przerwanie okresu przedawnienia

• Autor wątku Autor wątku krzysiaczek99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysiaczek99

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Moja sytuacja jest nastepujaca. Mam niezaplacony rachunek z 2009 roku za cyfre. Firma PRESCO inna uzyskala nakaz zaplaty urzywajac nieaktualnego adresu. Odwolalem sie do tego nakazu zaplaty bodajze w 2012 i zostal on odwolany. Moje pytanie jest nastepujace. Czy okres przedawnienia zostal przerwany przez ten nakaz zaplaty mimo uzyskania go przez uzycie nieaktualnego adresu i plynie on na nowo czy tez nie.

Krzysztof

Czyli taka metoda mozna przerywac zawsze okres biegu przedawnienia, wystarczy wyslac pozew pod jakikolwiek adres ??

Gdzies czytalem ze zeby przerwac bieg okresu przedawnienia pozew musi byc skuteczny. W moim przypadku byl chyba nieskuteczny bo sie skutecznie odwolalem do nakazu zaplaty.

Czy w moim przypadku okres przedawnienia biegnie na nowo czy tez nie ??

Krzysztof

Pytanie czy dług nie był już przedawniony w momencie złożenia pierwszego pozwu?

No i co oznacza według autora skuteczne wniesienie sprzeciwu? Czy sprawa już się skończyła, a jeśli tak, to jak?

Dobre uwagi, pominąłem :)
Dodam tylko, jak widzę też tego nie napisałem, że jeśli już zobowiązanie uległo przedawnieniu nie można przerwać jego biegu. Dla zrozumienia, nie można przestać biec skoro już się stoi :)

Przyczyna odwolania nakazu zaplaty byl moj wyjazd na stale za granice i zmiana adresu

w postanowieniu jest napisane

stwierdzic skuteczne wniesienie sprzeciwu i utrate mocy nakazu w calosci

przekazac rozpoznanie sprawy do Sadu Rejonowego zgodnego z ostatnim miejscem zamieszkania

to wszystko bylo w 2013 roku. Od tego czasu nie slyszalem o tej sprawie do dzisiejszego telefonu z Presco gdzie probowali mnie przekonac do rozlozenia tego dlugu na raty. Powiedzialem dzwoniacej Pani ze dlug jest przedawniony, nic nie powiedziala, straszyla mnie BIGiem i ze sad zadecyduje o przedawnieniu.

Krzysztof

Ostatnia edycja:
krzysiaczek99 napisał:
przekazac rozpoznanie sprawy do Sadu Rejonowego zgodnego z ostatnim miejscem zamieszkania
I dalej nie interesowałeś się sprawą? Prawdopodobnie zapadł wyrok zasądzający od Ciebie należność. Musisz się tego dowiedzieć w sądzie.

Jeden Grzeszczyk napisał:
Prawdopodobnie zapadł wyrok zasądzający od Ciebie należność.
Albo postępowanie zostało umorzone, skoro:
- straszą BIG
- ściemniają o ugodę
- o przedawnieniu niby sąd dopiero zadecyduje...

Jedno jest pewne - telefon do sądu trzeba wykonać by poznać prawdę.

Powrót