Przerwanie stażu z powodu innej formy zatrudnienia

• Autor wątku Autor wątku sabina9202
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sabina9202

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!

Za wszelką cenę chcę przerwać staż bez przykrych konsekwencji wyrzucenia mnie z UP na 4 miesiące i stracenia ubezpieczenia...

JAKĄ MINIMALNĄ FORMĘ ZATRUDNIENIA muszę podjąć, żeby przerwanie stażu nie było z mojej winy?

Czy wystarczy np. umowa zlecenie na tydzień, czy musi być dłuższe zlecenie lub w ogóle umowa o pracę na jakiś etat?
A może jest więcej warunków do spełnienia?

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź, pozdrawiam.

Wystarczy że przedstawisz dokument L4 , jeśli będziesz mieć ciągłość choroby dłuższy czas to "pracodawca" sam wystosuje pismo do urzędu pracy o rozwiązanie umowy z Tobą, jednocześnie pozbawi Cię to pobierania stypendium za staż.

Traszka1213 napisał:
Wystarczy że przedstawisz dokument L4 , jeśli będziesz mieć ciągłość choroby dłuższy czas to "pracodawca" sam wystosuje pismo do urzędu pracy o rozwiązanie umowy z Tobą, jednocześnie pozbawi Cię to pobierania stypendium za staż.

Trzeba mieć 90 dni ciągłości L4, więc taka opcja odpada, nikt mi na piękne oczy na taki czas go nie da. Ja teraz choruję, a i tak są z tym straszne problemy, także... Chcę to obejść inaczej, tak jak pytałam wyżej.

Nieprawda , do 90 dni można chorować :) ale ten okres zazwyczaj jest dużo krótszy , koleżanka miała niedawno tak samo.Powiedzieli jej również o terminie 90 dni ale jest to maksymalna ilość dni której nie można przekroczyć , potencjalny pracodawca po 3 lub 4 tygodniach zgłosił to do UP i przyszło pismo o rozwiązaniu umowy i braku pobierania stypendium stażowego

Traszka1213 napisał:
Nieprawda , do 90 dni można chorować :) ale ten okres zazwyczaj jest dużo krótszy , koleżanka miała niedawno tak samo.Powiedzieli jej również o terminie 90 dni ale jest to maksymalna ilość dni której nie można przekroczyć , potencjalny pracodawca po 3 lub 4 tygodniach zgłosił to do UP i przyszło pismo o rozwiązaniu umowy i braku pobierania stypendium stażowego

Ja od 2 maja jestem na L4 (które mam do jutra, tj 8.06) i pracodawca chciał rozwiązać staż, a w urzędzie powiedzieli, że dopiero po 90 dniach może. Jak ja pytałam w urzędzie, to powiedzieli mi tak samo, że do 90 dni mogę spokojnie chorować i nie mogą mnie zwolnić. Problem w tym, że mimo że mój kręgosłup leży i kwiczy, to lekarz nie chce mi wystawić już L4 i jest taki cyrk, że az trudno uwierzyć. Jeden lekarz do drugiego kieruje i nikt nie chce wypisać....

Ponawiam pytanie odnośnie przerwania stażu z powodu innej formy zatrudnienia, bo tylko takie rozwiązanie wchodzi w grę.

Najlepiej zadzwonić do UP i spytać czy w momencie odbywania stażu możesz bez konsekwencji zrezygnować na rzecz umowy zlecenie i czy jest minimalny okres jej obowiązywania :)

Możesz przerwać staż, jeśli podejmiesz zatrudnienie. Nie musisz wtedy zwracać kosztów stażu. Ale status bezrobotnego utracisz. Jeśli to będzie praca na zlecenie, to dalej masz ubezpieczenie zdrowotne

Ostatnia edycja:
sabina9202 napisał:
Ja od 2 maja jestem na L4 (które mam do jutra, tj 8.06) i pracodawca chciał rozwiązać staż, a w urzędzie powiedzieli, że dopiero po 90 dniach może. Jak ja pytałam w urzędzie, to powiedzieli mi tak samo, że do 90 dni mogę spokojnie chorować i nie mogą mnie zwolnić. Problem w tym, że mimo że mój kręgosłup leży i kwiczy, to lekarz nie chce mi wystawić już L4 i jest taki cyrk, że az trudno uwierzyć. Jeden lekarz do drugiego kieruje i nikt nie chce wypisać.... Ponawiam pytanie odnośnie przerwania stażu z powodu innej formy zatrudnienia, bo tylko takie rozwiązanie wchodzi w grę.
Zgodnie z § 9. 2. Rozporządzenia MPiPS z dn. 20.08.2009r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych "Starosta na wniosek organizatora lub z urzędu, po zasięgnięciu opinii organizatora i wysłuchaniu bezrobotnego, może pozbawić bezrobotnego możliwości kontynuowania stażu w przypadku:
(...) 3) usprawiedliwionej nieobecności uniemożliwiającej zrealizowanie programu stażu."
Z tego co Pani pisze przerwanie "z urzędu" raczej nie nastąpi.... ale jeśli pracodawca wystąpi z wnioskiem o jego przerwanie powołując się na ww. przepis, to PUP będzie musiał rozważyć przerwanie stażu przed upływem 90 dni choroby. Ale choroba musi być udokumentowana ZUS ZLA.

Każde podjęcie pracy zarobkowej (nawet krótkotrwałej) skutkuje koniecznością wyrejestrowania z PUP, a tym samym utraty prawa do realizacji stażu. Umowa zlecenie i umowa o dzieło także.

Powrót