upłynie 6 lat od końca roku w którym komornik umorzył (10 lat od umorzenia według starych przepisów), ewentualnie po upływie 3 lat można domagać się ograniczenia egzekucji odsetek (bo one przedawniają się po 3 latach).
Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Powrót