przerwanie stażu z powodu 90 dni a wyjazd do sanatorium

• Autor wątku Autor wątku prośba o pomoc 1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

prośba o pomoc 1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, na wstępię proszę o szybką odpowiedz jeśli tylko ktoś bedzie mi w stanie pomóc.
Sprawa wygląda tak jestem na stażu z up , jestem na l4(probelmy ze zdrowiem) i zaraz bedzie 90 dni i up mnie wyrejstruje a w tym samym czasie dostałam propozycje jechać do sanatorium.Mam juz zawiadomienie i termin wyjazdu z zus.TEraz pytanie::: czy moge jechać na tą rehabiliatcje , kto bedzie płacił za ten wyjazd??? Bardzo proszę o pomoc nie wiem co robic, a Panie w zus tez nie wiedziały jak mi pomoc.
Bedę bardzo wdzieczna za pomoc.Pozdrawiam

prośba o pomoc 1 napisał:
sanatorium (...)termin wyjazdu z zus.
Sanatorium czy szpitala uzdrowiskowego? O ile wiem, to w szpitalu uzdrowiskowym moga Ci wystawić zwolnienie lekarskie na czas leczenia, bo to ma status szpitala, nie sanatorium z NFZ.

prośba o pomoc 1 napisał:
jestem na stażu z up , jestem na l4(probelmy ze zdrowiem) i zaraz bedzie 90 dni i up mnie wyrejstruje a w tym samym czasie dostałam propozycje jechać do sanatorium.(...) kto bedzie płacił za ten wyjazd???
Istotne jest to kiedy, na ile wyjedziesz do sanatorium i kiedy minie 90 dni zwolnienia lekarskiego. Prawo do świadczeń opieki zdrowotnej dla osoby bezrobotnej ustaje po upływie 30 dni od dnia utraty tego statusu bezrobotnego.

wyjazd jest do sanatorium nie do szpitala. Proszę wybarczyc ale czy nawet jak pojade do sanatorium to up bedzie za to płacił, nie bede musiała ponosic kosztw pobytu w sanatorium?? termin wyjazdu jest ok. 10 dni przed końcem 90 dni.Cały wyjazd twac ma 4 tygodnie. Cow takiej sytuacji.Bardzo proszę napisac bardzo mizalezy na powrocie do zdrowia.

Jak już wyżej napisałam, ubezpieczenie zdrowotne z PUP obowiązuje jeszcze przez 30 dni od dnia utraty tego statusu bezrobotnego. Przez ten czas możesz korzystać z bezpłatnych porad lekarskich. Skoro termin wyjazdu przypada na ok. 10 dni przed końcem 90 dni, a cały wyjazd będzie trwał około 4 tygodnie, to cały Twój wyjazd powinien być bezpłatny.

bardzo dziekuje za informacje, jestem wdzięczna, czasem ciężko sie połapać w tej biurokracji.Pozdrawiam serdecznie.

ps.Mam nadzieję,że wyjazd dojdzie to skutku i wszytsko przebiegnie bez problemowo. Jescze raz dziekuje i pozdrawiam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót