przerwanie przedawnienia

• Autor wątku Autor wątku magda411
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magda411

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
pomocy! powiedzcie czy mozliwe jest przerwanie biegu przedawnienia telefonicznie?chodzi o to,ze w 2003r.mialam tel w erze,nie zaplacilam rachunkow i zerwali ze mna umowe.Dokladnych dat nie pamietam,bo to ok 10 lat temu.Korespondencji od nich nie odbieralam,bo nie mieszkam w Polsce i nagle 2 dni temu zadzwonil gosciu w firmy ultimo i zarzadal splaty dlugu ugodowo,albo kieruje sprawe do sadu.Gadal o ratach itp.na odczepne powiedzialam mu,ze bede splacac w ratach po 300zl miesiecznie.Powiedzial,ze przesle mi na adres korespondencyjny potwierdzenie tej ugody do podpisania i reszte dokumentacji.I co wy o tym sadzicie?czy w ten sposob stracilam prawo do uwzglednienia przedawnienia? czy to sie liczy dopiero jak podpisze ugode? co robic,jeszcze nic im nie zaplacilam,nie podpisalam.pomozcie,dziekuje serdecznie

Teoretycznie rzecz biorąc uznając roszczenie przerwała Pani bieg przedawnienia.

Niepodpisanie przez Panią ugody, będzie mogło skutkować wniesieniem przez nich sprawy do Sądu. Gdzie Pani może podnieść zarzut przedawnienia a po stronie przeciwnej będzie ciążył dowód.

EDIT:
Wyrok Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z dnia 22 marca 1991 r. I ACr 60/91 "Uznanie roszczenia w rozumieniu art. 123 § 1 pkt 2 k.c. zachodzi w każdym wypadku wyraźnego oświadczenia woli lub też innego zachowania się dłużnika wobec wierzyciela, z którego wynika, że uważa on roszczenie za istniejące."

Ostatnia edycja:
Pomimo,ze jeszcze niczego nie zaplacilam,ani nie podpisalam?czy moge sie jeszcze z tego wycofac?Co w tej sytuacji moge jeszcze zrobic?

"Co w tej sytuacji moge jeszcze zrobic? "
Na początek poszukaj sobie wątków o przedawnieniu na tym forum. Jest tego naprawdę wiele. :ok:
Możesz się bronić, i to moim zdaniem bardzo łatwo. Sposobów jest wiele, a rozmowa telefoniczna to tylko wstęp do uznania poważnych spraw...
Oczywiście nie traktuj poważnie wpisów różnych pracowników firm windykacyjnych. :-x

A czy przed rozmową zostałaś uprzedzona ze rozmowa jest nagrywana?
Tak jak napisał "uzasadnienie" możesz się przed tym bronić, w końcu byłaś oszołomiona skołowana, a jak się domyślam pracownik FW straszył cię komornikiem i zajęciem ruchomości itd itd.

Nie uprzedzil mnie,ze rozmowa jest nagrywana,wiec może nie była.Ja bylam totalnie zaskoczona i nawet powiedzialam mu,ze nie mam pojecia o tej sprawie,a on drążył temat o splacie ratalnej.Postawił mnie pod sciana i straszyl,ze jak nie pojde teraz na ugode to natychmiast wysyla pismo do sadu i bede miala problemy,wieksze koszty,komornik itp.niepotrzebnie.Ja chcialam aby mi dal czas do zapoznania sie,ze sprawa,do przemyslen,ale nic z tego mialam podjac decyzje tu i teraz.Myslisz,zeby zaryzykowac?Moze zadzwonic tam jutro i powiedziec,ze nie godze sie na to,nie zaplace i moga mnie podac do sadu,ze sprawa jest przedawniona i co wtedy?

To już wiesz co będziesz ewentualnie mówić w sądzie :)

Przeczytaj wątek o presco, znajdź jak się podnosi zarzut przedawnienia oraz jakiś wzór i spokojnie czekaj na korespondencję z sądu, odbieraj polecone, wtedy w terminie 14 dni listem poleconym musisz wysłać do sądu ten wniosek.

Bardzo serdecznie dziękuje Wam za pomoc.Tak zrobię,naprawdę z całego serca jeszcze raz wielkie dzięki.

@Bedek - Dzięki, moja pomyłka.

Nie przerwała Pani biegu przedawnienia. Może Pani spokojnie podnosić zarzut przedawnienia i proszę nic nie podpisywać niezależnie od tego czy mają nagrywali czy nie.

Mój błąd. Przepraszam Bardzo. Bieg przedawnienia się nie przerywa gdy doszło już do przedawnienia roszczenia.

Oczywiście zastosuję się do porad.Jeszcze raz serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

Powrót