Przerwanie stażu z EFS - umowa o pracę

• Autor wątku Autor wątku mrcnn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mrcnn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

mam pytanie - obecnie odbywam staż w ramach EFS, jednak cały czas aktywnie poszukiwałem też pracy. I znalazłem - mogę ją zacząć jak najszybiej.

W związku z tym mam pytanie czy w przypadku umowy o staż również obowiązuje jakiś okres wypowiedzenia? Czy na przykład mogę iść z umową do urzędu w piątek, a pracę zacząć dopiero od lipca? Czy muszę uczestniczyć w stażu do końca miesiąca, i od razu 01.07.2017 iść do pracy na umowę?

Mam również pytanie jak wygląda takie wyrejestrowanie? Jakie dokumenty będą mi potrzebne? Czy wystarczy tylko moje oświadczenie? Czy będę potrzebował umowę z nowym pracodawcą? Czy będę musiał zwracać stypendium oraz czy zostanie mi wypłacone stypendnium za okres przepracowany w czerwcu? Czy będę musiał zwracać jakieś pieniądze np. za badania lekarskie?

Trochę się tych pytań nazbierało. Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Co pisze na ten temat w umowie ktora zostala podpisana?

Jesli nic nie pisze to nalezy o to spytac sie u zrodla czyli tam gdzie zostala podpisana umowa :o

Umowy o staż nie widziałem, a póki nie podpisze umowy o prace wolałbym się o to nie pytać osoby u której odbywam staż ;)

Przede wszystkim proszę określić jaka instytucja skierowała Pana na ten staż? PUP?

Witam. Dostałam się na staż z urzędu pracy. Gdzie zostałam poinformowana że stażysta może pracować 8h dziennie i maksymalnie 40h tygodniowo​, nie może też pracować w niedzielę i święta. Niestety mój pracodawca karze pracować mi praktycznie codziennie i jest wielce nie zadowolony kiedy chce wziąć wolne bo po prostu bardzo tego potrzebuje myślę że powinnam mieć dni wolne w ciągu tygodnia. Chciałabym złożyć wypowiedzenie tego stażu tylko nie do końca wiem jak to powinno wyglądać.

mrcnn napisał:
1. Nie obowiązuje okres wypowiedzenia. Na stażu jest Pan osobą bezrobotną, więc ma Pan prawo podjąć korzystniejszą finansowo pracę. Pracodawca powinien się z tym liczyć.
2. Staż jest przerywany bez żadnych konsekwencji w wyniku podjęcia pracy, zatem należy od razu ze stażu "przejść" na umowę. Jakiekolwiek przerwy pomiędzy stażem a pracą na umowę podlegają indywidualnej ocenie przez PUP.
3. Na pewno będzie potrzebne pisemne oświadczenie, złożone do PUP od kiedy i z jakiego powodu staż jest przerywany+umowa. Co do innych dokumentów, to należy sprawdzić w danym PUP.
4. Stypendium ani koszty badań lekarskich nie podlegają zwrotowi w tym przypadku.
mycha_12 napisał:
mój pracodawca karze pracować mi praktycznie codziennie i jest wielce nie zadowolony kiedy chce wziąć wolne bo po prostu bardzo tego potrzebuje myślę że powinnam mieć dni wolne w ciągu tygodnia. Chciałabym złożyć wypowiedzenie tego stażu tylko nie do końca wiem jak to powinno wyglądać.
Pracodawca chyba myśli, że przyjął sobie na staż niewolnika. Natychmiast proszę zgłosić nieprawidłowości do PUP (opisać dokładnie co i jak).
I proszę nie przerywać stażu samemu, bo wtedy PUP może nie mieć podstaw do usprawiedliwienia przerwania stażu (może to nastąpić dopiero po zbadaniu sprawy przez PUP). A z tego co Pani pisze, to nie ma tu Pani winy.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
1. Nie obowiązuje okres wypowiedzenia. Na stażu jest Pan osobą bezrobotną, więc ma Pan prawo podjąć korzystniejszą finansowo pracę. Pracodawca powinien się z tym liczyć.
2. Staż jest przerywany bez żadnych konsekwencji w wyniku podjęcia pracy, zatem należy od razu ze stażu "przejść" na umowę. Jakiekolwiek przerwy pomiędzy stażem a pracą na umowę podlegają indywidualnej ocenie przez PUP.
3. Na pewno będzie potrzebne pisemne oświadczenie, złożone do PUP od kiedy i z jakiego powodu staż jest przerywany+umowa. Co do innych dokumentów, to należy sprawdzić w danym PUP.
4. Stypendium ani koszty badań lekarskich nie podlegają zwrotowi w tym przypadku.
Pracodawca chyba myśli, że przyjął sobie na staż niewolnika. Natychmiast proszę zgłosić nieprawidłowości do PUP (opisać dokładnie co i jak).
I proszę nie przerywać stażu samemu, bo wtedy PUP może nie mieć podstaw do usprawiedliwienia przerwania stażu (może to nastąpić dopiero po zbadaniu sprawy przez PUP). A z tego co Pani pisze, to nie ma tu Pani winy.

A co się stanie jeśli bym złożyła to wypowiedzenie?

mycha_12 napisał:
A co się stanie jeśli bym złożyła to wypowiedzenie?
Jest Pani osobą bezrobotną i to PUP musi rozstrzygnąć wszelkie spory dotyczące stażu. Rezygnacja ze stażu bez zgody PUP (o ile nie jest to podjęcie pracy) skutkować będzie konsekwencjami, o których zapewne została Pani poinformowana przez PUP.
Jeśli pracodawca łamie prawo, powinna to Pani zgłosić w PUP.

Ostatnia edycja:
Powrót