Przerwanie stażu a dni wolne

• Autor wątku Autor wątku pikus-mikus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pikus-mikus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Jestem na stażu z UP. Staż kończę w połowie marca, jednak mam szansę na podjęcie pracy w innym miejscu z dnia na dzień.
Obecnie mam jeszcze do wykorzystania 5 dni wolnych z poprzednich miesięcy.

Moje pytanie brzmi:
Czy gdybym teraz przerwała staż to należą mi się kolejne 2 wolne dni za ostatni przepracowany miesiąc (a w zasadzie niecałe 2 tygodnie przepracowane), czy w tym wypadku nie?
Czy muszę wykorzystać wszystkie dni wolne, gdyby okazja pracy była z dnia na dzień?

Bardzo proszę o odpowiedź jeśli ktoś wie, bo to naprawdę dla mnie bardzo ważne.

pikus-mikus napisał:
Moje pytanie brzmi: Czy gdybym teraz przerwała staż to należą mi się kolejne 2 wolne dni za ostatni przepracowany miesiąc (a w zasadzie niecałe 2 tygodnie przepracowane), czy w tym wypadku nie?
Nie jestem w stanie tego stwierdzić nie znając dokładnego okresu stażu i liczy dni już wykorzystanych. Proszę sprecyzować pytanie posługując się konkretnymi datami i podać liczbę dni wolnych dotychczas wykorzystanych.
Dni wolne naliczane są po całym 30-dniowym okresie, zatem 2 tygodnie nie uprawniają do nabycia prawa do kolejnych dni wolnych.
pikus-mikus napisał:
Czy muszę wykorzystać wszystkie dni wolne, gdyby okazja pracy była z dnia na dzień?
Z dni wolnych korzysta Pani na własny wniosek, zatem nie ma przymusu ich "wybrania". Tym bardziej jeśli okazja pracy będzie z dnia na dzień, nie będzie miała Pani po prostu czasu ich wykorzystać.

Powrót