Przerwanie stażu na rzecz zatrudnienia u pracodawcy u ktorego odbywa sie staż

• Autor wątku Autor wątku Ankas216
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ankas216

Użytkownik
Odpowiedzi
98
Witam,
Proszę o pomoc. Czy można przerwać staż na rzecz zatrudnienia u tego samego pracodawcy, u którego odbywa się staż? Dodam, że staż był przyznany pod warunkiem zapewnienia zatrudnienia przez pracodawcę na minimum po odbytym stażu. Czy to może utrudnić przerwanie stażu? Czy można przerwac ten staż bez żadnych konsekwencji dla pracodawcy i zacząc zatrudnienie (umowa zlecenie) u tego samego pracodawcy, nie wywiązując się z warunków przyznania stazu?
Z góry dziękuje za odpowiedź.

A ta umowa zlecenie w trakcie stażu ma na celu uniknąć/ominąć zatrudnienia przez pracodawcę na warunkach do jakich się zobowiązał po zakończonym stażu?

Umowa będzie bez zmian, jednak pracodawca poszukuje osoby już do pracy (umowa zlecenie) a nie stażysty.

A aktualnie zatrudni Panią w oparciu o taką samą umowę, jaką zadeklarował po zakończeniu stażu?
Jaka to dokładnie miała być umowa?

Umowa będzie taka sama z tym, że na innym stanowisku i na dłuższy okres czasu.

W takim razie nie sądzę, aby PUP robił problemy.

Dziękuję pięknie za pomoc i odpowiedź.

Tylko czy w tej sytuacja Urząd Pracy może którąś ze stron obwinąć winą i zobowiązać do zwrotu wynagrodzenia jakie było do tej pory przyznawane?

Jest to mało prawdopodobne... choć nie znając dokładnej treści umowy zawartej pomiędzy pracodawcą a PUP nie odpowiem na 100%.
W mojej ocenie jeśli wcześniejsze zatrudnienie odpowiada warunkom pracy jaka miała zostać powierzona na zakończonym stażu, nie sądzę, żeby w ogóle były jakieś negatywne konsekwencje.

umowa jest krótka, staż 3 miesiące i miesiąc zatrudnienia i po miesiącu stażu ja składam wniosek na rzecz zatrudnienia na 7 miesięcy dalej na umowę zlecenie z tym że na innym stanowisku

Kosssz napisał:
Jest to mało prawdopodobne... choć nie znając dokładnej treści umowy zawartej pomiędzy pracodawcą a PUP nie odpowiem na 100%.
W mojej ocenie jeśli wcześniejsze zatrudnienie odpowiada warunkom pracy jaka miała zostać powierzona na zakończonym stażu, nie sądzę, żeby w ogóle były jakieś negatywne konsekwencje.

Kosssz, wysłałem Ci PW

Powrót